Sari direct la conținut

Ce mi-a raspuns Dr. Nouriel Roubini despre Romania: „Romania are potential de atragere a Fondurilor Straine Directe”

​Joi dimineata, dupa primele doua zile ale MIPIM, interesul tuturor s-a concentrat asupra celebrului economist Dr. Nouriel Roubini, care urma sa tina un discurs in sala Auditorium a Grand Palais de Festivals. Discursul sau a fost foarte interesant. In locul unui monolog distant, Dr. Nouriel Roubini a dialogat cu jurnalisti celebri, a raspuns la intrebari si a analizat tari, probleme economice si impactul lor in lumea proprietatilor si a investitiilor. Ce a spus despre Romania?”

Pana in prezent, Romania si in general zona Balcanilor au fost absente din analizele sale. Am ridicat mana si i-am adresat doua intrebari (am fost norocos ca am avut un prieten langa mine, care a inregistrat intregul dialog), scrie Ilias Papageorgiadis pe blogul sau.

Intrebarea despre Romania a fost simpla: „Ati mentionat multe tari si le-ati categorizat in consecinta. Unde ati categoriza Romania? „

Dr. Roubini: Romania are potentialul de a atrage Investitii Straine Directe in segmentul de productie.

Raspunsul sau a fost scurt, dar a fost suficient pentru mine. Dupa a vorbit de rau zeci de tari, cuvintele lui au fost destul de pozitive pentru Romania. Raspunsul sau a fost:

“In tipul crizei economice globale, Romania – ca multe state din centrul si estul Europei – s-a confruntat cu serioase provocari de ordin economic si financiar: cresterea deficitului bugetar, a deficitului de cont curent, monede supraevaluate. Statul roman (ca si Lituania, Ungaria si alte state din centrul si estul Europei implicate intr-un program FMI) s-a aflat sub o puternica presiune financiara si a avut nevoie de sprijinul comunitatii internationale.

Au existat si omisiuni in acest program, iar capacitatea de a controla indatorarea statului a fost o provocare. Comunitatea internationala isi manifesta sprijinul financiar pentru Romania si pentru eforturile acesteia. Romania reprezinta o tara care, datorita pozitionarii geografice si costului redus al fortei de munca poate atrage investitii straine directe, mai ales pe segmentul productiei. Astfel, isi poate sustine singura economia. Desigur, trebuie sa isi echilibreze fiscalitatea, aceasta fiind cu adevarat o provocare pentru Romania si pentru alte state din centrul si estul Europei. ” *

Asa ca, dupa zeci de argumente negative si analize, avem in sfarsit primele stiri „oficiale” pozitive, care vin de la o persoana atat de celebra precum Dr. Roubini.

Comenteaza pe blogul lui Ilias Papageorgiadis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro