Sari direct la conținut

Ce-i in capul tau. Ca sa nu se repete prostul gust la Festivalul George Enescu: "Inchide naibii telefonul!", "Nu dormi!" si alte gesturi simple

HotNews.ro
Enescu, Foto: Festival Enescu
Enescu, Foto: Festival Enescu

Pentru multi, inceputul toamnei semnifica sfarsitul vacantelor, inceputul scolii, terminarea banilor si constientizarea problemei eterne “ce facem de revelion?”. Pentru melomani (cel putin in anii fara sot) este momentul pe care il asteptam de luni de zile de cand ne-am cumparat bilete la cel mai mare festival de muzica clasica din Romania, si cu siguranta unul din cele mai importante din Europa.Festivalul George Enescu.Totusi, in fiecare an, oricat de „tare” este muzica si cat vrei sa te lasi cuprins de atmosfera concertelor, exista cateva obiceiuri de prost gust care reusesc uneori sa strice cheful spectatorilor. Incepe sambata, tine 22 de zile, ce-ar fi sa fii la inaltime?

Am pregatit o lista scurta de recomandari de bun gust, ce sa faci si ce sa nu faci daca vii la festival. Asta pentru ca in fiecare an faci aceleasi lucruri stupide.

1. Inchide naibii telefonul

Bineinteles, cliseic, ba chiar ne-am saturat de cate ori am auzit acest lucru. Si totusi in fiecare an, in FIECARE zi, in fiecare concert, cel putin un telefon mobil suna. Conform legilor lui Murphy, el va suna intr-un moment de pianissimo, in care emotia este cel mai usor faramata de sunetul digital al soneriei Samsung sau Apple. Acum cateva editii, Orchestra Filarmonicii din Londra a cantat celebrul “Nokia tune” la coarde inainte sa inceapa sa cante, rugand astfel sala sa verifice ca telefoanele sunt inchise. Recomandare: Daca nu stiai, exista un mod numit “Silent”. Nu trebuie sa inchizi telefonul de tot. Pur si simplu selectezi acest mod si ca prin magie, soneria va fi oprita. De asemenea, verifica daca ai alarme in telefon. Acestea suna chiar si cu telefonul pe Silent. Ramane la latitudinea ta daca il pui sau nu pe vibratii, pentru ca inteleg ca unii dintre noi suntem cu adevarat ocupati si nu putem sta 2 ore fara telefon mobil, sau pot aparea urgente, cine stie. Asa nu deranjezi sala, arati respect fata de muzicieni si ramai totusi conectat si cu telefonul tau.

2. Nu fi acela care urla “BRRRRAVO”

Probabil o reminescenta a vremurilor comuniste sau vreo idee bolnava cum ca daca nu striga nimeni la orchestra “bravo” o sa creada ca nu ne-a placut. Nu inteleg acest fenomen, dar ca si la punctul unu, la fiecare concert exista o persoana (de obicei de varsta a treia) care urla in gura mare “RRRAVO” un pic inainte de finalul definitiv al concertului. Da, nu striga de fapt “bravo”, am ascultat cu atentie. Este rarait si lungit un mare “rrrrravo”. Si da, nici macar nu asteapta sa se termine sunetul, sa coboare dirijorul bagheta si sa existe acel mic moment de trezire, de revenire la realitate. Acest individ rupe vraja inainte de vremea ei. Pur si simplu nu o face. Aplauda, atat. Recomandare: De mentionat si faptul ca daca nu cunosti concertul, s-ar putea sa te trezesti ca urli intre parti. Sau mai rau, aplauzi. Daca te apuci sa aplauzi intre partile concertului (ceea ce nu se face, e ca si cum ai aplauda dupa fiecare strofa a unei melodii), se prea poate sa se mai gaseasca o gramada de oameni care se iau dupa tine, intrerupand astfel concertul.

3. Nu cumpara porcarii de mancare de la standurile din Sala Palatului

Aici este mai mult vina celor care aproba acele standuri cu snacks-uri care crantane, pungi care fosnesc si ape minerale care fasaie in incinta spectacolului. Totusi, daca nu mai poti de foame si trebuie neaparat sa te indopi cu Bake Rolls, Chipsuri sau napolitane, fa-o si tu in pauza. Nimic nu poate fi mai enervant decat aceste sunete in timpul unui concert. Recomandare: La acest capitol intra si oamenii care, din orice motiv, vin cu pungi de plastic la concert. Asigura-te ca o pui intr-un loc in care nici macar din greseala sa nu dai peste ea in timpul concertului. Da, Sala Palatului este o rusine de sala pentru astfel de evenimente de muzica acustica, este o sala surda si abia te auzi vorbind in ea. Cu toate astea, in linistea concertului, crede-ma, orice atingere a unei pungi de plastic se va auzi peste tot.

4. Vino odihnit

Festivalurile care tin cateva saptamani sunt infiorator de obositoare. Pe de-o parte ai ca orice om un job, o scoala, ceva de facut in timpul zilei. Apoi seara vii sa te relaxezi la un concert de muzica clasica, numai ca orice meloman poate sa iti spuna ca nu e atat de simplu. Nu e ca si cum te asezi in scaun si esti complet pasiv timp de doua ore. In primul rand trebuie sa te impingi constant in podea pentru a nu aluneca de pe scaunele Salii Palatului. Ascultarea unui concert de muzica clasica, la fel cum este si…vizionarea unui film sau a unei piese de teatru necesita atentie. Acest lucru te oboseste zi dupa zi, in unele zile avand probabil mai multe spectacole la care mergi unul dupa altul. Recomandare: Evenimentul este o data la 2 ani, la inceputul lui septembrie. Organizeaza-ti timpul astfel incat sa nu fie un chin pentru tine acest eveniment. Biletele nu sunt tocmai ieftine, si chiar si asa se epuizeaza in cateva minute in prima zi in care se pun la vanzare. Respecta-ti munca si respecta-i si pe altii care nu au avut noroc sa prinda bilet si nu adormi in sala de concert. Si mai ales respecta artistii, la orice spectacol te afli.

5. Bucura-te!

Este probabil cel mai important (imediat dupa inchiderea telefonului mobil…). Este un festival colosal, un eveniment unic, cu fiecare editie mai bun. Daca esti norocos sa prinzi bilete la Marile Orchestre ale lumii pregateste-te sa fii uluit. Toate sunt exceptionale si niciuna nu seamana cu cealalta. Observa diferentele, fii atent la detalii, cauta programul pe care urmeaza sa il asculti. Vorbeste cu cei cu care vii sau, de ce nu, cu vecinii din stanga si din dreapta ta. Mereu am avut noroc sa intalnesc oameni speciali la acest eveniment. Acest festival a depasit orice fel de asteptare cand vine vorba de evenimente organizate in Romania. Intr-o tara care nu investeste in educatie si in cultura, intr-o tara fara sali de spectacole, cele mai mari orchestre ale lumii vin sa sustina concerte cat pentru un an intreg. Bucura-te, pentru ca magia chiar exista, si este fix in fata ta!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro