Sari direct la conținut

Ce este sistemul de apărare antirachetă Arrow 3, ce ar putea fi cumpărat de România și alte 13 țări europene

HotNews.ro
Racheta Arrow 3, Foto: IAI
Racheta Arrow 3, Foto: IAI

Arrow 3 (sau Hetz 3) este un sisem de apărare anti-rachetă gândit pentru interceptări exoatmosferice, la altitudini foarte înalte. Sistemul, dezvoltat împreună de Israel și Statele Unite, este gândit împotriva rachetelor balistice și celor intercontinentale care pot căra focoase nucleare, chimice, biologice sau convenționale.

Arrow 3, rachete care pot intercepta inclusiv sateliți pe orbită

Sistemul a fost dezvoltat de către Israel Aerospace Industries (IAI) și Boeing și presupune un interceptor extrem de abil și rapid, capabil să-și schimbe dramatic traiectoria de intercepție, să atingă altitudini foarte înalte și chiar să și doboare sateliți de pe orbită.

Sistemul a început să fie produs încă din 2017, dezvoltarea sa începând prin anii 2010. Din datele disponibile public, SUA au contribuit până în 2020 cu peste 1,18 miliarde de dolari.

Cum funcționează sistemul anti-rachetă Arrow 3

Racheta se bazează pe un motor care permite direcționarea suflului (thrust vectoring) pentru o manevrabilitate sporită.

Sistemul Arrow 3 este complet inter-operabil cu alte sisteme SUA și NATO prin Link16 și vine cu baterii de tragere cu câte 6 rachete per lansator, fiecare rachetă în propriu container sigilat. Arrow 3 poate fi configurat până la 8 lansatoare într-o baterie.

Racheta este lansată după detectarea unei ținte, iar pe parcurs poate primi actualizări ale cursului țintei și poate face corecții asupra propriei sale traiectorii.

Odată ajuns în afara atmosferei, racheta urmărește singură ținta, își ajustează traiectoria și o interceptează direct – hit-to-kill.

Racheta, în teste, ar fi reușit să acopere o rază de circa 2.400 de kilometri și e gândită să execute interceptări exoatmosferice, în afara atmosferei pământului acolo unde ajung de obicei armele de distrugere în masă precum toate rachetele balistice intercontinentale ce pot căra încărcătură nucleară, bilogică sau chimică.

Potrivit informațiilor disponibile, interceptarea exoatmosferică a unei rachete balistice intercontinentale țintă ar avea loc undeva la altitudinea de 100 de kilometri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro