Sari direct la conținut

Ce este „Proiectul 2025”, agenda conservatoare extremă de care Trump se delimitează. Criticii văd „un complot distopic” ce ar dinamita democrația SUA

HotNews.ro
Ce este „Proiectul 2025”, agenda conservatoare extremă de care Trump se delimitează. Criticii văd „un complot distopic” ce ar dinamita democrația SUA
O manifestantă împotriva lui Donald Trump și a „Proiectului 2025”. FOTO: Gina M Randazzo / Zuma Press / Profimedia

O agendă politică conservatoare radicală cunoscută sub numele de Proiectul 2025 a devenit din ce în ce mai discutată în campania electorală din SUA, cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, scriu Reuters, BBC și CBN News. Agenda, publicată de influentul think-tank conservator Heritage Foundation și elaborată de mai mulți autori, inclusiv mulți foști membri ai administrației Donald Trump, propune viitorului președinte o serie de măsuri de reformă a guvernului care, spun criticii, ar degrada mecanismele de control și echilibru vitale pentru orice democrație.

În ultimele săptămâni, Joe Biden și Partidul Democrat au încercat să lege controversata inițiativă cunoscută drept „Proiectul 2025” de Donald Trump și să convingă alegătorii că politicile extreme propuse de aceasta vor ghida un eventual al doilea mandat prezidențial al acestuia.

De partea cealaltă, Trump a asigurat că nu are nimic de-a face cu Proiectul 2025, ba mai mult, a spus că unele dintre propunerile de pe această agendă „sunt absolut ridicole”.

Proiectul 2025 se prezintă sub forma unui volum de peste 900 de pagini care conține recomandări politice și se dorește a fi un proiect pentru „următorul președinte conservator”. Agenda pledează printre altele pentru aducerea Departamentului de Justiție (DOJ) sub control prezidențial, pentru desființarea Departamentului de Educație, interzicerea medicamentelor pentru avort și abolirea Rezervei Federale, alături de multe alte sugestii.

Pentru această remodelare dramatică a guvernului SUA, proiectul recomandă ca mii de funcționari federali să fie demiși, iar în locul lor să fie numiți loialiști conservatori ai președintelui. Inițiativa a lansat și un chestionar online, în care spune că deja verifică persoanele pentru o „bază de date de personal prezidențial” astfel încât următorul președinte să o folosească pentru noile numiri din birocrația federală.

„Scopul nostru este de a aduna o armată de conservatori aliniați, verificați, instruiți și pregătiți pentru a trece la treabă în prima zi pentru a deconstrui statul administrativ”, proclamă proiectul pe site-ul său.

Criticii sunt îngrijorați de faptul că, dacă ar fi puse în aplicare, aceste propuneri ar degrada sistemul american de control al democrației și ar împinge țara spre autoritarism. Multe dintre propuneri ar declanșa imediat contestații juridice și constituționale.

Cine a elaborat Proiectul 2025

Heritage Foundation, un influent think tank conservator, este organizația care a publicat manifestul în aprilie 2023. Dar proiectul include un consiliu consultativ format din mai mult de 100 de grupuri conservatoare.

Proiectul susține că nu vorbește în numele niciunui candidat la președinție, deși consideră că Trump va câștiga alegerile și că poate „decide ce recomandări să pună în aplicare”.

Presa americană a observat că 31 din cele 38 de persoane care au ajutat la scrierea și editarea capitolelor Proiectului 2025 au lucrat în administrația lui Trump sau au fost nominalizate pentru funcții în cadrul acesteia.

Proiectul 2025 este de altfel condus de doi foști oficiali ai administrației Trump. Este vorba despre Paul Dans, care a fost șef de cabinet la Biroul de gestionare a personalului sub Trump și este director al proiectului, și Spencer Chretien, fost asistent special al lui Trump, acum director asociat al proiectului.

Nu este pentru prima dată când Heritage Foundation elaborează un „proiect de tranziție” prezidențială. Primul astfel de proiect a fost publicat în 1981, înainte de președinția lui Ronald Reagan.

„Până la sfârșitul acelui an, mai mult de 60 la sută dintre recomandările sale au devenit politici”, se arată în avancronica Proiectului 2025.

Trump se delimitează de Proiectul 2025

Trump a anunțat săptămâna trecută pe site-ul său Truth Social că „nu știe nimic despre Proiectul 2025” și că nu are „nicio idee cine se află în spatele acestuia”.

„Nu sunt de acord cu unele dintre lucrurile pe care le spun și unele dintre lucrurile pe care le spun sunt absolut ridicole. Orice ar face, le urez succes, dar nu am nimic de-a face cu ei”, a spus candidatul republican la președinție.

Declarațiile sale au venit imediat după ce președintele Heritage Foundation, Kevin Roberts, a declarat că SUA se află „în mijlocul unei a doua revoluții americane, care va rămâne fără vărsare de sânge, dacă stânga va permite acest lucru”.

Comentariile lui Trump sugerează că o asociere cu acest proiect l-ar putea costa din punct de vedere electoral.

Dar, în realitate, au observat criticii, Trump și Proiectul 2025 împărtășesc aceeași viziune cu privire la direcția în care ar trebui să meargă SUA în timpul unei președinții conservatoare.

Platforma sa, numită Agenda 47, se suprapune cu Proiectul 2025 în majoritatea chestiunilor politice majore. Proiectul 2025 include adesea mai multe detalii cu privire la modul în care unele obiective conservatoare cheie ar putea fi realizate, oferind conținut suplimentar pentru ideile politice ale lui Trump.

În acest timp, democrații au făcut eforturi să atace tot mai mult inițiativa și să arate că aceasta este asociată cu Trump.

Biden i-a îndemnat pe americani să caute pe Google ce înseamnă Proiectul 2025. Un purtător de cuvânt al campaniei lui Biden a declarat de asemenea că membrii personalului Proiectului 2025 conduc, de asemenea, platforma politică republicană.

„Proiectul 2025 este politica extremă și manualul de personal pentru al doilea mandat al lui Trump, care ar trebui să sperie poporul american”, a declarat Ammar Moussa.

Reforma guvernului

Proiectul 2025 propune ca întreaga birocrație federală, inclusiv agențiile independente precum Departamentul de Justiție, să fie plasată sub controlul direct al președintelui – o idee controversată cunoscută sub numele de „teoria executivului unitar”.

Departamentul de Justiție (DOJ) se bucură de un grad ridicat de independență în scopul administrării justiției, însă Proiectul 2025 propune ca președintele să controleze agenția. Deciziile DOJ ar trebui „să fie întotdeauna în concordanță cu agenda politică a președintelui și cu statul de drept”, spune inițiativa.

Proiectul 2025 susține că DOJ a devenit o „birocrație umflată, cu un nucleu critic de personal care urmărește o agendă liberală radicală și de pdepsire a dușmanilor politici percepuți”.

Documentul cataloghează și FBI drept o „organizație umflată, arogantă și din ce în ce mai anarhică” și solicită o revizuire drastică a acesteia și a altor agenții federale.

Trump, care se confruntă cu numeroase acuzații penale, a promis în timpul campaniei electorale că va reforma Departamentul de Justiție dacă va câștiga alegerile prezidențiale și a promis că va folosi agenția pentru a-și urmări proprii adversari, inclusiv pe președintele Biden.

Propunerile prevăd, de asemenea eliminarea protecției locurilor de muncă pentru mii de angajați guvernamentali, care ar putea fi înlocuiți de persoane numite politic.

Propunerile privind imigrația

Documentul propune creșterea finanțării pentru un zid la granița dintre SUA și Mexic – una dintre propunerile de marcă ale lui Trump în 2016.

Cu toate acestea, mai proeminente sunt propunerile pentru consolidarea diferitelor agenții de imigrare din SUA și o mare extindere a competențelor acestora.

Alte propuneri includ creșterea taxelor pentru imigranți și grăbirea procesării cererilor de azil pentru imigranții care plătesc o primă.

Climă și economie

Documentul propune reducerea fondurilor federale pentru cercetare și investiții în energia regenerabilă și solicită viitorului președinte să „oprească războiul împotriva petrolului și gazelor naturale”.

Obiectivele de reducere a emisiilor de carbon ar fi înlocuite cu eforturi de creștere a producției și securității energetice.

Proiectul 2025 pledează pentru abolirea Rezervei Federale și introducerea unui sistem de bănci libere, ceea ce ar însemna că ratele dobânzilor și oferta de bani nu ar mai fi controlate de banca centrală a SUA.

Recunoscând cât de radicală ar fi abolirea Rezervei Federale, autorii includ o serie de recomandări politice pentru un președinte conservator care nu dorește să meargă atât de departe.

De asemenea, se propune simplificarea sistemului de impozitare a veniturilor la doar două niveluri – 15% și 30% – și reducerea drastică a impozitelor pe profit și a impozitelor pe câștigurile de capital.

Măsuri pentru limitarea dreptului la avort

Proiectul 2025 solicită Food and Drug Administration să revină asupra aprobării medicamentului pentru avort mifepristonă și Departamentului de Justiție să aplice Legea Comstock din 1873 împotriva organizațiilor care distribuie pastile pentru avort prin poștă.

O altă propunere cere ca pilula de a doua zi să nu mai fie acoperită de asigurări.

În vreme ce proiectul nu spune în mod explicit că avortul ar trebui să fie incriminat în ansamblu, proiectul susține că viața începe la concepție, iar politicile sale ar face practic inaccesibil un avort pentru multe femei din SUA.

Ghidul recomandă, de asemenea, ca Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA să „mențină o definiție a căsătoriei și a familiei bazată pe Biblie și consolidată de științele sociale” – poosibilă referire la limitarea drepturilor LGBT.

Tehnologie și educație

„Politica federală în domeniul educației ar trebui să fie limitată și, în cele din urmă, Departamentul federal al educației ar trebui eliminat”, se arată în Proiectul 2025. În schimb, supravegherea educației ar trebui să revină statelor, iar fondurile federale pentru educație ar trebui să fie distribuite statelor „sub formă de subvenții asupra cărora acestea au control deplin”, spune proiectul.

Documentul face apel la la controlul parental asupra școlilor și vizează măsuri împotriva a ceea ce numește „propaganda woke” (progresistă).

Acesta propune eliminarea unei lungi liste de termeni din toate legile și reglementările federale, inclusiv „orientare sexuală”, „diversitate, echitate și incluziune”, „egalitate de gen”, „avort” și „drepturi reproductive”.

Conform propunerilor, pornografia ar fi interzisă, iar companiile de tehnologie și telecomunicații care facilitează accesul la astfel de conținut ar fi închise.

„Stop Proiectului 2025”

În lupta pentru discreditarea acestei agende conservatoare, Jared Huffman, un congresman democrat din California, a lansat un grup de lucru intitulat „Stop Proiectului 2025”.

El a descris Proiectul 2025 drept „un complot distopic care este deja în mișcare pentru a ne dezmembra instituțiile democratice”.

Huffman a declarat că proiectul va desființa mecanismele care protejează democrația, va anula cel puțin parțial separarea dintre biserică și stat și va impune o agendă de extremă dreapta care încalcă libertățile fundamentale.

„Avem nevoie de o strategie coordonată pentru a salva America și a opri această lovitură de stat înainte de a fi prea târziu”, a spus el.

Este o idee împărtășită de alți critici liberali ai agendei. Colin Seeberger, consilier senior la think-tank-ul Center for American Progress, a avertizat că „Proiectul 2025 este de fapt o agendă autoritară care urmărește practic să elimine sistemul de 250 de ani de control și echilibru pe care a fost construită democrația americană”.

„Democrația americană nu este un lucru garantat. Democrațiile din întreaga lume au căzut și au alunecat în autoritarism. Și asta este exact ceea ce propune Proiectul 2025”, a spus el, citat de Globalnews.ca.

O raritate pentru un memorandum politic aprofundat, Proiectul 2025 a ajuns în atenția publicului larg, declanșând numeroase critici.

Din februarie, @BidenHQ, contul de social media al campaniei democrate, a postat despre Proiectul 2025 de sute de ori, asociindu-l cu Trump. Efortul a beneficiat mai multe reacții decât majoritatea postărilor contului, potrivit unui oficial al campaniei Biden.

La sfârșitul lunii trecute, John Oliver, gazda emisiunii „Last Week Tonight”, a dedicat un segment de aproape 30 de minute criticii Proiectului 2025 și disecării pericolelor percepute ale acestuia. Clipul a avut peste șapte milioane de vizualizări pe YouTube.

Heritage Foundation acuză reacțiile alarmiste

Președintele Heritage Foundation, Kevin Roberts, a declarat anterior că partidul lui Biden a fost alarmist în privința proiectului 2025, și că a emis „un comunicat de presă neserios, plin de greșeli”.

„Democrații din Camera Reprezentanților alocă banii contribuabililor pentru a lansa o campanie de defăimare împotriva efortului unit de a reda autoguvernarea americanilor obișnuiți”, a declarat Roberts la începutul lunii iunie.

Alți reprezentanți ai taberei conservatoare nu s-au sfiit să vorbească despre impactul posibil al inițiativei.

Steve Bannon, un fost aliat apropiat al lui Trump, a declarat pentru ABC News la sfârșitul lunii iunie, înainte de a se prezenta la închisoarea federală pentru a începe o pedeapsă de patru luni pentru sfidarea Congresului, că Proiectul 2025 va „demonta statul administrativ cărămidă cu cărămidă“.

INTERVIURILE HotNews.ro