Sari direct la conținut

CCR a decis că este neconstituțional modul de calcul al despăgubirilor pentru imobilele confiscate abuziv. Decizie în favoarea celor care cer compensații

HotNews.ro
CCR a decis că este neconstituțional modul de calcul al despăgubirilor pentru imobilele confiscate abuziv. Decizie în favoarea celor care cer compensații
Curtea Constituțională Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Curtea Constituţională a României a constatat, marţi, că sunt neconstituţionale dispoziţiile legale referitoare la modul de calcul al despăgubirilor pentru imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al CCR, cu majoritate de voturi Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională sintagma „în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului şi a categoriei de folosinţă la data preluării acestuia” cuprinsă în articolul 21 alineatul 6 din Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

În esenţă, Curtea a apreciat că, prin raportarea modalităţii de calcul al despăgubirilor datorate de stat pentru imobilele în discuţie la caracteristicile tehnice şi la categoria de folosinţă pe care acestea le aveau la data preluării abuzive, se încalcă dispoziţiile articolului 44 alineatele 1 şi 2 din Constituţie referitoare la garantarea şi ocrotirea egală a dreptului de proprietate privată.

„Curtea a reţinut, în acord cu jurisprudenţa recentă a Curţii Europene a Drepturilor Omului, reprezentată de Hotărârile din 8 noiembrie 2022 şi 7 ianuarie 2025, pronunţate în cauza Văleanu şi alţii împotriva României, că sintagma cuprinsă în prevederile legale criticate generează inechităţi între beneficiarii legii, întrucât, pe de o parte, poate ridica probleme dificile şi controversate în practică, din cauza informaţiilor uneori insuficient de relevante cu privire la descrierea exactă a imobilului în momentul preluării abuzive, iar, pe de altă parte, ca urmare a evoluţiilor urbane inerente care au avut loc între timp. Or, pentru ca despăgubirea acordată să rămână echivalentă cu valoarea imobilului în natură, aceasta nu poate ignora astfel de evoluţii”, se precizează în comunicat.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro