Sari direct la conținut

Ce câștiguri au avut persoanele care au vândut acțiunile Hidroelectrica după listare

HotNews.ro
Din 12 iulie, Hidroelectrica scrie istorie și va fi listată la Bursa de Valori București, Foto: Inquam Photos / George Călin
Din 12 iulie, Hidroelectrica scrie istorie și va fi listată la Bursa de Valori București, Foto: Inquam Photos / George Călin

Persoanele fizice au subscris miliarde de lei la oferta Hidroelectrica, companie ce s-a listat miercurea trecută la Bursa de Valori București (BVB).

De asemenea, sunt și persoane care au vândut după ce aceasta a ajuns publică.

Bineînțeles, câștigul diferă de la persoană la persoană, în funcție de cât a subscris.

Să presupunem că o persoană a mers pe subscrierea minimă de 50 de acțiuni. Pentru că a fost suprasubscriere, a primit 16 acțiuni. Dacă a beneficiat de discountul de 3% (primele zile de ofertă), atunci le-a primit la 100,88 lei/acțiune.

La un moment dat, în prima zi, prețul a atins 115,2 lei/acțiune. Presupunând că a reușit să vândă la acel preț, atunci câștigul ar fi de până la 229 lei.

Trebuie să scădem impozitul pe venit, iar pe lângă asta să nu uităm că mai sunt tarifele și comisioanele BVB și ASF plus comisioanele brokerului (acestea din urmă diferă de la unul la altul), așa că se poate ajunge la un câștig net de 211 lei ori puțin mai mic (depinde de la caz la caz).

*Se rețin la sursă

Oricum ar fi, au ieșit pe plus.

Cei care au subscris în perioada de discount au un câștig de circa 14% (dacă l-au marcat când prețul a fost mai mare). Chiar și astăzi, procentul ar fi în jur 12%.

Persoanele care au cumpărat după perioada de discount astăzi au +8,6%.

*Vorbim de prețul de închidere de marți

Atenție la taxare dacă ați investit sume mari și ați marcat sau vreți să marcați profitul

Persoanele care au subscris sume foarte mari și au vândut sau continuă să vândă, pentru că și astăzi acțiunile Hidroelectrica se vând peste prețul inițial (au ajuns la 113 lei), trebuie să aibă în vedere că pe lângă impozitul pe venit care se reține la sursă mai trebuie să plătească CASS, adică vor trebui să depună anul viitor Declarația unică 2024.

Așadar, dacă au venituri din tranzacții care depășesc 18.000 lei, 36.000 lei sau 72.000 lei vor trebui să plătească 1.800 lei, 3.600 lei sau 7.200 lei până pe 25 mai 2024.

Prin urmare, dacă ați marcat sau urmează să marcați profitul trebuie să nu uitați de obligațiile fiscale.

Cât au investit doi șefi din Hidroelectrica

Printre cei care au cumpărat acțiuni se află Bogdan Nicolae Badea, președintele directoratului Hidroelectrica și Karoly Borbely, membru în Consiliul de Supraveghere a companiei.

Având în vedere informările oficiale, cei doi au cumpărat prima data în perioada de discount de 162.013 lei, respectiv de 71,927 lei.

Ulterior, au cumpărat din piață la prețuri de 110 – 113 lei. Astfel, Bogdan Nicolae Badea a mai cumpărat acțiuni de 378,127 lei, iar Karoly Borbely de 110.000 lei la un preț de 110 lei/acțiune.

Majoritatea românilor au investit în Hidroelectrica, fie că-și dau seama sau nu. Fondurile de pensii (inclusiv Pilon II) la care cotizează au subscris pentru listarea acestei companii.

Așadar, eventualul câștig îl vor simți la pensionare. Depinde cum va evolua piața la acel moment. Sunt unele riscuri, evident, ca în orice piață. Dacă vorbim de Hidroelectrica, chiar de schimbări climatice care pot afecta afacerea, pe lângă riscurile politice. Nimeni nu știe viitorul.

În urma listării, Fondul Proprietatea a anunțat un dividend special foarte mare de aproape 1,5 lei/acțiune, aceasta tranzacționându-se cu circa 1,9 lei/acțiune (prețul de închidere de marți).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro