Sari direct la conținut

Ce au discutat liderii PSD și PNL la întâlnirea de la vila Lac

HotNews.ro
Liderii Coalitiei - Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu si Kelemen Hunor, Foto: AGERPRES
Liderii Coalitiei - Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu si Kelemen Hunor, Foto: AGERPRES

Social-democrații și liberalii au stabilit, marți seară la vila Lac, principalele puncte ale renegocierii Programului Național de Redresare și Reziliență. Potrivit surselor HotNews.ro subiectul nominalizării unui nou ministru al Apărării nu a fost tranșat în Coaliție.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, că în urma discuțiilor de la vila Lac, s-a decis mandatul de negociere cu care premierul Nicolae Ciucă merge să discute Planul Național de Redresare și Reziliență la Bruxelles. Potrivit liderului PSD, se va cere eliminarea plafonării la 9,4% a pensiilor dar și redirecționarea a 2 miliarde de euro din alte capitole pentru irigații.

  • Marcel Ciolacu: „Cu certitudine, acel procent de 9,4 nu va mai exista în PNRR (…) Nu există niciun plafon în nicio țară din Europa, deci mi se pare corect ca acel plafon să fie scos, mai ales că noi nu ne putem asuma un plafon pentru următorii 50 de ani, este o aberație
  • După cum știți astăzi domnul prim-ministru este la Bruxelles și am trecut în revistă și cu ministrul Fondurilor Europene ce anume se renegociază și cum a rămas renegocierea stabilită. În acest moment sperăm să prindem pentru agricultură, pentru irigații, peste 2 miliarde de euro din alte capitole pe care noi nu le-am considerat o urgență pentru România”.

De asemenea o altă temă abordată la vila Lac a fost cea a pensiilor speciale. Coaliția intenționează să informeze Comisia Europeană că România va opera modificări la statutul pensiilor speciale astfel încât acestea să fie calculate pe principiul contributivității, cu un stagiu minim de cotizare şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului.

Totodată, premierul Nicolae Ciucă va trebui să clarifice oficialilor europeni care este statutul pensiilor speciale ale militarilor. „În acest moment, în recomandarea Băncii Mondiale, cum au fost prinse de către ministrul Muncii, doamna Turcan, domnul Cîţu şi domnul Ghinea, au trecut pensiile ocupaţionale ale Armatei ca fiind pensii speciale. Sperăm să reuşim să rezolvăm această problemă”, a explicat liderul PSD.

În ceea ce privește nominalizarea unui nou ministru al Apărării, sursele HotNews.ro susțin că situația nu s-a tranșat. Reamintim că social-democrații ar dori să cedeze liberalilor Ministerul Apărării și să preia un alt portofoliu din Guvern.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro