Sari direct la conținut

Ce s-a întâmplat de fapt la Pompeii cu „cel mai ghinionist om din istorie”. Arheologii au o nouă teorie

HotNews.ro
Scheletul bărbatului despre care arheologii credeau că a murit strivit de un bloc de piatră, în Pompeii. Foto:Profimedia
Scheletul bărbatului despre care arheologii credeau că a murit strivit de un bloc de piatră, în Pompeii. Foto:Profimedia

În anul 2018, săpăturile arheologice de la Pompeii au scos la iveală un schelet atipic. Era vorba despre un individ care părea să fi fost strivit de un bloc uriaș de piatră, în timp ce încerca să fugă din calea norului piroclastic format ca urmare a erupției Vezuviului din anul 79 d.Hr. Lucrurile au stat însă altfel, spun oficiali ai Parcului Arheologic Pompeii, deocamdată doar într-o postare de Facebook.

Analizele care au urmat descoperirii din anul 2018 au indicat faptul că scheletul aparține unui bărbat cu vârsta de circa 30 de ani. Locul în care a fost descoperit, precum și circumstanțele particulare ale descoperirii sale au dus apoi la un scenariu care a făcut înconjurul lumii.

Se părea că bărbatul reușise să scape de primele efecte ale vulcanului, atunci când a decis să se ascundă pe o alee. Ulterior, un bloc uriaș de piatră s-a desprins dintr-o clădire și s-a prăbușit peste el.

A fost motivul pentru care arheologii au dedus că partea superioară a scheletului (torsul, craniul și brațele) au fost distruse iremediabil încă din timpul erupției vulcanice. De aici și comentariile de pe platformele de socializare, preluate ulterior de specialiști, în care personajul a fost botezat „cel mai ghinionist om din istorie”.

O nouă descoperire

Săpăturile arheologice recente au demonstrat că lucrurile au stat altfel. Specialiștii italieni au reușit să descopere partea superioară a scheletului tânărului roman, inclusiv craniul acestuia, și niciunul dintre resturile osteologice nu pare să fi fost distrus de impactul cu blocul de piatră.

Există însă o anomalie. Aceea că partea superioară a scheletului a fost descoperită într-o poziție stratigrafică diferită față de pelvisul și membrele inferioare ale victimei.

În textul postat pe rețeaua de socializare, cercetătorii de la Parcul Arheologic Pompeii afirmă că anomalia poate fi explicată prin prezența unui tunel săpat în așa numita perioadă burbonă (n.r. – secolul al XVIII-lea).

Lucrările la tunel au dus ulterior la prăbușirea torsului, craniului și brațelor într-un nivel stratigrafic inferior, în timp ce uriașul bloc de piatră a rămas în poziția originală.

Este cert, susțin specialiștii, că individul a murit sufocat de norul piroclastic. Este adevărat că asta nu îl face mai puțin ghinionist, iar moartea sa a fost una îngrozitoare, la fel ca a tuturor victimelor erupției vulcanice din anul 79 d.Hr.

Însă nu blocul care se află peste scheletul său l-ar fi ucis. Nu se știe exact cum și când a ajuns acesta în poziția actuală. Resturile osoase umane nou descoperite, au adăugat cercetătorii italieni, prezintă ușoare urme de fracturi. Dar numai analizele care se desfășoară chiar în aceste zile asupra lor vor putea elucida circumstanțele acestui caz neobișnuit.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro