Sari direct la conținut

Ce adeverințe medicale sunt necesare la începerea noului an școlar? Cum arată documentele

HotNews.ro
Ce adeverințe medicale sunt necesare la începerea noului an școlar? Cum arată documentele
Copii mergând la școală. Foto: Luminastock | Dreamstime.com

Anul școlar 2024-2025 începe luni, 9 septembrie. Ca de fiecare dată când începe școala, o parte dintre copii au nevoie de adeverințe medicale – adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări. Acestea sunt necesare numai la înscrierea într-un nou ciclu de învățământ pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a. Ceilalți copii nu au nevoie de astfel de documente, conform unui ordin comun al ministerelor Sănătății și Educației.

Documentele medicale necesare la începutul anului școlar rămân aceleași de anul trecut, neintervenind modificări.

La înscrierea în creșă/grădiniță sunt necesare următoarele documente:

  • adeverința medicală de înscriere în colectivitate, eliberată de medicul de familie

La înscrierea în clasa pregătitoare:

  • dacă copilul a frecventat o grădiniță în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la grădiniță și adeverință medicală – eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate;
  • dacă copilul a frecventat o grădiniță în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

La înscrierea în clasa a IX-a:

  • dacă elevul a frecventat o școală în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la școală și adeverință medicală – eliberate de medicul școlii frecventate;
  • dacă elevul a frecventat o școală în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

În cazul transferului între unități de învățământ:

  • dacă antepreșcolarul/preșcolarul/elevul a frecventat o unitate de învățământ cu cabinet medical propriu: fișa medicală de la unitatea de învățământ de la care se transferă – eliberată de medicul școlar;
  • dacă antepreșcolarul/preșcolarul/elevul a frecventat o creșă/grădiniță/școală fără cabinet medical propriu: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

La revenirea din vacanțe nu se solicită antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor aviz epidemiologic.

Aceste documente sunt prevăzute în „Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior, pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos”, din 27 iulie 2023, aprobată prin ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației.

INTERVIURILE HotNews.ro