Ce facem cu animalul de companie pe perioada concediilor – reguli de transport cu avionul si posibilitati de plasare in pensiunile pentru animale
A venit perioada concediilor, iar pentru posesorii de animale de companie faptul ca vor lipsi cateva saptamani de acasa reprezinta o mare problema. Daca nu se ofera niciun prieten sa gaduiasca patrupedul pe perioada vacantei, o solutie pot fi hotelurile/pensiunile pentru animale. Aici pretul de cazare pe noapte variaza intre 20 si 120 lei pe noapte. O alta solutie ar fi sa luati micul prieten in vacanta, insa nu inainte de a va asigura ca la hotelul unde stati aveti voie cu animale. In ceea ce priveste transportul cu avionul, animalul trebuie sa aiba sa aiba cip de identificare, daca este vorba de o calatorie in spatiul Schengen, pasaport european si sa fie vaccinat, in conformitate cu cerintele de acces pe teritoriul tarii de destinatie. Transportul in avion este permis doar intr-o cusca speciala, agreata de fiecare companie.
- Hoteluri/Pensiuni pentru animale
Pluto Pet Hotel
– adresa: bd. Barbu Vacarescu 162 – 164, sector 2, Bucuresti. Site: www.planetahamham.ro
– are o capacitate de cazare in camere individuale pentru 80 de caini si 20 de pisici.
– preturile pe noapte variaza intre 30 si 120 lei. Camera VIP pentru caini (120 lei/noapte) are design premium, cu tablouri, canapea, covor, etajere cu carti, ceas, veioza, masuta, HDTV, patut cu saltea, paturica, boluri din inox pentru mancare si apa, rigola individuala pentru igienizarea camerei, usa de acces pe terasa actionata din exteriorul camerei.
– camera economy este padoc exterior acoperit de 6 mp, construit conform specificatiilor europene, dotat cu cusca de 2 mp, termoizolata si incalzita cu bec infrarosu, podina de lemn de 4 mp, boluri din inox pentru mancare si apa.
Pensiunea ALDO
– adresa: Str. Prelungirea Ghencea, Bucuresti. Site: www.aldovet.ro.
– cainii beneficiaza de padocuri individuale, climat interior controlat, muzica ambientala si o suprafata de 6 mp.
– pisicile beneficiaza de boxe individuale de aproximativ 3 mp, mobilate specific.
– pretul de cazare este de 20 de lei pisica si 40 de lei catelul.
Ringstar Pet Hotel
– adresa: Str. Garlei nr 1D, sector 1, Bucuresti. Site: www.ringstarpethotel.ro.
– spatiile pentru catei au intre 10mp si 20mp, sunt individuale, cu covorase, cosulete confortabile sau fotolii, incalzire, web-cam, sistem audio, decoratiuni identice cu cele dintr-o locuinta. Camere pot fi personalizate la cererea stapanilor.
– tarifele de cazare pentru caini sunt de 80 lei/noapte la camere cu acces la web-cam si 60 de lei pe noapte fara acces la web-cam. Hrana cateilor poate fi adusa de client sau o poate asigura hotelul pentru un cost suplimentar de 10 lei/zi. Pentru pisici tariful este de 50 lei/noapte in camera cu web cam. In camerele VIP tariful este de 95 lei/noapte.
- Transportul animalelor de companie cu avionul
Majoritatea companiilor aeriene ofera si aceasta facilitate. Pe langa cerintele standard: ca animalul sa aiba pasaport european, vaccinurile la zi si microcip, fiecare companie poate pune reguli suplimentare. De aceea, atuinci cand achizitionati biletul de avion este recomandat sa intrebati daca la cursa cu care mergeti se permite transportul animalelor de companie si in ce conditii.
In cazul TAROM, potrivit informatiilor de pe site, conditiile sunt urmatoarele:
Transportul a bordul avionului:
– TAROM accepta la transport in cabina de pasageri numai caini si pisici. Pentru a fi acceptate in cabina de pasageri, animalele de companie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fie anuntate inca din momentul in care pasagerul isi rezerva biletul de calatorie. Animalul de companie din categoria PETC trebuie intai confirmat pentru calatorie de catre compania TAROM si abia apoi va fi acceptat la bordul avionului;
- sa fie curate;
- sa fie sanatoase: pasagerul trebuie sa fie in posesia unui pasaport international de calatorie pentru animalul sau de companie;
- animalul de companie sa aiba cip de identificare, daca este vorba de o calatorie in spatiul Schengen si sa fie vaccinat, in conformitate cu cerintele de acces pe teritoriul tarii de destinatie;
- sa nu fie gestante;
- sa nu provoace disconfortul celorlalti pasageri;
- sa fie transportate in cusca standard IATA (se poate procura de la ghiseul Emiteri Bilete din aeroportul Otopeni sau de la magazinele specializate in vanzarea produselor pentru animale de companie) sau in cusca de tipul „soft bag”(cusca din material textil, impermeabil, in conformitate cu reglementarile internationale. Compania TAROM nu pune la dispozitia pasagerilor sai acest tip de cusca);
– in cabina de pasageri se accepta numai caini sau pisici, cu o greutate de maximum 5 kg (incluzand si greutatea custii standard de transport al acestora).
– dimensiunile maxime ale custii nu trebuie sa depaseasca 42 cm x 30 cm x 21 cm.
Exista si o serie de restrictii de acceptare a animalelor de companie:
– in functie de tipul de avion: ATR 42- sunt acceptate maximum 2 custi; B 737- sunt acceptate maximum 3 custi; A 318- sunt acceptate maximum 3 custi.
– un pasager poate transporta numai o singura cusca.
– daca pasagerul se prezinta la ghiseul de inregistrare fara o rezervare prealabila sau nu respecta conditiile impuse de transportator (greutatea animalului, cusca standard, starea de sanatate si curatenie etc), putem refuza transportul animalului de companie.
In cala avionului (AVIH)
– pentru a fi acceptate, animalele de companie trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
- sa fie mentionate atunci cand pasagerul rezerva biletul de avion. TAROM trebuie sa aprobe mai intai transportarea animalului de companie, dupa care poate fi acceptat la bord;
- sa fie curat;
- sa fie sanatos: pasagerul trebuie sa detina un pasaport international pentru animalul de companie;
- in cazul in care calatoriti in Spatiul Schengen, animalul de companie trebuie sa aiba instalat un microcip de identificare si sa fie vaccinat, in conformitate cu cerintele de acces ale tarii de destinatie;
- nu trebuie sa fie gestant;
- sa fie transportat intr-o cusca standard IATA (aceasta poate fi cumparata de la Casa de bilete a aeroportului Otopeni sau de la magazinele specializate in comercializarea produselor pentru animale);
– daca un pasager se prezinta la biroul de inregistrare fara o rezervare prealabila sau daca nu respecta conditiile impuse de transportator (greutatea animalului, cusca standard, starea de sanatate etc.), transportatorul poate refuza sa furnizeze serviciile de transport in cala.
– pasagerul trebuie sa plateasca o taxa pentru excedent de bagaj in functie de greutatea animalului, plus cusca.
– transportul animalelor de companie nu este permis in cala aeronavelor Airbus A318;
– pentru moment, pe cursele regulate TAROM pentru ruta Bucuresti – Londra- Bucuresti, Bucuresti- Dublin – Bucuresti, Iasi – Londra – Iasi nu se accepta la transport animele vii in regim cargo.
– pe cursele regulate TAROM pe ruta Dubai – Bucuresti, Beirut – Bucuresti, Istanbul – Bucuresti si Tel Aviv – Bucuresti nu se accepta la transport animele vii in regim cargo, pe sens invers acestea putand fi expediate in regim cargo. Pe cursele regulate AMM-OTP, CAI-OTP , BEG-OTP, KIV-OTP nu se accepta la transport animale vii in regim cargo, pe sens invers aceastea putand fi expediate in regim cargo.
- Sfaturi pentru transportul animalelor cu avionul
Fundatia VIER PFOTEN avertizeaza ca, in cazul transportului cu avionul, exista riscuri la care sunt expuse animalele. Pentru a reduce pe cat de mult posibil aceste pericole, Vier Pfoten va sfatuieste:
– pentru a va asigura ca starea de sanatate a animalului permite zborul, e recomandata o vizita la veterinar inainte de achizitionarea biletului si inainte de zbor.
– sigurati-va ca animalul dumneavoastra calatoreste cu acelasi zbor in care sunteti si dumneavoastra si intrebati linia aeriana daca puteti vedea cum este incarcata cusca in avion.
– timpul de calatorie trebuie sa fie cat mai mic posibil. Utilizati zboruri directe pentru a evita problemele la transferul custii dintr-un zbor intr-altul.
– microciparea este obligatorie pentru caini si pisici. De asemenea, animalul trebuie sa aiba un pasaport european care include o certificare a vaccinarii impotriva rabiei. In afara de acestea, zgarda si cusca ar trebui sa contina informatii de identificare cum ar fi adresa unde locuieste si numarul dumneavoastra de telefon, precum si destinatia. O alta sugestie pentru o mai buna identificare este sa puneti o fotografie a animalului de companie impreuna cu dumneavoastra.
– daca intentionati sa calatoriti in timpul verii, cele mai recomandate sunt zborurile de dimineata sau de seara pentru a va feri de pericolele caniculei. Zborurile de dupa-amiaza sunt o varianta foarte buna pe timpul iernii, cand temperaturile sunt foarte scazute.
– animalele nu trebuie hranite cu minim 6 ore inainte de zbor. Li se pot da mici cantitati de apa. E important ca recipientul de apa din cusca sa nu fie supra incarcat deoarece poate curge. O idee pentru a tine apa rece mai mult timp este punerea de cuburi de gheata in recipient.
– oferiti-i animalului de companie posibilitatea de a se acomoda cu cusca de transport cu minim 4 saptamani inainte de zbor.
– nu-i dati animalului de companie nicio pastila de dormit sau sedativa. Acestea pot crea complicatii.
– cand ajungeti la destinatie, deschideti cusca si examinati animalul de indata ce sunteti intr-un loc sigur. Daca exista suspiciuni, vizitati un veterinar cat mai curand posibil.
– anumite rase de caini si pisici au probleme in a respira. Rasele care au narile inguste sunt adesea vulnerabile la privarea de oxigen si la socul temperaturilor inalte. Daca animalul dumneavoastra are probleme de respiratie, reevaluati decizia de a-l lua intr-o calatorie cu avionul.