Sari direct la conținut

Ce se întâmplă dacă bugetul Primăriei Capitalei nu este aprobat până la finalul lunii

HotNews.ro
Nicușor Dan, Foto: Inquam Photos / Saul Pop
Nicușor Dan, Foto: Inquam Photos / Saul Pop

Primăria Capitalei a rămas fără bani în conturi după ce bugetul propus de Nicușor Dan a picat de trei ori la vot, iar municipalitatea nu a mai primit din acest motiv cele 500 de milioane de lei, din cotele defalcate, de la Ministerul Finanțelor. Dacă bugetul nu va fi aprobat până la finalul lunii, explică Nicușor Dan pentru HotNews.ro, efectele vor fi de la intrarea municipalității în atenția Biroului de Credit până la neplata salariilor și a sumelor destinate spitalelor.

Bugetul nu a trecut de Consiliul General al Municipiului București după ce consilierii PSD și PNL s-au opus.

„Până la finalul lunii avem de plătit rata lunară din creditele luate de la bănci, undeva la 60 milioane lei. Iar dacă nu se aprobă bugetul, nu avem de unde plăti acești bani, intrăm în atenția biroului de credit și Primăria va purta ani de zile această tinichea agățată de coadă. Aveam de plătit către bănci vreo 4 milioane lei undeva în jur de 14-15 martie, am discutat cu ei și am găsit înțelegere câteva zile, dar situația nu poate continua”, a explicat Nicușor Dan.

Apoi, pe 28 martie trebuie plătit avansul din salariile angajaților STB, iar dacă bugetul nu este aprobat până atunci, acestea nu pot fi plătite, spune Nicușor Dan.

„Noi plătim în fiecare lună undeva la 120 milioane lei către STB – subvenția, sumele pentru prestarea serviciului de transport public. Fiindcă nu au intrat pe 8 martie cele 500 milioane lei de la Ministerul de Finanțe, nu avem de unde să plătim acești bani. Înțeleg că nici STB-ul nu mai are bani în cont, deci nu are de unde plăti salariile”, a explicat Nicușor Dan. STB are circa 10.000 de angajați.

În aceeași situație sunt și cei 7.000 de angajați de la Primăria Capitalei și deconcentrate.

Primăria nu a avut de unde plăti nici factura pentru curent la iluminatul public, circa 7 milioane lei.

„Factura a fost emisă pe 7 februarie, era scadentă pe 28 februarie. Nu am avut de unde să o plătim”, a explicat Nicușor Dan.

Primăria nu poate plăti nici sumele care revin în luna martie spitalelor, la asistență socială, zoo, teatre, mai spune primarul general, circa 50 de milioane lei. Aici intră și stimulentele pentru persoane cu dizabilități, femei gravide și nou-născuți.

În ceea ce privește șantierele deschise, deocamdată nu sunt probleme, nu a anunțat niciun constructor că nu mai lucrează, spune primarul general, însă neaprobarea bugetului blochează două proiecte noi – semaforizarea inteligentă și lucrările de modernizare a celor 50 de km de linie de tramvai.

„Fără buget aprobat nu putem semna două contracte importante, studiul de fezabilitate pentru modernizarea sistemului de semaforizare inteligentă și contractul de dirigenție de șantier pentru modernizarea liniilor de tramvai – fără acest contract nu putem începe lucrările”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul spune că a continuat discuțiile cu consilierii PNL și speră ca situația să se deblocheze. Consilierii PSD nu au participat la discuții. După ce bugetul va fi aprobat, municipalitatea va putea primi cotele defalcate din impozite pe luna martie – circa 500 milioane lei.

De ce PNL și PSD nu votează bugetul

Pe 11 martie, bugetul Primăriei Capitalei pentru anul 2024 a picat pentru a treia oară la vot în Consiliul General al Municipiului București, după ce PSD și PNL au anunțat că nu susțin forma propusă de primarul general, Nicușor Dan.

PSD și PNL și-au menținut amendamentele făcute la ședința precedentă, însă fără să indice care să fie sursa banilor ceruți. PNL a propus un amendament pentru majorarea subvențiilor la termoficare și transport public, ce implică aproximativ un miliard de lei, iar PSD a propus un amendament care implică 1,5 miliarde lei pentru subvenția la termie, restanțele la ajutoarele pentru persoanele cu handicap, locuințe sociale și banca de alimente.

Nicușor Dan a explicat atunci că diferența de 1 miliard de lei la subvenții, cerută de PNL, va fi alocată la rectificări, deoarece subvențiile trebuie plătite eșalonat, în fiecare lună, iar banii prevăzuți în proiectul de buget ajung până în septembrie. În plus, primarul general a propus un amendament prin care să aloce încă 260 de milioane de lei către subvenția la termie, față de un miliard alocat inițial în proiectul de buget. PNL, însă, nu a fost mulțumit. „Dacă am aloca acum toată suma, am bloca anumite investiții”, a explicat Nicușor Dan.

„Noi o să avem în cursul acestui an 1,8 miliarde de lei mai mult decât puteam să trecem în buget în acest moment. Ar fi păcat să blocăm banii pentru subvenții, pe care le vom plăti în octombrie, în loc să dăm bani la investiții ca să putem începe lucrările. Putem aloca banii la rectificare, așa am făcut în fiecare an până acum, acest mod de lucru a fost confirmat de Curtea de Conturi, de Prefect, nu este nimic în neregulă. Domnule Badiu, ați solicitat sprijin de la aparat de specialitate și l-ați primit. Pe 5 martie, departamentul de urbanism a stat toată ziua cu d-voastră, iar a doua zi funcționarii au stat de la 6 dimineața să găsiți bani de unde să tăiați, dar nu ați găsit”, a explicat Nicușor Dan la ședința Consiliului General de pe 11 martie.

PNL îl acuză pe Nicușor Dan că se victimizează

Consilierii PNL și-au menținut acuzațiile că primarul Nicușor Dan nu este dispus să taie din alte linii bugetare ca să asigure toți banii necesari pentru subvențiile la termoficare și transport public.

„E treaba primarului să se construiască o majoritate în jurul unui proiect. Suntem în situația în care se mută problema. Noi v-am comunicat care este poziția noastră. Confirm că am avut o discuție de un sfert de oră. Noi am reiterat argumentele pe care le-am făcut și publice în cadrul ședințelor de Consiliu trecute, privitoare la buget și așteptam să veniți cu un răspuns. Ori răspunsul a venit cu o convocare seacă, făcută la ora 10.00 pentru ora 14.00 pentru un proiect de buget la care nu știm conținutul amendamentului d-voastră, ne-a fost comunicat în jur de ora 13.00”, a susținut Andrei Badiu, liderul de grup al consilierilor PNL la ședința de pe 11 martie.

Acesta a acuzat că demersurile făcute de primarul general pentru adoptarea bugetului sunt neserioase.

„Cred că este un demers neserios, dacă nu cumva se dorește o victimizare și găsirea unei scuze fiindcă nu reușim să ne punem la masă, să conturați această majoritate. PNL v-a retras sprijinul, sprijinul nostru nu mai este necondiționat, dar asta nu înseamnă că nu vom participa la întâlnirile privind adoptarea bugetului, dar bugetul acesta trebuie să aibă ca fundamentare și câteva din principiile cerute de noi. Noi nu putem merge într-o zonă în care, ok, nu găsim miliardul, dar veniți cu niște argumente pertinente în care să ne spuneți, ok, nu ați găsit un miliard să-l evidențiați în datorie așa cum ar trebui, ați găsit 700 milioane -900 milioane. Nu am lăsat niciodată impresia că suntem absurzi, dar să ne serviți de fiecare dată același proiect de hotărâre în speranța că noi îl vom vota, cred că nu este normal”, a declarat Badiu.

Părerea acestuia a fost împărtășită și de grupul PSD.

„Sunt nevoit să subscriu la părerea domnului Badiu. Demersul d-voastră de a ne invita cu o zi înainte la discuții, am primit invitație de joi pentru vineri, mi se pare neserios, de un formalism evident. În mod cert, grupul consilierilor PSD înțelege urgența elaborării și aprobării bugetului, pentru că până la urmă cei văduviți în drepturile lor sunt angajații primăriei, sigur, și celelalte proiecte, dar în primul rând ne uităm în ochii oamenilor cu care ne întâlnim pe holurile Primăriei. Ceea ce faceți d-voastră este să transferați majoritatea către Consiliul General”, a susținut Valeriu Șuhan, consilier PSD, la ședința de pe 11 martie.

USR și PMP, care susțin bugetul lui Nicușor Dan, acuză PSD și PNL de ipocrizie

Grupurile USR și PMP, care susțin forma de buget propusă de primarul Nicușor Dan, au acuzat PNL și PSD de ipocrizie și că blochează intenționat bugetul orașului.

  • „Observ încă o dată că PNL și PSD merg pe aceași linie, pe linia frățească a noului partid stat. Cred că a fost destul timp până acum să vină cu niște amendamente serioase. Au puterea politică în acest Consiliu, au majoritate, pot să vină cu amendamente pe care să le treacă fără nicio problemă, cu sau fără voia domnului primar general, politic vorbind dânșii au majoritatea confortabilă să facă un buget așa cum și-l doresc, fie că doresc să ducă banii către pomeni electorale așa cum au făcut-o până acum, fie că doresc să rezolve problemele societății, sau dacă vor să-și ducă banii către societăți acolo unde PNL-ul are majoritate în Consiliile de Administrație.
  • Ipocrizia asta care este tot mai des prezentată este praf în ochi. Ori dorim să deblocăm Bucureștiul, ori domnii de la PNL și PSD trebuie să-și asume blocajul, fiindcă blocajul este generat de dânșii. Discuția nu este pe cifre ci pe blocaj. Domniile lor au intrat deja în campanie electorală și blochează bugetul din motive politicianiste și de campanie, nicidecum din motive raționale și etice”, a declarat Sebe Răzvan, consilier PMP, la ședința Consiliului General de pe 11 martie.

Consilierii USR au spus că neaprobarea bugetului afectează funcționarea Primăriei.

„Așa cum am susținut și data trecută, bugetul conține bani pentru investiții, noi ne dorim ca aceste lucruri să se întâmple. Evident că în momentul de față ne aflăm într-un blocaj care afectează nu doar investițiile ci și salariile și funcționarea Primăriei. Cu siguranță în momentul în care domnul primar general ne va invita la o discuție, noi vom veni”, a declarat Valentin Necula, consilier general USR.

Andrei Badiu, liderul de grup al consilierilor PNL, a replicat însă că se pot tăia bani de unde s-a suprabugetat, și unde execuția financiară de anul trecut a fost foarte slabă. Acesta spune că și la investiții se pot aloca bani la rectificări, așa cum s-au alocat în alți ani: „Colegii de la USR trebuie să accepte diminuări în zona unor domenii gestionate de dânșii. Dacă mie îmi spune cineva că va cheltui anul acesta 480 milioane lei în spitale, înseamnă că minte. Este o minciună sfruntată”.

Bugetul Primăriei Capitalei a mai căzut la vot în ședințele CGMB de pe 1 și 6 martie.

Despre bugetul propus de Nicușor Dan

Primăria Capitalei, cu tot cu subordonate, estimează că va avea în 2024 un buget de 10,6 miliarde lei, strict bugetul local fiind de 7,8 miliarde lei, cu tot cu fondurile europene – 1 miliard lei, potrivit proiectului pus în dezbatere publică. Subvențiile pentru STB și termoficare totalizează circa două miliarde lei. Cheltuielile de personal se ridică la 164 milioane lei, iar despăgubirile câștigate în instanță – 270 milioane lei. Cheltuielile de investiții strict ale municipalității, fără subordonate, sunt 1,5 miliarde lei.

Ce bani vrea Nicușor Dan să aloce pentru investiții din bugetul Primăriei Capitalei

Cele 1,5 miliarde lei sunt alocate în linii mari astfel:

  • Modernizarea rețelei de termoficare – 524 milioane lei
  • Modernizare transport în comun – 500 milioane lei (195 milioane lei pentru achiziția a 100 de troleibuze, 250 milioane lei pentru achiziția tramvaielor de la ASTRA, 51 milioane lei restanță Otokar)
  • Finalizarea stației de epurare Glina și reabilitarea colectoarelor principale – 129 milioane lei;
  • Modernizare linii de tramvai – 35 milioane lei;
  • Continuarea lucrărilor la Prelungirea Ghencea- 30 milioane lei;
  • Restanță Pasaj Doamna Ghica 35 milioane;
  • Construire Podul Calicilor – 5.7 milioane lei;
  • Pietonal Cheiul Dâmboviței Unirii-Izvor – 10 milioane lei;
  • Piste de biciclete în centrul orașului – 10 milioane lei;
  • Extindere managementul traficului – 5 milioane lei;
  • 300 de stații modulare – 15 milioane lei;
  • Consolidare imobil bd. Regina Elisabeta 29-31 – 33 milioane lei;
  • Renovare integrată Corp A și B Maternitatea Bucur – 45 milioane lei (42 milioane din PNRR)
  • Patinoar Flamaropol – 10 milioane lei;
  • Revizuire PUG – 25 milioane lei;
  • Piste biciclete – circa 40 milioane lei.

Ce bani primesc subordonatele, varianta Nicușor Dan:

  • Administrația Spitalelor (ASSMB) – 833 milioane lei;
  • Administrația Străzilor – 250 milioane lei;
  • Administrația Lacuri Parcuri și Agrement – 144 milioane lei (banii merg pentru reparații alei parcuri, 24 milioane lei locuri de joacă, 1.300 bănci – 2.6 milioane lei; 800 coșuri gunoi – circa 1 milion lei; sisteme irigații Parcurile Carol, Herăstrău, Cișmigiu, Herăstrău, Izvor);
  • Clubul Sportiv Municipal – 45 milioane lei;
  • Direcția generală de Asistență Socială – 700 milioane lei;
  • Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (instituția care gestionează câinii fără stăpân) – 26 milioane lei;
  • Administrația Cimitirelor – 68 milioane lei; Poliția Locală – 75 milioane lei;
  • CREART – 27 milioane lei;
  • ARCUB – 32 milioane lei;
  • PROEDUS – 44 milioane lei;
  • Circul Globus – 19,7 milioane lei;
  • Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu risc seismic – 117 milioane lei.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro