Sari direct la conținut

Ce înseamnă portofoliul nou înființat alocat României în Comisia Europeană. Care vor fi atribuțiile Roxanei Mînzatu

HotNews.ro
Ce înseamnă portofoliul nou înființat alocat României în Comisia Europeană. Care vor fi atribuțiile Roxanei Mînzatu
Ursula von der Leyen. Foto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Portofofiul atribuit României în viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, pentru al doilea mandat consecutiv, este denumit „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”. Nu este un portofoliu economic, așa cum susținea Marcel Ciolacu că va primi România, după ce a fost respinsă prima propunere a Guvernului român pentru acest post – Victor Negrescu. Comisar european al României a fost desemnată, marți, Roxana Mînzată, numită de von der Leyen și vicepreședinte al Comisiei Europene. Ce atribuții va avea?

  • Fost deputat PSD timp de aproape 8 ani, Roxana Mînzatu este specializată în fonduri europene. În 2019, a fost ministru al Fondurilor Europene timp de câteva luni, până când Guvernul condus de Viorica Dăncilă a căzut prin moțiune de cenzură.

Portofoiul de comisar european atribuit Roxanei Mînzatu – responsabilități

Conform unui document al Comisiei Europene, consultat de HotNews.ro, atribuțiile și responsabilitățile pentru acest portofoliu atribuit Roxanei Mînzatu sunt:

Prima responsabilitate este dezvoltarea unei noi Uniuni a Competențelor. Este prima dată când Comisia va avea un portofoliu dedicat pentru competențe, care se concentrează pe educație cu accent pe piața muncii.

„Activitatea privind competențele se va concentra pe investiții, păstrarea competențelor, perfecționarea și recalificarea și dezvoltarea Spațiului European al Educației și o inițiativă privind portabilitatea competențelor. Deși înainte ca aceste politici să fie deconectate, semnificația lor înseamnă că acestea trebuie dezvoltate de către un membru al Colegiului, bazându-se pe diferite elemente – de la recunoașterea calificărilor până la educația și formarea profesională”.

A doua parte de bază este responsabilitatea pentru Pilonul European al Drepturilor Sociale.

„Portofoliul va supraveghea mai multe inițiative, inclusiv managementul algoritmic, dreptul la deconectare, foaia de parcurs pentru locuri de muncă de calitate sau strategia de combatere a sărăciei. Va analiza impactul digitalizării pe piața muncii. Portofoliul este de asemenea în fruntea dialogului social, lucrând cu reprezentanții sindicatelor și angajatorilor europeni, și continuarea cu un nou Pact European pentru Dialog Social.

În plus, portofoliul este urmărește abordarea factorilor structurali și a impactului shimbărilor demografice. În acest sens, portofoliul va fi responsabil pentru implementarea Demography Toolbox și creşterea participării pe piaţa muncii”.

În cele din urmă, portofoliul conduce programul Erasmus+, unul dintre cele mai vizibile din programe din Europa.

O cincime din bugetul UE

Fonduri europene

Comisarul pentru muncă are în responsabilitate aproape o cincime din bugetul UE.

„Acest portofoliu este unul dintre cele mai substanțiale în ceea ce privește finanțarea UE, cu mize semnificative în următorul cadru financiar multianual. Include responsabilitatea pentru Fondul Social European Plus, Social Fondul pentru Climă și Erasmus+, care reprezintă aproape o cincime din bugetul UE”, se arată în documentul citat.

Portofoliul are responsabilități legislative în domeniile liberei circulații a lucrătorilor și legislației sociale, modelând legislația UE în domeniul muncii și legislația privind mobilitatea forței de muncă. Include, de asemenea, responsabilități în domenii precum salariul minim, munca pe platforme, timpul de lucru și sănătatea ocupațională si siguranța. De asemenea, se concentrează în mod semnificativ pe coordonarea politicilor statelor membre în domeniile ocupării forței de muncă, educație și formarea profesională.

Persoana responsabilă cu acest portofoliu va lucra cu serviciile Comisiei care se ocupă de ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, precum și cu cei care lucrează în educație. Portofoliul presupune și coordonarea unei serii de agenții descentralizate, inclusiv Autoritatea Europeană a Muncii.

Instituțional, responsabilul acestui portofoliu va reprezenta Colegiul în două formațiuni de Consiliu:
Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) și Formațiunea Educație, Tineret, Cultură și Sport a Consiliul (EYCS). Ei vor fi principalul omolog al miniștrilor ocupării forței de muncă, drepturi sociale și educație și, în Parlamentul European principalul omolog pentru Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL) și al Comisia pentru Cultură și Educație (CULT).

INTERVIURILE HotNews.ro