Sari direct la conținut

Ce promisiuni le face Kamala Harris bărbaților afro-americani să o voteze: împrumuturi pentru afaceri, acces la crypto și legalizarea marijuanei

HotNews.ro
Ce promisiuni le face Kamala Harris bărbaților afro-americani să o voteze: împrumuturi pentru afaceri, acces la crypto și legalizarea marijuanei
Pictură murală din Los Angeles care îi înfățișează pe reverendul Martin Luther King Jr., Barack Obama și Kamala Harris, FOTO: Agustin Paullier / AFP / Profimedia Images

Kamala Harris, candidata Partidului Democrat la alegerile prezidențiale pe care Statele Unite le vor organiza în noiembrie, a dezvăluit luni un nou set de măsuri adresate în special bărbaților afro-americani, un grup demografic în rândul căruia înregistrează un nivel de susținere mai mic decât predecesorii săi, relatează Reuters.

Echipa de campanie a lui Harris, precum și alți politicieni și strategi democrați, a tras semnale de alarmă privind posibilul absenteism al bărbaților afro-americani la alegerile ce vor avea loc pe 5 noiembrie. O altă îngrijorare este legată de procentul de voturi pe care Harris îl va obține în rândul lor.

Reuters comentează că noul set de măsuri dezvăluite acum de campania lui Harris face parte dintr-un efort mai larg de a atrage de partea sa bărbații afro-americani pe măsură ce cursa prezidențială intră pe ultima sa sută de metri.

Printre măsurile promise se numără un milion de împrumuturi nerambursabile de până la 20.000 de dolari antreprenorilor din comunități defavorizate și o promisiune de a legaliza marijuana la nivel federal. Echipa lui Harris promite de asemenea că antreprenorii de culoare vor fi ajutați să intre pe piața cultivării și comercializării de marijuana.

Piața este una în expansiune după ce 38 dintre cele 50 de state care alcătuiesc SUA au legalizat consumul de marijuana în scopuri medicinale. În 24 dintre acestea consumul și comercializarea marijuanei au fost dezincriminate complet, legalizând practic consumarea în scop recreațional.

Bărbații afro-americani, încarcerați în procent mai mare pentru posesia de marijuana

Statisticile oficiale arată că bărbații afro-americani sunt arestați și încarcerați într-un procent disproporționat pentru posesie de marijuana, comparativ cu alte grupuri demografice.

Alte propuneri prezentate acum de echipa Kamalei Harris includ sporirea accesului la industria crypto pentru afro-americani și lansarea unei inițiative naționale de sănătate care să combată boli care îi afectează în mod disproporționat, precum siclemia.

Deși măsurile sunt adresate comunității afro-americane, Harris subliniază că măsurile sale economice vor ajuta toți bărbații.

Dacă va câștiga alegerile din noiembrie, Harris va deveni doar al doilea președinte de culoare al SUA și prima femeie de culoare din Biroul Oval.

Îngrijorări pentru echipa de campanie a Kamalei Harris

Unii analiști democrați consideră că sprijinul relativ slab de care Harris se bucură în rândul bărbaților de culoare este un motiv major de îngrijorare pentru campania ei.

Alții spun însă că acest grup demografic este scos drept „țap ispășitor” pentru problemele mai largi ale modului în care decurge campania sa prezidențială.

Un sondaj realizat luna trecută de NAACP, cea mai mare organizație pentru drepturi civile din SUA, a arătat că peste un sfert din tinerii bărbați afro-americani spun că îl vor vota pe republicanul Donald Trump la alegerile din noiembrie.

Președintele Joe Biden a obținut în jur de 80% din voturile afro-americanilor la alegerile pe care le-a câștigat în fața lui Trump în 2020.

Barack Obama, mesaj tranșant pentru bărbații de culoare

Fostul președinte democrat Barack Obama i-a îndemnat pe bărbații afro-americani să voteze cu Harris la un miting electoral organizat vinerea trecută, admonestându-i că găsesc „tot felul de motive” pentru a nu face acest lucru.

„Tind să cred că, pur și simplu nu sunteți ok cu ideea de a avea o femeie ca președinte și veniți cu explicații alternative și alte motive pentru asta”, a continuat Obama, adăugând că „femeile din viața noastră ne-au sprijinit în tot acest timp”.

„Veniți cu tot felul de motive și scuze. Am o problemă cu asta”, a spus, printre altele, fostul președinte democrat.

Setul de măsuri prezentat acum de Kamala Harris a fost dezvăluit cu doar o zi înainte ca aceasta să acorde un interviu lui Charlamagne tha God, un comediant afro-american care găzduiește o emisiune radio transmisă la nivel național în SUA.

El este extrem de popular în rândul milenialilor afro-americani. Însă el este de asemenea un critic influent al administrației Biden.

Este de asemenea așteptat ca Harris să își promoveze noul set de măsuri în timpul unui miting electoral la care va participa în Comitatul Erie din Pennsylvania.

INTERVIURILE HotNews.ro