Sari direct la conținut

Ce mașină îți permiți dacă te gândești la un credit sau leasing pentru a conduce una / O rată mare te poate ține în sărăcie

HotNews.ro
mașini, Foto: ID 15053282 © Raytags | Dreamstime.com
mașini, Foto: ID 15053282 © Raytags | Dreamstime.com

Sunt mulți români care își doresc să dețină o mașină. Ea vine la pachet cu unele costuri, dar nu ne referim la ele: revizii, cauciucuri de iarnă sau vară, asigurare etc. Unii preferă să-și cumpere o mașină nouă pentru a fi în garanție și să nu aibă emoții la drumuri mai lungi, adică să rămână în drum. Evident, sunt excepții, se mai întâmplă și la cele noi, dar pentru asta e garanția.

Mai sunt și români care preferă să-și cumpere mașina pe firmă pentru a deduce TVA (19%). Mai scapă de un cost. În plus, mai deduc și cheltuielile cu benzina/motorina 50%, dacă nu fac foi de parcurs.

Totuși mai sunt și cei care ajung să-și facă credite ori să apeleze la leasing pe persoană fizică, inclusiv în cazul unor mașini second hand.

Creditul și leasingul au avantaje și dezavantaje. Pe scurt, dacă în cazul creditului rata poate fi mai mare, dar avantajul este că deții mașina (chiar dacă se depreciază în timp, iar costurile cu eventualele reparații pot fi mari după garanție), în cazul leasingului, lucurile sunt diferite. La cel financiar poți deveni proprietar dacă plătești valoarea reziduală, iar la cel operațional poți returna mașina și lua alta mai nouă sau care îți satisface dorințele. Adică să schimbi mașina la câțiva ani. Să nu uităm că ești obligat în cadrul leasingului să faci și Casco.

Unii alocă o mare parte din venituri doar pentru a se afișa cu o mașină scumpă, dacă nu au avut bani economisiți sau primiți de undeva/moșteniți.

Presa din străinătate vorbește despre o formulă calcul care îți arată „ce mașină îți permiți”.

Sunt experți care recomandă o regulă atunci când cumpărați o mașină: 20/4/10. Adică la achiziție să aveți 20% din preț pentru avans, să rambursați timp de 4 ani împrumutul și să vă asigurați că toate costurile lunare de transport nu depășesc 10% din venitul lunar.

Majoritatea articolelor spun că 15% din venitul net este mașina pe care ți-o permiți, fără a include cheltuielile cu alimentarea, eventuale reparații etc. În niciun caz să nu ajungi la 20%. Asta ar însemna, la un câștig salarial mediu net de 4.876 lei (cât era în februarie 2024, conform INS), o sumă de 731 lei/lună pe care o poți da ca rată.

Mai sunt și publicații axate pe zona investițiilor care spun că 10%/lună ar trebui să fie procentul corect. Adică 487 lei, dacă ne referim la exemplul de mai sus.

Procentul este relativ. Depinde ce alte tipuri de cheltuieli mai ai: mâncare, chirie, rata la casă, întreținere. Dacă acestea îți mănâncă foarte mult din buget, atunci chiar și 10% ar fi mult pentru tine.

O rată mare te poate sărăci, în multe cazuri, chiar să nu poți economisi deloc.

Sursă foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro