Sari direct la conținut

Ce avere i-au confiscat autoritățile ucrainene politicianului pro-rus Viktor Medvedciuk acuzat de trădare în Ucraina

HotNews.ro
deputatul pro-Kremlin Victor Medvedchuk captura, Foto: Captura Facebook
deputatul pro-Kremlin Victor Medvedchuk captura, Foto: Captura Facebook

Autoritățile ucrainene au anunțat că au pus sub sechestru peste 150 de bunuri – case, terenuri, mașini – ale familiei deputatului ucrainean pro-Kremlin Victor Medvedchuk, apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și capturat marți de Serviciul de Securitate al Ucrainei după ce fugise din arestul la domiciliu, în februarie. Medvedchuk avea a 12-a cea mai mare avere în Ucraina în 2021, cu 620 de milioane de dolari, conform revistei Forbes.

Tribunalul Districtual Lychakiv din Liov a dispus confiscarea a 154 de bunuri mobile și imobile ale deputatului ucrainean Viktor Medvedchuk și ale soției acestuia, Oksana Marchenko, la cererea Biroului de Investigații de Stat și a Procuraturii Generale, scrie The Kyiv Independent.

Printre bunurile sechestrate se numără: 26 de mașini, 30 de terenuri, 23 de case, 32 de apartamente, 17 locuri de parcare și un iaht cu motor. De asemenea, a fost puse sub sechestru pe acțiunile deținute Medvedchuk și de soția sa în 25 de companii.

Capturarea lui Victor Medvedchuk

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat marți că deputatul ucrainean pro-Kremlin Victor Medvedchuk a fost capturat de Serviciul de Securitate al Ucrainei după ce fugise din arestul la domiciliu în februarie.

Anul trecut, autoritățile au deschis un dosar de trădare împotriva lui Medvedchuk, care neagă faptele de care este acuzat.

„Poţi fi un politician pro-rus şi să lucrezi pentru statul agresor ani de zile. S-ar putea să fii un fugar. Poţi chiar să porţi o uniformă militară ucraineană pentru a te deghiza… Dar te va ajuta asta să scapi de pedeapsă? Deloc!”, au comentat serviciile ucrainene de securitate pe Telegram, potrivit AFP.

Cine este Victor Medvedchuk

Medvedchuk, care a fost ținut în arest la domiciliu din mai 2021, a fost vizat inițial de acuzații de trădare într-un caz care a crescut tensiunile dintre Moscova și Kiev. În octombrie, procurorii au anunțat că el este acuzat și de colaborare pentru finanțarea forțelor separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei.

Renat Kuzmin, fost procuror general ucrainean și aliat al lui Medvedchuk, a scris pe Telegram că, pe 10 ianuarie 2022, un tribunal districtual a prelungit arestul la domiciliu al lui Medvedchuk pentru încă 60 de zile.

Viktor Medvedchuk avea a 12-a cea mai mare avere în Ucraina în 2021 cu 620 de milioane de dolari conform revistei Forbes și spune că președintele rus Vladimir Putin este nașul fiicei sale.

El este fondatorul partidului pro-rus „Platforma de opoziţie-Pentru viaţă”, care avea aproximativ treizeci de deputaţi în parlamentul ucrainean înainte de a fi interzis în martie, după invazia rusă.

Medvedchuk a fost sancționat de SUA în 2014 „pentru că a amenințat pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei și pentru subminarea instituțiilor și proceselor democratice ale Ucrainei”.

Dar bogatul om de afaceri a fost și un intermediar pentru Moscova și Kiev după izbucnirea conflictului din Donbas în 2014, valorificând legăturile sale personale cu Putin, notează CNN. Într-un interviu din 2019 cu regizorul Oliver Stone, Putin a recunoscut că este nașul fiicei lui Medvedchuk.

„Nu aș spune că suntem foarte apropiați, dar ne cunoaștem bine”, a spus Putin. „El a fost șeful de cabinet al fostului președinte al Ucrainei Leonid Kucima și tocmai în această calitate mi-a cerut să iau parte la botezul fiicei sale. Conform tradiției ortodoxe ruse, nu poți refuza o astfel de cerere”.

Reacția Kremlinului după arestarea lui Medvedciuk

​Politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk nu a avut niciodată o relație „de culise” cu Rusia, a susținut miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de TASS.

„Părerile lui Medvedciuk în favoarea construirii unor relații de parteneriat normale, reciproc avantajoase între Ucraina și Rusia sunt binecunoscute. Această poziție a fost întotdeauna deschisă, Medvedciuk nu a avut niciodată relații în culise cu Rusia”, a declarat miercuri Peskov în timpul unei conferințe de presă.

„Chiar dacă ipotetic ne-am imagina acest lucru, cu siguranță ar fi posibil să înțelegem că Medvedciuk ar fi părăsit teritoriul Ucrainei înainte de începerea unei operațiuni militare speciale. După cum vedem, el nu a făcut acest lucru”, a menționat Peskov cu privire la faptul că deputatul ar fi un apropiat al Kremlinului.

Rusia spune că îi este recunoscătoare lui Viktor Medvedciuk

„Medvedciuk a fost întotdeauna pentru pace, întotdeauna pentru pace, s-a opus războiului, împotriva extinderii conflictului din Donbas. Apropo, dacă la un moment dat aceste idei ale lui și ale partidului său ar fi fost luate în considerare în politica de stat a Ucrainei, atunci nu ar exista nicio operațiune militară”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Peskov a spus totuși că Federația Rusă și autoritățile din Donbas, „desigur, îi sunt foarte recunoscătoare lui Medvedciuk pentru organizarea schimbului de deținuți în ultimii ani și [pentru] rezolvarea altor probleme umanitare în care a fost implicat”.

Comentariile lui Dmitir Peskov vin după ce marți seara președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus Moscovei să i-l dea la schimb pe deputatul și omul de afaceri ucrainean pentru ucrainenii aflați în captivitate în Rusia.

„Propun Federației Ruse să îl schimbe pe acest bărbat cu băieții și fetele noastre care se află în prezent în captivitate în Rusia”, a declarat Zelenski într-o înregistrare video postată pe canalul său de Telegram.

„În privinţa schimbului evocat cu atâta ardoare şi plăcere de către diverse personalităţi de la Kiev, (Viktor) Medvenciuk nu este un cetăţean rus, el nu are nicio legătură cu operaţiunea militară specială (în Ucraina), este un politician străin”, a răspuns Dmitri Peskov.

–––––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro