Cazurile de tuse convulsivă sunt în creștere. Ce semne are boala și de ce este deosebit de periculoasă pentru copiii mici
Tusea convulsivă sau „tusea măgărească” este o boală acută infecțioasă, foarte contagioasă, produsă de bacteria Bordetella pertussis. Afecțiunea este deosebit de periculoasă pentru sugari și copii mici, deoarece poate determina complicații grave (pneumonie, leziuni pulmonare extinse, encefalită etc.) și chiar deces, avertizează specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică București.
Se estimează că imunitatea determinată de boală nu este permanentă, ceea ce explică reinfecția frecventă a unor pacienți.
Infecția poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul împotriva tusei convulsive a fost introdus în România în anul 1960, iar programul de imunizare de rutină a copiilor a condus la reduceri substanțiale ale apariției bolii.
Cum recunoști simptomele
Tusea convulsivă debutează cu următoarele simptome:
- rinoree sau nas înfundat
- tuse ușoară, ocazională
- apnee (întreruperi ale respirației) și cianoză (colorarea pielii în albastru).
După 1-2 săptămâni, de la apariția primelor simptome, copiii vor dezvolta episoade de tuse intensă, manifestate prin accese de tuse frecvente care se succed rapid.
După accesul de tuse urmează un efort inspirator însoțit de un zgomot șuierat, ascuțit. În timpul accesului de tuse, copilul poate deveni cianotic. Un astfel de episod de tuse poate fi urmat și de un episod de vărsătură.
Accesele de tuse apar mai frecvent noaptea, putând ajunge în medie până la 15 accese/24 de ore. Între accesele de tuse starea generală este relativ bună, fără prezența semnelor de boală. Această etapă a bolii durează de obicei între 1-6 săptămâni, persistând uneori până la 10 săptămâni.
Cum se transmite?
Tusea convulsivă se transmite pe cale respiratorie, respectiv prin secreții și mai puțin prin obiecte recent contaminate. Infecția poate apărea pe toată perioada anului, cu toate acestea s-a observat că boala poate fi mai frecventă vara și toamna.
Este o boală înalt contagioasă. Transmiterea bacteriei apare în urma contactului apropiat, direct, cu o persoană infectată. Până la 90% dintre contacții familiali dezvoltă boala. Adolescenții și adulții pot fi o sursă importantă de agent patogen pentru un copil mic, mai ales sugar.
Este important de știut că persoanele sunt contagioase în timpul fazei de debut a bolii și în primele două săptămâni ale fazei paroxistice (aproximativ 21 de zile).
Boala poate afecta persoane de orice vârstă, însă sugarii sunt cei mai afectați. Există un număr tot mai mare nu doar de copii, ci și de adulți și adolescenți care sunt diagnosticați cu tuse convulsivă.
În prezent, grupele de vârstă cu cele mai multe cazuri de tuse convulsivă diagnosticate sunt sugarii sub un an și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 10 și 20 de ani.
Toți cei care nu sunt vaccinați împotriva tusei convulsive cu numărul recomandat de doze de vaccin sunt expuși riscului de infectare, indiferent de vârstă. Vaccinarea în timp util îi protejează pe copii de această boală potențial periculoasă.
Întârzierile în vaccinare îi expun pe cei vulnerabili la riscul de îmbolnăvire și cresc șansele de răspândire a bolii.
Cum se tratează?
Tusea convulsivă se tratează cu antibiotice, însă numai la recomandare medicului. Pentru a fi eficient, tratamentul trebuie să înceapă devreme în cursul bolii, de preferință în primele două săptămâni de la debut.
Tratamentul cu antibiotic poate eradica bacteriile din nas și gât și limitează riscul ca acestea să fie transmise altor persoane.
Cum poate fi prevenită?
Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a tusei convulsive. Chiar dacă după vaccinare infecția poate să reapară, aceasta va fi sub o formă clinică mai ușoară.
În România, schema de vaccinare a copiilor împotriva tusei convulsive presupune vaccinarea cu trei doze de vaccin hexavalent DTPa-VPI-HB-Hib, administrate la vârsta de 2, 4 și 11 luni, urmate de un prim rapel la vârsta de 5-6 ani și un al doilea rapel la 14 ani. Ulterior, este necesar un rapel din 10 în 10 ani.
Vaccinarea se efectuează în cabinetele medicilor de familie. În cazul femeilor gravide, pentru a se maximiza transferul pasiv de anticorpi către făt, acestea ar trebui să se vaccineze împotriva tusei convulsive începând cu săptămâna 27 de sarcină.
Recomandările specialiștilor
Ce faceți dacă vreți să evitați îmbolnăvirea de tuse convulsivă și ce faceți dacă aveți deja boala – recomandările specialiștilor INSP pentru populație:
- Prezentarea la medic la apariția simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite – „tuse măgărească”, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos.
- Vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea celor care nu au fost imunizați la timp;
- Vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei;
- Vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani;
- Promovarea vaccinării de tip „cocooning” în anturajul sugarului – într-o familie care este așteptat un nou-născut, atât părinții, cît și bunicii și frații sugarului să fie vaccinați conform calendarului național de vaccinare sau recomandărilor pentru adulți.
Sursa foto: Dreamstime.com