Sari direct la conținut

Ce se mai întâmplă cu Kovesi și Parchetul UE: Consiliul a propus o întâlnire cu PE pe 12 aprilie, dar negocierile ar putea fi lăsate pentru noul Parlament. Statul de drept din România, adus în discuție la negocierea de joi

HotNews.ro
Laura Codruta Kovesi, Foto: Agerpres/EPA
Laura Codruta Kovesi, Foto: Agerpres/EPA

​Negociatorii Parlamentului European nu s-au înțeles nici joi cu cei ai Consiliului Uniunii Europene privind numirea viitorului procuror-șef al Parchetului European, iar Consiliul UE a propus 12 aprilie ca rundă de negociere următoare, iar dacă europarlamentarii nu vor accepta, discuțiile ar urma să se țină mai departe cu viitorul Parlament European, care va rezulta din alegerile din mai, a declarat, pentru HotNews.ro, un reprezentant al Consiliului.

„Nu a existat niciun acord astăzi”, a declarat, pentru HotNews, o sursă din Consiliul UE, sub protecția anonimatului, în condițiile în care Parlamentul European insistă pentru ca românca Laura Codruța Kovesi să fie numită procuror șef european, iar Consiliul UE optează pentru candidatul francez, Jean-François Bohnert.

Potrivit sursei citate, inițial se convenise ca următoarea rundă a negocierilor să fie programată pe 10 aprilie, însă ambasadorii statelor membre din echipa de negociere a Consiliului i-au informat pe europarlamentarii din echipa de negociere a Parlamentului European că data de 10 aprilie este acum imposibilă din cauza reuniunii speciale a Consiliului European.

Astfel, joi reprezentanții Consiliului UE au propus 12 aprilie ca o nouă dată. „Cu toate acestea, nu este clar dacă Parlamentul dorește să organizeze această reuniune. Dacă nu se întâmplă asta, cel mai probabil este ca negocierile să fie reluate odată ce un nou Parlament va fi în funcțiune”, a precizat sursa din Consiliul UE, pentru HotNews.ro.

La începutul rundei de joi a negocierilor, negociatorii Parlamentului European au făcut referire la poziția exprimată cu o zi înainte de președintele PE, Antonio Tajani, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, privind situația lui Kovesi și a statului de drept din România.

De partea cealaltă, negociatorii Consiliului au respins acest argument subliniind „că reuniunea se referă la numirea procurorului-șef european, care pentru următorii 7 ani”, a mai spus sursa.

Negociatorii PE și-au exprimat nemulțumirea față de răspunsul negociatorului Consiliului.

De asemenea, negociatorul Consiliului a reamintit că Consiliul UE a acordat „un sprijin puternic” francezului Bohnert pentru șefia Parchetului UE.

În context, cei 3 ambasadori care reprezintă Consiliul în negocierile cu Parlamentul au informat COREPER – ambasadorii statelor UE care au aderat la Parchetul European – asupra negocierilor după fiecare rundă și „nu s-a schimbat poziția Consiliului”, a explicat sursa.

„Cu toate acestea, negociatorii Consiliului au fost pe deplin pregătiți să asculte argumente din partea Parlamentului European cu privire la motivul pentru care candidatul său era mai potrivit pentru a construi viitorul Parchet European”, a mai arătat sursa citată.

Totodată, „este extrem de important ca Parchetul European să fie pusă în funcțiune până la sfârșitul anului 2020, conform planificării”, mai cred cei din Consiliu.

Din partea Consiliului UE (în formatul COREPER) negociatori sunt ambasadoarea Finlandei, Marja Rislakki, ambasadorul Croației, Mato Škrabalo, și ambasadorul Portugaliei, Nuno Brito.

Din partea Parlamentului European, negociatori sunt: Claude Moraes (preşedintele Comisiei LIBE, grupul S&D, britanic), Ingeborg Grassle (preşedinta Comisiei CONT, grupul PPE, germană) şi Judith Sargentini (vicepreşedinta Comisiei LIBE, grupul Verzilor, olandeză).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro