Ce face statul roman pentru a recupera peste 30 de milioane de euro prejudiciu de la Marian Iancu, fost patron la Poli Timisoara
Tribunalul Bucuresti a raspuns la o solicitare a reporterului HotNews.ro in care precizeaza ca „Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni a transmis cereri catre mai multe state in vederea identificarii conturilor bancare, a bunurilor mobile si a celor imobile apartinand inculpatului Marian Iancu”. In acest caz, prejudiciul se ridica la suma de 1.356,5 miliarde de lei vechi. Fostul patron al clubului Poli Timisoara a fost condamnat in octombrie 2014 la 12 ani de inchisoare.
- In acest caz, prejudiciul pe care statul roman trebuie sa-l recupereze se ridica la suma de 1.356,5 miliarde de lei vechi
La momentul condamnarii omului de afaceri Marian Iancu, procurorii DIICOT dispuneau completarea de catre organul insarcinat „cu punerea in executare a dispozitiilor deciziei penale (Biroul Executari Penale din cadrul Tribunalului Bucuresti) a cererilor de comisie rogatorie transmise in vederea indisponibilizarii conturilor si actiunilor si activelor societatilor comerciale la care inculpatii figureaza ca imputerniciti, beneficiari reali, actionari sau administratori, situate in tara si in strainatate”.
Reporterul Hotnews.ro a transmis o solicitare la Tribunalul Bucuresti pentru a afla daca a fost infiintata o astfel de comisie rogatorie si in ce stadiu se afla recuperarea prejudiciului in cazul omului de afaceri.
Potrivit raspunsului primit de la Tribunalul Bucuresti „Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni a transmis cereri catre mai multe state in vederea identificarii conturilor bancare, a bunurilor mobile si a celor imobile apartinand inculpatului Marian Iancu, cererea de comisie rogatorie internationala activa putand fi formulata dupa primirea acestor relatii si a identificarii cu exactitate a organului judiciar rogat”.
Astfel, se arata in raspunsul primit la solicitarea reporterului HotNews.ro, comisia rogatorie internationala va putea fi adresata unui organ judiciar dupa ce vor fi primite informatiile necesare de la Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni si de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
In ceea ce priveste recuperarea prejudiciul, Tribunalul Bucuresti a precizat ca „demersurile in acest sens urmeaza a fi intreprinse de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala”.
Acuzatiile in acest dosar au fost formulate in baza concluziilor din procesul-verbal intocmit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Ministerul Finantelor Publice. Potrivit acestui act, Kadri Mazhar Basaran, Margarit Constantin si Octavian Iancu (administratori la firmei VGB Impex SRL, in 2000-2004), impreuna cu Alexandru Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societati) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei si prin TVA nelegal dedus de 550, 3 miliarde, rezultind un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei vechi
Reamintim ca omul de afaceri si fostul patron al clubului de fotbal Poli Timisoara a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti, pe 14 octombrie 2014, la 12 ani de inchisoare in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani „RAFO„.
Marian Iancu, fostul patron al Poli Timisoara s-a folosit de o firma off-shore infiintata in Delaware, Statele Unite, pentru a face privatizari ilegale.