Sari direct la conținut

Ce are Ponta cu liberalii

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Ca sa intelegem mai bine de ce premierul Victor Ponta ataca azi ministri liberali avem nevoie de cifre si de context. Un ultim sondaj intern realizat de unul din cele doua partide indica tendinte interesante. USL se afla intr-o usoara scadere, de la 61% la 57%. Masurate separat, PSD are cam 38%, PNL cam 20%, iar PDL a crescut putin, fiind plasat aproape de 18%. O prima observatie ar fi ca, daca liberalii ar iesi acum de la guvernare, ar ocupa dreapta intr-o eventuala alianta cu PDL si ar deveni o contrapondere importanta la PSD. Procentele nu s-ar aduna aritmetic, dar tot ar fi o forta. Din varii motive, iesirea liberalilor de la guvernare nu se poate intampla azi, chiar daca ar mari sansele lui Antonescu anul viitor.

In realitate, daca Antonescu le-ar cere sa iasa de la guvernare, liberalii l-ar matura a doua zi din fruntea partidului. Nu pleaca nimeni de la resurse de dragul ambitiei unui singur om. Cifrele mai indica un fenomen interesant: votantii celor doua partide isi pierd increderea in partenerul de alianta. Mai pe scurt, scade increderea votantilor PSD in PNL si viceversa. Cu alte cuvinte, unitatea USL se fisureaza si la varf, la nivel de lideri, si la baza, in randul propriului electorat. Adaugati la acest tablou statistic si cateva informatii factuale: relatiile apropiate dintre Victor Ponta si Crin Antonescu s-au racit vizibil, vizitele reciproce s-au cam rarit, prietenia s-a destramat. Apoi, nemultumirea liberalilor din teritoriu este tot mai mare.

Aceasta criza interna nu mai poate fi vindecata decat prin divort. Ce vedem astazi este pregatirea partajului politic. Ce legatura au toate aceste cifre cu atacurile lui Victor Ponta la ministrii PNL? In primul rand, premierul Ponta vede cam aceleasi cifre. Stie ca, impinsi afara acum, liberalii pot deveni periculosi intr-o eventuala alianta cu partidul lui Vasile Blaga. In consecinta, liderul PSD face tot ce poate pentru a-i cobori in sondaje. Ii pune intr-o lumina proasta de cate ori are ocazia, iar liberalii ii ofera destule. Intinde coarda stiind ca PNL n-o va rupe, chiar daca iesirea de la guvernare i-ar avantaja in perspectiva alegerilor din 2014.

Probabil ca Victor Ponta nu se va limita la criticarea ministrilor Barbu, Chitoiu si Vosganian. E de asteptat sa-l demita pe Andrei Marga de la ICR, cum deja se tot zvoneste. N-ar fi exclus sa forteze indepartarea lui Fenechiu din guvern. Daca o mai amana mult, va fi singurul guvern din Europa cu ministru demis ca urmare a unei condamnari penale. Lui Victor Ponta nu-i convine, lui Crin Antonescu nu-i pasa.

Este adevarat ca in cazurile Marga si Fenechiu are toata indreptatirea sa recurga la demiteri, dar Antonescu le-a luat pana acum apararea. Pe langa faptul ca nu-i pasa, liderul PNL nici nu prea are incotro daca doreste sprijinul partidului in campania de anul viitor. Lipsa de solidaritate, inclusiv cu penalii si mediocrii partidului, ar demobiliza si alti oameni din jurul sau.

Si in cazul Vosganian, critica premierului are o baza reala de nemultumire. Ineficienta ministrului economiei se va sparge in final in capul lui Victor Ponta. In cazul Chitoiu e cam neclar ce s-a intamplat cu ordonanta care introduce supraimpozitarea in sectorul privat, dar aici suprinde lipsa de reactie a liberalilor. Cum poti fi de acord, tu, liberal cu o masura populista, aberanta, de pedepsire a performantei in sectorul privat?

Cum se explica tacerea liberalilor, acceptarea situatiei umilitoare de a fi aproape zilnic pusi la colt de Victor Ponta? Liberalii nu prea au ce comenta. Cum deschid gura, cum li se arata usa. Cum tipa marginali ca Ghise sau SRS, cum apar scuzele si retractarile a doua zi, ultimatumuri din partea PSD si amenintari cu ruperea protocolului.

Vor sa plece? N-au decat, se gaseste oricand un PPDD, un UDMR, un grupulet din PNL flamand gata sa sprijine guvernarea contra unor mici beneficii, mana cereasca pe vremuri de criza.

Apoi, liberalii au intrat deja in logica cetatii asediate. Orice critica, justificata sau nu, o percep ca pe o agresiune politica. Nu mai sunt capabili sa accepte adevarul, chiar si cand sunt pusi in fata unor evidente. Problema lui Antonescu este ca prostiile ministrilor liberali ii ofera premierului un excelent motiv sa-si sufoce lent partenerul de alianta. A, de ce nu aplica aceeasi masura in cazul ministrilor PSD? Cunoasteti pe cineva intreg la cap dispus sa se stringa singur de gat?

In treacat fie spus, terenul executiilor de liberali a fost deja pregatit de tata-socru. Ilie Sarbu, seful parlamentarilor PSD, a declarat intr-un interviu pentru Revista 22 ca Victor Ponta se comporta prea bland cu liberalii si ca, in locul lui, ar fi apelat la demiteri.

Demiterea ministrilor dintr-o singura parte echivaleaza, desigur, cu o declaratie oficiala de razboi. Unii liberali, cum e europarlamentarul Norica Nicolai, se intreaba pe buna dreptate de ce reprosurile n-au vizat si ministri pesedisti, motive ar fi fost destule. Insa aici nu discutam despre corectitudinea evaluarii guvernului in ansamblul sau, ci de un joc pur politic. Toate actiunile lui Victor Ponta din ultima luna arata clar intentia PSD de a impinge PNL afara de la guvernare, daca se poate prezentandu-i publicului ca vinovati, incompetenti, incurca-lume.

Liderul PSD urmareste ca liberalii sa iasa de la guvernare zdrobiti, incarcati cu esecuri, cu o imagine facuta praf si cu un lider responsabil de un mare rateu: modificarea Constitutiei. La ultimul capitol, Victor Ponta primeste un ajutor important din partea presesedintelui Traian Basescu, partenerul de coabitare. Seful statului a desfiintat revizuirea, dar a avut grija sa spuna raspicat ca premierului „nu are ce sa-i reproseze”.

Mai adaugati cateva elemente importante de context. Intamplator sau nu, bratul armat al liberalilor are probleme cu justitia, cu ANAF-ul, cu banii. Trustul lui Dan Voiculescu se clatina sub acuzatii de santaj, sub controalele fiscului si ca urmare a blocarii accesului la resurse publice. Acest episod are importanta lui in razboiul mocnit PSD-PNL, desi pare mai degraba rezultatul luptei intre moguli. Ca Victor Ponta profita politic de toate slabiciunile liberalilor, aliati cu Voiculescu, nu prea incape indoiala.

Una peste alta, criza interna din USL va duce la o ruptura inevitabila intre PSD si PNL, dar nu acum, imediat. In cateva zile se incheie sesiunea parlamentara. Despartirea apelor ar putea avea loc cel mai probabil in toamna, septembrie-octombrie. Tot atunci se profileaza un virf de criza sociala si economica. Asta cere capete de motoci. Pana la toamna, premierul Victor Ponta va continua hartuirea liberalilor, impinsi pas cu pas in afara terenului. Miza lui e s-o faca in asa fel incat tribunele sa nu vada in liberali niste victime cand sunt scosi din joc, ci marii vinovati ai unor rateuri economice si politice majore.

Un bun pretext ar putea fi chiar esecul previzibil al revizuirii. Aventura lui Crin Antonescu se va impotmoli la Curtea Constitutionala, se va lovi de problema prezentei la vot si de complicatiile referendumului paralel anuntat de presedintele Basescu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro