Sari direct la conținut

Ce s-ar putea întâmpla pe scena politică americană dacă Joe Biden nu candidează din nou

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia
Joe Biden, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Alegerile americane de mijloc de mandat ce vor avea loc marți vor face mult mai mult decât să modeleze următorii doi ani de președinție ai lui Joe Biden, ci vor contribui la a determina dacă acesta va candida și în 2024, consideră analiștii și consilierii politici citați de Reuters.

Biden și consilierii au declarat încă din 2 noiembrie că intenționează să candideze din nou și că deja își fac planuri. Oficialii Casei Albe se așteaptă ca și el să candideze.

Dar o marjă largă de pierderi din partea democraților ar fi privită ca un vot de blam asupra președinției lui Biden și ar crește presiunea asupra sa pentru a ceda rolul altcuiva, spun unii democrați.

„Cred că ne așteaptă o schimbare de generație”, a declarat Thomas Alan Schwartz, un istoric de la Universitatea Vanderbilt.

„Cred că alegerile de la mijlocul mandatului ar putea fi decisive la acest nivel. Dacă democrații pierd rău, cred că s-ar putea să vedeți o presiune destul de puternică pentru ca Biden să se retragă din 2024”, a spus el.

Totuși, alegerea lui Biden de a se retrage ridică propriile sale probleme spinoase:

Cine ar putea fi viitorul candidat democrat? Newsom, Pritzker și Murphy, printre numele vehiculate

Vicepreședintele Kamala Harris este în prezent principalul candidat alternativ al democraților, au declarat pentru Reuters oficiali democrați, majoritatea sondajelor indicând-o pe locul al doilea după Biden și cu mult înaintea majorității celorlalte nume des menționate.

Michelle Obama, una dintre favoritele alegătorilor, nu a arătat nicio intenție de a se lansa în cursă, iar vicepreședinții care încearcă să obțină nominalizări prezidențiale le câștigă în mod istoric.

Dar ratingul de aprobare al lui Harris, cândva mult peste 50%, a scăzut la sau sub 40% în majoritatea sondajelor. Rezultatele sale slabe în cursa prezidențială din 2020 și lipsa unor succese politice deosebite în calitate de vicepreședinte au ridicat îndoieli că poate învinge un adversar republican.

Biroul lui Harris nu a făcut niciun comentariu.

Un trio de guvernatori din state profund albastre – Gavin Newsom din California, J.B. Pritzker din Illinois și Phil Murphy din New Jersey – au contactat deja potențiali donatori și personal în cazul în care Biden se retrage, potrivit a două surse familiare cu aceste eforturi.

Niciunul dintre cei trei nu ar candida împotriva lui Biden în cadrul unor alegeri primare și s-ar putea să se supună și ei lui Harris, spun sursele.

Un democrat de rang înalt a declarat că Newsom „a spus oamenilor că nu va candida împotriva lui Biden” sau a lui Harris. Democratul a spus că Newsom s-ar putea totuși răzgândi în privința candidaturii împotriva vicepreședintei.

Birourile lui Newsom, Pritzker și Murphy nu au răspuns la solicitările Reuters de comentarii.

Mai mulți candidați prezidențiali democrați care au pierdut în 2020 ar putea apărea și ei, un scenariu atât de tulburător pentru democrați încât a fost prezentat ca un film de groază de către emisiunea de televiziune de comedie Saturday Night Live luna trecută.

Deja, aproximativ 20 de politicieni despre care se zvonește că ar avea ambiții pentru 2024 au strâns peste 591 de milioane de dolari din ianuarie 2021, a raportat în septembrie organizația non-profit Open Secrets, printre care Newsom, Pritzker, senatorul american Amy Klobuchar din Minnesota, senatorul american Bernie Sanders din Vermont și secretarul pentru transporturi Pete Buttigieg.

Cheltuielile pentru alegerile prezidențiale din 2020 au depășit 5,7 miliarde de dolari, a constatat site-ul de cercetare a finanțării campaniilor Open Secrets, mai mult decât dublul sumei cheltuite în oricare dintre ultimele trei alegeri prezidențiale, datorită donatorilor de mici sume de bani.

Orice competiție primară democrată ar slăbi „puterea de foc” financiară a partidului în 2024, care și-ar putea vedea cheltuielile crescând din nou, consideră experții în finanțarea campaniilor.

Modificări ale calendarului alegerilor primare

Comitetul Național Democrat (DNC) este aproape de a face cea mai mare schimbare a calendarului său de primare prezidențiale din ultimele decenii, ceea ce ar putea afecta pe cine alege partidul pentru 2024.

Iowa și New Hampshire au deschis de mult timp procesul de nominalizare pentru alegerile prezidențiale, dar cu populații de aproximativ 90% și, respectiv, 93% albi, nu reflectă electoratul probabil al Partidului Democrat, estimat la 40% non-albi de Pew Research.

Carolina de Sud, Nevada sau Michigan, ar putea găzdui în schimb alegerile primare democrate. Schimbările ar putea avea un impact redus asupra unei candidaturi necontestate a lui Biden la realegere – la urma urmei, președintele a câștigat nominalizarea democrată cu ajutorul Carolinei de Sud.

Dar ar putea fi seismice dacă el se dă la o parte, forțând candidații să abordeze mai devreme preocupările alegătorilor de culoare și latino-americani, schimbând impulsul cursei.

„Va avea un impact dramatic. Faptul de a avea un scrutin primar timpuriu mai diversificat, inclusiv din punct de vedere geografic, va contribui la asigurarea faptului că toți candidații abordează o gamă mai largă de probleme și, în cele din urmă, va produce un candidat mai bun”, a declarat Karen Finney, un consultant politic democrat.

Comitetul pentru reguli și statute al DNC este așteptat să se reunească la începutul lunii decembrie pe această temă, urmând să ia o decizie finală la începutul lunii ianuarie.

Lecții de la Lyndon B. Johnson

Biden nu ar fi primul președinte american care decide să nu mai candideze pentru realegere.

Lyndon B. Johnson, contestat de colegii democrați care se opuneau Războiului din Vietnam, a șocat țara anunțând în martie 1968, cu un an înainte de alegerile prezidențiale, că nu va candida din nou. Și mai mulți președinți republicani consecutivi, începând cu anii 1860, au avut un singur mandat.

Rezultatele au fost net diferite pentru cele două partide, notează istoricii.

Johnson s-a retras într-un discurs în care pleda pentru pace în Vietnamul de Sud și pentru acțiuni din partea Congresului în ceea ce privește reducerea deficitului, spunând că nu putea dedica timp „cauzelor personale partizane” în timp ce americanii mureau în străinătate.

Convenția și campania haotică a democraților s-au încheiat cu preluarea mandatului de către republicanul Richard Nixon. „A fost un dezastru, în mare parte pentru că au fost atât de târziu în joc”, a declarat Jeremi Suri, profesor în cadrul Departamentului de Istorie al Universității din Texas.

Cu toate acestea, republicanii de la sfârșitul anilor 1800 au deținut Casa Albă într-o perioadă de divizare națională și de furie generalizată după Războiul Civil pentru mai multe mandate la rând, prezentând mereu candidați noi.

„Cred că Partidul Democrat și Casa Albă nu ar trebui să presupună că trebuie să prezinte din nou același candidat prezidențial pentru a deține Casa Albă”, a declarat Suri pentru Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro