Ce inseamna testarea vaccinurilor? Cum se realizeaza testele la copii? Ce inseamna consimtamant informat? Medicul Sorin Paveliu, specialist in cercetarea clinica, a raspuns la intrebarile cititorilor HotNews.ro
Ministerul Sanatatii are in derulare mai multe campanii de vaccinare: impotriva gripei sezoniere, impotriva gripei de tip nou, vaccinare anti-HPV.
- Cat de importanta este informarea corecta in legatura cu o campanie de vaccinare? Ne vaccinam sau nu? Si daca da, de ce?
- Ne vaccinam copiii?
- Cat de important este consimtamantul informat al pacientului?
- Dar acordul sau dezacordul scris al parintelui?
- Medicul Sorin Paveliu a discutat online cu cititorii HotNews.ro.
Vezi arhiva de texte ale lui Sorin Paveliu:
UPDATE 1: Lista de intrebari de la cititori despre vaccinarea HPV (vezi detalii aici). Nota: azi, Ministerul Sanatatii organizeaza o conferinta de presa care va anunta lansarea vaccinarii anti-HPV:
- Data trecuta, parintii au primit o foaie in care scriau daca sunt sau nu de acord. Acum [in vaccinarile facultativa, fie ca e gripa, fie ca e HPV], cum se va proceda?
- Ce inseamna ca nu mai e nevoie de acord scris – adica nu se mai tine cont de acordul parintilor? Cum pot eu, ca parinte, sa imi exprim acordul, daca nu mai este necesar sa fie in scris? Nu este cumva o portita lasata deschisa intentionat pentru a fi atinse scopurile unora?
- Pentru orice tratament, legea spune ca pacientul tb sa-si dea un consimtamant informat (http://www.aopsnaj.ro/Prescriptii2008/Consimtamint6.pdf). Cum se aplica in cazul vaccinarilor facultative, mai ales cand e vorba de copii?
- De ce campania din scoli lipseste in continuare?
- Cine va face vaccinul in scoli – medicii de familie? Copiii vor avea recomandarea acestora prin prescriptie medicala?
- In absenta acordului scris, cum pot transmite parintii optiunea lor? Daca nu suntem de acord, trebuie sa scriem explicit aceasta?
- Ce se intampla in scolile in care parintii sunt mai putin informati, in mediul rural, de pilda, unde sursele de informare sunt mai putine?
- Cui ii este adresata campania de vaccinare HPV de anul acesta? (ce varste, ce clase?) Dar vaccinarea impotriva gripei porcine?
- In Romania, s-a facut vreun studiu privind conexiunea HPV-cancer col uterin sau doar extrapolam rezultatele altora la cazul nostru?
- In Romania, s-a facut vreun studiu privind posibila legatura dintre numarul de avorturi (unde suntem din pacate printre campioni) si incidenta cancerului de col uterin? (e foarte usor, datele exista in fisele pacientelor, trebuie doar folosite).
- De ce se insista atat de mult pe aceasta vaccinare, cand se stie foarte bine ca sunt o gramada de intrebari fara raspuns legate de efectele adverse ale acestui vaccin?
- De ce nu sunt canalizati banii pe care ii cheltuiti pentru procurarea dozelor de vaccin spre a asigura posibilitatea unui examen Papanicolau accesibil din punct de vedere financiar pentru orice romanca sau pentru alte tratamente urgente?
Nota redactiei:
- Puneti intrebari pentru dr. Sorin Paveliu prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.
- Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Dr. Sorin Paveliu este medic primar de medicina interna, investigator in domeniul cercetarii in trialurile clinice internationale de faza2, 3 la Societatea Civila Medicala Dr. Paveliu. Este de asemenea conferentiar universitar dr. la Catedra de Farmacologie, Universitatea Titu Maiorescu Bucuresti.
A scris 16 carti de specialitate ca unic autor sau colaborator, 37 articole de specialitate publicate in Romania si in strainatate, 29 comunicari stiintifice in tara si 18 comunicari stiintifice la congrese medicale strainatate.