Sari direct la conținut

Ce ar însemna pentru România să fie vecină cu Rusia? Odobescu: „Navele rusești vor patrula pe Dunăre. Riscurile sunt majore” / „Pregătirea de război este o atitudine”

HotNews.ro
Navă rusească de război, Foto: - / Sputnik / Profimedia
Navă rusească de război, Foto: - / Sputnik / Profimedia

Riscurile sunt majore pentru România și nu se poate ști ce se va întâmpla în următorii ani, în condițiile în care atunci când vorbește despre sfere de influență Rusia nu se referă doar la Ucraina, ci se referă inclusiv la estul Europei, spune ministrul de Externe, Luminița Odobescu, întrebată de ce autoritățile nu explică mai bine că dacă Ucraina și Republica Moldova sunt cedate într-un fel sau altul Federației Ruse înseamnă mai multă Rusie, practic, la granițele României.

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a făcut aceste declarații într-un interviu pentru Digi 24, spunând că este necesar ca România să își ajute partenerii vulnerabili, Ucraina şi Moldova, pentru că altfel, „riscurile sunt majore pentru noi şi nu ştim ce se va întâmpla în următorii ani”.

„Pregătirea de război”

Întrebată ce înseamnă atenționările tot mai dese „pregătiți-vă de război!” din partea unor oficiali de la vârful NATO și al Europei, ministrul de Externe a spus că România beneficiază la acest moment de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa, dar trebuie să ne pregătim în continuare”:

  • „Avem decizii importante care au fost luate la Vilnius, sunt în curs de implementare, vorbim de consolidarea posturii de apărare și în flancul estic. Vorbim, de asemenea, despre rolul geostrategic al Mării Negre.
  • Evident, trebuie să fim pregătiți și acesta este obiectivul autorităților române, dialogul nostru cu partenerii strategici. Vorbesc aici numai de Statele Unite, dar și de Franța. În cadrul NATO continuă dialogul pentru a consolida măsurile luate până în prezent”.

„E foarte important să continuăm să ajutăm Ucraina. Altfel, riscurile sunt majore pentru noi”

Întrebată la Digi24 dacă, în opinia sa, se comunică de la nivelul statului român suficient de clar, Odobescu a spus că Ministerul de Externe „se străduieşte”, dar „acest lucru priveşte întreaga societate”.

Chestionată de ce nu se explică mai bine că dacă Ucraina și Republica Moldova ar fi cedate într-un fel sau altul Federației Ruse ar înseamna mai multă Rusie la granițele României, Luminiţa Odobescu a spus că crede „că e suficient să ne uităm la istorie, să analizăm puțin în urmă și să înțelegem.

  • „Pe de altă parte, ar însemna să avem efectiv Rusia la graniță sau navele rusești patrulând, nu știu, pe Dunăre, ca să zic așa. Deci nu cred că ne dorim acest lucru și să nu uităm pentru ce luptă Ucraina până la urmă. Nu ei au început acest război.
  • Deci am fost de câteva ori la Kiev, am văzut ororile, deci oamenii mor nevinovați, sunt atacuri asupra civililor, sunt atacuri asupra locuințelor, asupra infrastructurii civile, asupra spitalelor. De ce a început acest război? Ce face Ucraina acum? Își apără suveranitatea, își apără oamenii, își apără teritoriul. Deci, cred că este extrem de simplu să înțelegem acest lucru. Este uman în primul rând.
  • Şi e foarte important să continuăm să-i ajutăm. Altfel, riscurile sunt majore pentru noi și nu știm ce se va întâmpla în următorii ani.
  • Rusia vorbește foarte mult de sfere de influență, deci atunci când vorbește de sferă de influență, nu se referă numai la Ucraina, se referă inclusiv la estul Europei. Și noi întotdeauna, statele din flancul estic, ca să spun așa, am spus întotdeauna partenerilor noștri să avem grijă. Și, din păcate, am avut dreptate.
  • Din păcate, sunt parteneri în continuare vulnerabili, cum este Republica Moldova. (…)
  • Dar trebuie să ne gândim întotdeauna în perspectivă și să fim pregătiți. Încă o dată, subliniez, e foarte important pentru cetățenii noștri să înțeleagă, mai ales acum, când sărbătorim în acest an 20 de ani de apartenență la NATO și ne pregătim, de asemenea, pentru un summit aniversar de 75 de ani, că avem garanții solide de securitate, dar, pe de altă parte, împreună cu ceilalți parteneri europeni trebuie să fim pregătiți”.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro