Sari direct la conținut

Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul pe care îl urmează Kate după ce a fost diagnosticată cu cancer

HotNews.ro
Printesa de Wales a fost diagnosticată cu cancer și a început tratamentul, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia
Printesa de Wales a fost diagnosticată cu cancer și a început tratamentul, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

După săptămâni de speculații publice cu privire la starea de sănătate a Prințesei de Wales a Marii Britanii, Kate a anunțat vineri într-un videoclip că face chimioterapie „preventivă”, după o intervenție chirurgicală abdominală din ianuarie în urma căreia s-a descoperit prezența cancerului.

Kate nu a oferit detalii despre tipul sau stadiul cancerului și nici nu a dezvăluit ce tratament urmează exact.

Ce este chimioterapia preventivă?

Chimioterapia preventivă se administrează înainte sau după un tratament primar, cum ar fi o intervenție chirurgicală, pentru a reduce șansa de revenire sau răspândire a cancerului, potrivit Reuters

Tratamentele preventive administrate înaintea tratamentului primar se numesc terapie neoadjuvantă. Tratamentele preventive administrate ulterior, ca în cazul lui Kate, se numesc terapie adjuvantă.

Chimioterapia adjuvantă poate „elimina” celulele canceroase rămase, dar valoarea acesteia variază în funcție de tipul de cancer, de dimensiunea și localizarea sa, a declarat profesorul Bob Phillips, medic oncolog pediatru la Universitatea din York.

Ulterior, pacienții pot continua să primească terapie de întreținere pentru a preveni revenirea cancerului sau pentru a întârzia răspândirea acestuia.

Cum arată tratamentul și recuperarea

Oncologii de astăzi văd cancerul ca pe o serie de boli, fiecare dintre ele necesitând propriul său plan de tratament specific, cu o gamă largă de terapii, inclusiv perfuzii intravenoase, pastile sau radiații. Tratamentul poate dura de la câteva luni până la peste un an.

„Există un număr foarte mare de medicamente și combinații de chimioterapie care au ca rezultat multe tratamente diferite, chiar și pentru un singur tip de cancer”, a declarat dr. Mangesh Thorat, specialist în chirurgia sânului la Spitalul Universitar Homerton.

În mod obișnuit, „pacienții primesc patru până la șase cicluri, fiecare dintre acestea durând 21 de zile și constând într-una zi sau câteva zile de chimioterapie, apoi timp pentru ca organismul să-și revină după aceasta”, a spus Phillips.

În alte cazuri, chimioterapia se administrează zilnic sau la două sau patru săptămâni, a precizat el.

Timpii de recuperare variază foarte mult, dar chiar și atunci când tratamentul se încheie, poate dura luni de zile până când pacientul își reia activitatea completă.

Cât contează vârsta?

Pacienții mai tineri tind să fie într-o stare mai bună atunci când sunt diagnosticați și, prin urmare, au mai multe șanse să reziste la dozele optime de medicamente pentru chimioterapie administrate la intervale ideale, a spus Phillips.

„Vedem din ce în ce mai mulți oameni în vârstă de 40 de ani cu cancer”, a spus profesorul Andrew Beggs, chirurg colorectal la Universitatea din Birmingham.

„Tinerii… tolerează mai bine dozele mai mari de chimioterapie și astfel li se pot administra regimuri mai puternice, care sunt mai susceptibile de a ucide orice celule rămase”, a adăugat Beggs.

Potrivit unui studiu din 2023, realizat în 204 țări și publicat în BMJ Oncology, numărul cazurilor de cancer la persoanele sub 50 de ani a totalizat 3,26 milioane în 2019, o creștere de 79,1% față de 1990, cu „variații notabile” în ratele de deces raportat la zone, țări, sex și tipuri de cancer.

Un studiu separat din 2023 publicat în JAMA Network Open a relevat că în Statele Unite, din 2010 până în 2019, cancerele gastrointestinale au avut cea mai rapidă creștere a incidenței dintre toate grupurile de cancer cu debut precoce, cu un accent deosebit pe cancerele de apendice, duct biliar hepatic și pancreatic.

Cancerele de colon și cancerele de sân au fost, de asemenea, din ce în ce mai diagnosticate la pacienții mai tineri, au arătat studiile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro