Sari direct la conținut

Ce se întâmplă în Argentina? Toată lumea așteaptă să vadă deznodământul

HotNews.ro
Un protestatar, în fața forțelor de ordine, la protestele din Buenos Aires, de pe 12 iunie 2024 / Sursa foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
Un protestatar, în fața forțelor de ordine, la protestele din Buenos Aires, de pe 12 iunie 2024 / Sursa foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

După decenii de criză, guverne populiste, incompetente și, mai rău, corupte, alegătorii din Argentina au decis să încerce o nouă cale politică. Așa a venit la putere, la sfârșitul lui 2023, Javier Milei, un economist clasic, exponent al statului minimal, care consideră socialismul un „cancer” și care a devenit, în jumătatea de an de mandat pe care o are la activ, un superstar al politicii economice neoliberale.

Încă din primele zile de mandat, președintele argentinian a semnat un decret cu aproape 1.000 de modificări legislative, menite să „ajusteze” economia, să reducă inflația și influența statului în economie și să elimine deficitele bugetare printr-o austeritate cruntă.

Dacă va fi într-adevăr înfăptuită, „revoluția Milei” va însemna o perioadă de mari sacrificii economice pentru toți argentinienii, în speranța că vor ieși din spirala crizelor și a default-urilor.

La mijlocul lunii iunie, una dintre reformele lui economice, supusă la vot în Parlamentul din Buenos Aires, a generat proteste violente, semn că perioada de grație a noului președinte s-a scurs.

Citiți articolul integral pe Panorama.

INTERVIURILE HotNews.ro