România și Bulgaria intră complet în Schengen din ianuarie / Decizia „istorică” a fost luată azi de miniștrii de Interne din UE / Predoiu anunță că la granițele terestre vor fi „controale aleatorii”
România și Bulgaria vor adera la Schengen cu granițele terestre începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne a fost anunțată de președinția maghiară a UE.
- Ministrul Cătălin Predoiu a anunțat joi că la granițele terestre ale României vor mai avea loc controale aleatorii, așa cum au loc și la alte granițe Schengen din alte țări UE. Într-un acord din noiembrie semnat la Budapesta, România se angajase să introducă o serie de controale aleatorii la granițele terestre cu Ungaria și Bulgaria pentru cel puțin șase luni de la data aderării la Schengen.
Principalele informații, LIVETEXT:
Liderul AUR, George Simion, a declarat joi că apartenenţa deplină a României la spaţiul Schengen nu reprezintă un favor, ci „un drept pe care românii îl aveau din momentul aderării la Uniunea Europeană”.
„Ceea ce s-a decis astăzi nu reprezintă un favor, ci reprezintă un drept pe care românii îl aveau din momentul aderării la Uniunea Europeană. După umilinţa Schengenului hibrid de la începutul acestui an, se termină (în sfârşit) lungul şir al umilinţei la care am fost supuşi noi ca stat (…). Deşi România a îndeplinit toate condiţiile tehnice încă de acum mai bine de 13 ani, politicienii şi instituţiile statului român au demonstrat o incapacitate cronică de a apăra interesele naţionale”, a precizat Simion pentru Agerpres.
Aderarea României la zona de liberă circulație aduce o serie de beneficii majore pentru români, care pot fi regrupate în trei categorii principale, anunță europarlamentarul PSD Victor Negrescu:
- avantajele economice: Aderarea României la spațiul Schengen poate genera o creștere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, urmând ca beneficiile să se resimtă pe parcursul următorilor 10 ani. Sectorul transporturilor, producția industrială, turismul și agricultura vor fi principalii beneficiari. Totul va depinde și de cererea existentă pe piața internă europeană și apetența investitorilor în a dezvolta producția din România. Nu în ultimul rând, zonele transfrontaliere vor deveni poli economici cu un potențial de dezvoltare consistent;
- climatul social: Cetățenii români vor deveni cetățeni europeni cu drepturi depline iar România va fi o destinație turistică și investițională tot mai atractivă. Totodată, țara noastră va beneficia de suportul întregului mecanism Schengen pentru creșterea siguranței interne și protecția frontierelor. Fondurile importante obținute în bugetul UE în calitate de negociator-șef al Parlamentului European ne vor ajuta în acest sens;
- beneficiile politice: Unul dintre argumentele extremiștilor este astfel destructurat în contextul în care în campania pentru prezidențiale anti-europenii spuneau că aderarea la spațiul Schengen nu se va realiza. #România finalizează prin intrarea în zona de liberă circulație o nouă etapă importantă în integrarea sa în Uniunea Europeană care va crește interdependența noastră cu restul Europei și va face apartenența la UE ireversibilă;
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a anunțat joi într-o intervenție la Digi24 că la granițele terestre vor avea loc de la 1 ianuarie doar controale aleatorii.
„Controalele nu se mai fac așa cum se fac azi. Ele sunt eliminate. Controalele care se mai fac vor fi aleatorii, pe bază de analiză de risc, pe bază de informații. Și în mod firesc, aceste cozi (de la graniță) vor dispărea”, a declarat Predoiu.
Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat înainte de decizia JAI că impunerea unor controale aleatorii la frontierele terestre, timp de 6 luni, ar fi „doar o măsură suplimentară, fără a însemna blocarea aderării complete a României la Schengen”.
„Sunt controale care se fac în funcție de informații clare primite de autorități, controale aleatorii în baza unor analize de risc. Nu vorbim despre oprirea tuturor mașinilor. Este ceva normal în spațiul Schengen, sunt țări, precum Germania, Olanda, statele nordice, care au deja acest tip de controale aleatorii la frontiere. Aceste controale temporare nu vor însemna blocarea aderării complete la Schengen”, a declarant Negrescu la Digi24.
„Decizia de azi (joi) înseamnă că începând de la 1 ianuarie 2025, cetăţenii pot circula fără controale la frontiera terestră către şi între Bulgaria şi România”, a anunțat joi Comisia Europeană, evocând decizia Consilului din decembrie de a primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen, potrivit News.ro.
Cele două state membre ale Uniunii Europene (UE) „au adoptat toate măsurile necesare pentru a asigura o aplicare armonioasă a regulilor Schengen începând de la 31 martie 2024”, a mai anunțat Comisia.
„Cadrele de Cooperare pe care Comisia le-a lansat în martie cu Bulgaria şi România au la bază punerea în aplicare cu succes a unor proiecte-pilot ale unor proceduri rapide de azil rapid şi întoarcere”, a mai precizat executivul european.
„Ambele ţări vor continua să susţină eforturile europene comune vizând asigurarea securităţii frontierele externe ale UE şi să înfrunte provocările migraţiei. Comisia va continua să ofere o susţinere financiară şi o asistenţă FRONTEX celor două state membre” ale Uniunii, a anunțat Comisia.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat ce înseamnă această decizie pentru transportatorii rutieri și pentru circulația trenurilor.
Decizia a fost aplaudată în timpul reuniunii JAI de la Bruxelles.
Signed and sealed — dear Bulgarian and Romanian friends, welcome to the Schengen zone! 🥳 pic.twitter.com/QJbCqLcLYx
— Hungarian Presidency of the Council of the EU 2024 (@HU24EU) December 12, 2024
Decizia a fost anunțată oficial și de Consiliul UE, ministrul de Interne al Ungariei, țara care deține președinția rotativă a UE, catalogând momentul drept „istoric”
„Statele membre ale UE au decis să elimine controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025”, a anunțat Consiliul.
„Este un moment istoric să primim în sfârșit Bulgaria și România ca membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen. Eliminarea controalelor persoanelor la frontierele terestre interne cu și între aceste state membre a fost o prioritate absolută pentru președinția maghiară, iar astăzi am transformat-o în realitate. Acest pas va fi benefic nu numai pentru cetățenii bulgari și români, ci și pentru UE în ansamblu”, a spus Sándor Pintér, ministrul ungar al afacerilor interne.
Iohannis: „Am o veste bună: România e în Schengen cu drepturi depline. O decizie așteptată prea mult timp”
Decizia ca România să adere la Schengen și cu frontierele terestre este una așteptată prea mult timp de către noi toți, a declarat președintele Klaus Iohannis, la scurt timp după ce miniștrii de Interne din UE au votat pentru aderarea totală a României și Bulgariei la Schengen.
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a postat la rândul ei un mesaj, în română și în bulgară, în care a salutat decizia Consiliului JAI.
Fully in Schengen – where you belong.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 12, 2024
Președinta Parlamentului European a salutat aderarea României și Bulgariei la Schengen.
„Este gata. E hotărât. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor ambelor țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a spus Roberta Metsola.
It’s done. It’s decided. It’s deserved.
— Roberta Metsola (@EP_President) December 12, 2024
Romania & Bulgaria will fully join Schengen on 1 January 2025.
Congratulations to the people of both countries who have worked hard and long for this.
A stronger Schengen signifies a safer & more united Europe.#StrongerTogether 🇪🇺🇷🇴🇧🇬 pic.twitter.com/lcgMFCWK69
„ACORD! Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025. O mare victorie pentru Bulgaria, România și întreaga Europă!”, a anunțat președinția maghiară a UE.
‼ DEAL! Interior ministers have just adopted a decision to lift internal land border controls with and between Bulgaria and Romania from 1 January 2025. A great victory for Bulgaria, Romania, and all of Europe!#HU24EU
— Hungarian Presidency of the Council of the EU 2024 (@HU24EU) December 12, 2024
🇭🇺🇪🇺 pic.twitter.com/b2rVO45vZV
Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat că impunerea unor controale aleatorii la frontierele terestre, timp de 6 luni, ar fi „doar o măsură suplimentară, fără a însemna blocarea aderării complete a României la Schengen”.
„Sunt controale care se fac în funcție de informații clare primite de autorități, controale aleatorii în baza unor analize de risc. Nu vorbim despre oprirea tuturor mașinilor. Este ceva normal în spațiul Schengen, sunt țări, precum Germania, Olanda, statele nordice, care au deja acest tip de controale aleatorii la frontiere. Aceste controale temporare nu vor însemna blocarea aderării complete la Schengen”, a declarant Negrescu la Digi24.
Ministrul român de Interne: O ședință complicată din cauza evoluțiilor din Orientul Mijlociu
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, înaintea ședinței JAI, că dacă decizia va fi cea așteptată, respectiv ca România să adere în totalitate la Schengen din 1 ianuarie 2025, atunci va fi o perioadă de 6 luni în care vor exista controale aleatorii la frontierele terestre, făcute pe baza analizelor de risc.
„Este o ședință complicată din cauza evoluțiilor din Orientul Mijlociu, din Siria, care vor avea impact pe zona de migrație, dar ne-am pregătit și pentru asta, putem aborda orice subiect. (…) Obiectivul nostru este să dispară cozile de TIR-uri din vămi. Am luptat permanent că eliminăm aceste cozi (…) Avem una din cele mai bine pregătite Poliții de Frontieră din Europa”, a declarat Predoiu înaintea ședinței JAI.
Sándor Pintér, ministrul de Interne al Ungariei, țara care deține președinția rotativă a UE, a făcut o declarație optimistă înainte de reuniunea Consiliului Justiție și afaceri Interne de joi.
„Speranțele noastre sunt că toți ceilalți miniștri de Interne vor spune da și vom avea un vot pozitiv și un deznodământ pozitiv”, a spus el, joi dimineață.
„În 2010, SCHEVAL (grupul de evaluare Schengen) a verificat cele două ţări pentru a vedea dacă sunt pregătite să devină parte a spaţiului Schengen. Experţii au ajuns la concluzia că ambele ţări erau pregătite tehnic şi de aceea ele puteau adera la Schengen. Şi cred că, dacă un stat membru este pregătit tehnic să se alăture spaţiului Schengen, el a făcut un efort imens pentru a face asta. Ele (România şi Bulgaria, n.red.) au introdus amendamente legislative şi merită să devină parte a spaţiului Schengen”, a mai declarat Sandor Pinter la sosirea la reuniunea JAI, potrivit Agerpres.
O decizie mult așteptată
Consiliul Justiție și afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene decide joi dimineață asupra aderării depline a României și Bulgariei la Schengen, după ani de zile în care accesul a fost blocat de diferite țări, de la Germania și Franța, la Olanda și, în cele din urmă, Austria.
România și Bulgaria au aderat la Schengen cu granițele aeriene și maritime de la 31 martie.
Toate informațiile sugerează că decizia miniștrilor JAI va fi una pozitivă, după ce Austria a anunțat public că renunță la veto-ul impus până acum celor două țări.
Pe agenda reuniunii de joi de la Bruxelles, la punctul doi al întâlnirii care începe la ora 09.30 (10.30, ora României) se menționează explicit: „Decizia Consiliului de stabilire a datei de ridicare a controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Republica Bulgaria și România”.
O ultimă emoție din Olanda
Miercuri seară, agenția de presă olandeză ANP a anunțat că guvernul de la Haga rămâne și el în favoarea ridicării controalelor la frontierele cu Bulgaria și România. Ministra responsabilă Marjolein Faber a ignorat astfel o ultimă încercare a PVV, cel mai mare partid de guvernământ, de a împiedica asta.
Olanda a decis să renunțe la veto-ul impus după ce și-a schimbat strategia, considerând că UE va fi mai bine ajutată dacă România și Bulgaria sunt în Schengen.
O parte a partidului PVV a cerut miercuri propriului ministru să își folosească în continuare dreptul de veto. Dar Faber a refuzat, iar PVV a primit prea puțin sprijin în Parlament, scrie agenția de presă ANP.
Când pot fi ridicate controalele de la frontierele terestre
Singurul lucru asupra căruia planează o doză de incertitudine este data efectivă a ridicării controalelor la granițele terestre cu Bulgaria și Ungaria.
Decizia Austriei de a renunța la veto a fost oficializată în 22 noiembrie, la o întâlnire a miniștrilor de Interne din Austria, România și Bulgaria, găzduită de Ungaria, țara care deține președinția rotativă a UE. Într-un comunicat ulterior al Guvernului de la București, premierul Marcel Ciolacu spunea că „de la 1 ianuarie 2025 România va adera la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre”.
Data de 1 ianuarie a fost stabilită și într-o decizie a Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene (COREPER).
Acordul semnat în 22 noiembrie la Budapesta de miniștrii de Interne și făcut public de Ungaria menționa însă menţinerea controalelor la frontierele terestre dintre Ungaria şi România şi dintre România şi Bulgaria pentru o perioadă de cel puţin şase luni, prin aplicarea Art. 25a (4) şi (5) din Codul Frontierelor Schengen, pentru a atenua potenţiala schimbare a tiparelor migratorii ce ar putea surveni ca o consecinţă imediată a eliminării controalelor la frontierele terestre şi pentru a preveni orice ameninţare gravă la adresa ordinii publice sau a securităţii interne.
Data finală a ridicării controalelor va fi clară după decizia Consiliului JAI de joi dimineață.
Articolul 25 al Codului Frontierelor Schengen la care face referire acordul de la Budapesta „precizează că perioada totală pe durata căreia controlul la frontierele interne este reintrodus nu depășește șase luni“, dar că, „în cazul unor circumstanțe excepționale, astfel cum sunt menționate la articolul 29, această perioadă totală poate fi prelungită până la maximum doi ani“.
Mai multe state au deja în vigoare astfel de controale, acestea fiind aleatorii.
Întrebat despre acest lucru, un oficial UE a declarat pentru Agerpres că „posibila introducere a controalelor la frontierele interne de către Bulgaria şi România este o decizie naţională“.
Cel mai probabil, scrie Agerpres, decizia privind aderarea cu frontierele terestre la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei va fi însoţită de o declaraţie comună a celor două ţări cu Austria, aşa cum s-a întâmplat şi cu decizia din 30 decembrie 2023 privind aderarea cu frontierele aeriene şi maritime şi care făcea referire la „continuarea eforturilor comune de a combate migraţia ilegală”.
Spațiul Schengen se fracturează deja
Controalele aleatorii la granițele Schengen au fost deja impuse anul acesta de mai multe state UE, printre care Germania, Austria, Franța, Italia sau Olanda.
Articolul 25 al Codului Schengen precizează că „reintroducerea controlului la frontierele interne ar putea fi necesară, în mod excepțional, în cazul unei amenințări grave la adresa ordinii publice sau a securității interne la nivelul spațiului fără controale la frontierele interne sau la nivel național, în special în urma unor incidente sau amenințări teroriste sau din cauza amenințării pe care o prezintă criminalitatea organizată”.
Dar unele state membre sunt acuzate că au început să abuzeze de această regulă, prelungind la nesfârșit controalele la granițe.
În septembrie anul acesta, spre exemplu, Germania a anunțat controale aleatorii la frontierele terestre cu Franța, Belgia, Luxemburg, Olanda și Danemarca, măsura fiind deja în vigoare în acel moment la punctele de trecere cu Polonia, Republica Cehă, Austria și Elveția.
Restricțiile fac parte dintr-o serie de măsuri care ilustrează poziția tot mai dură a Berlinului față de migrația ilegală, dar și a creșterii sprijinului pentru extrema dreaptă și pentru conservatorii din opoziție.
Ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, a declarat atunci că nu se așteaptă la schimbări semnificative, deoarece controalele sunt aleatorii.
Decizia a fost însă întâmpinată și de critici, inclusiv de cea a luxemburghezului Jean-Claude Juncker, fost preşedinte al Comisiei Europene.
El şi-a exprimat îngrijorarea că aceste acţiuni riscă să submineze principiul de bază al spaţiului Schengen de deschidere a frontierelor.
Ani de amânări și un veto răsunător al Austriei
Eforturile României și Bulgariei de a adera la spațiul fără frontiere interne al UE s-au lovit în primii ani după intrarea în UE de refuzul mai multor state membre, îngrijorate de problemele de corupție din cele două țări.
Printre statele cele mai vocale care s-au opus aderării au fost Germania, Olanda și Franța.
Acestea au trecut dincolo de necesitatea îndeplinirii criteriilor tehnice și au legat aderarea României și Bulgariei la Schengen de lupta anticorupție și mai precis de îndeplinirea criteriilor specificate în Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), impuse celor două țări după aderarea la UE.
Comisia Europeană a recomandat în cele din urmă la sfârșitul lui 2022 ridicarea MCV în cazul României.
Însă în decembrie 2022, România și Bulgaria s-au lovit iarăși de opoziție în tentativa lor de a adera la Schengen. În ciuda faptului că erau sigure de o decizie negativă, România și Bulgaria au forțat un vot în Consiliul JAI, unde s-au lovit de veto-ul Austriei, care s-a declarat îngrijorată de numărul mare de migranți.
Ministrul de Interne Gerhard Karner a acuzat România și Bulgaria că nu fac suficient pentru a-și proteja frontierele externe ale UE. Austriecii s-au plâns de asemenea de faptul că cele două guverne permit migranților care au intrat ilegal în țară să își continue călătoria nestingheriți, iar refugiații ajung cu predilecție în Austria.
Olanda a votat și ea împotriva Bulgariei, blocând însă accesul ambelor țări, care nu sunt separate din punct de vedere tehnic. În schimb, toate statele membre au fost de acord cu aderarea Croației la Schengen.
Veto-ul guvernului conservator condus de cancelarul Karl Nehammer a declanșat critici dure la București și chiar din partea opoziției austriece, iar unii comentatori au sugerat că decizia a alimentat votul pentru partidele dreptei radicale naționaliste din România.
Aderarea în doi pași
Reluarea negocierilor, decizia UE de a adopta un pachet de legi privind reducerea migrației și reducerea efectivă a numărului de intrări în Austria au determinat Viena să accepte după numai un an o aderare în doi pași a României și Bulgariei la Schengen.
În urma unei decizii luate în ultimele zile ale lui 2023, Austria a fost de acord să își ridice veto-ul și să accepte o aderare parțială a României și Bulgariei, cu granițele terestre și maritime – un succes mai degrabă simbolic.
În noiembrie 2024, la reuniunea de la Budapesta, Karner a semnat și acordul care facilitează aderarea României și Bulgariei cu granițele terestre.
Pe 9 decembrie, Karner a confirmat intenția Vienei de a renunța la veto.
„Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne al) UE”, a afirmat ministrul de interne austriac Gerhard Karner, citat într-un comunicat al ministerului său. Reuniunea Consiliului JAI va avea loc la Bruxelles în această săptămână, pe 12 şi 13 decembrie.
„După ‘Schengen aerian’, ‘Schengen terestru’ este acum deschis României şi Bulgariei”, a declarat Karner, adăugând că cererile Austriei privind combaterea imigraţiei ilegale au dus la o scădere a numărului de migranţi interceptaţi în apropierea graniţei Austriei cu Ungaria, cea mai frecventă rută de intrare în ţară, relatează Reuters.
„Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale ale frontierei nu ar fi avut loc”, a spus el, citând 70.000 de interceptări anul trecut până în octombrie şi 4.000 în aceeaşi perioadă a acestui an.
„Nu vom opune veto-ul nostru”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Viena.