Sari direct la conținut

Ce se întâmplă în Mariupol după ocupație? Unii își riscă viața spionând pentru armata ucraineană, alții participă la „dansurile pe oase”, pentru a sărbători „unitatea popoarelor ruse”

HotNews.ro
Mariupol, septembrie 2022, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia
Mariupol, septembrie 2022, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Fiul Nadejdei Suhorukova, care a fugit din Mariupol în timpul bombardamentelor (și a cărei poveste ați putut s-o citiți în exclusivitate pe HotNews.ro), este implicat într-o campanie de ajutorare a celor care spionează mișcările trupelor ruse. Timofei Livutin vorbește despre cum s-au schimbat lucrurile în Mariupol, despre „trădătorii” care colaborează cu ocupanții și despre așa-numitele „dansuri pe oase”, petreceri organizate pentru a sărbători „unitatea popoarelor ruse”.

Postările de pe Facebook ale Nadejdei din timpul celor mai crunte bombardamente din Mariupol au emoționat o lume întreagă. „În acest oraș toată lumea așteaptă să moară. Sper doar ca moartea să nu fie atât de înspăimântătoare”, scria ucraineanca, într-o perioadă în care portul de la Marea Azov era bombardat zilnic de armata rusă.

La sfârșitul lunii martie, Nadejda a reușit să plece din oraș, împreună cu alți 15 prieteni și rude, plus patru pisici și un câine, și după o călătorie de 800 de kilometri a ajuns la fiul său, aproape de Odesa.

Înainte de război, Mariupol era unul din cele mai mari orașe ale Ucrainei, cu o populație de aproape 450.000 de oameni. Pe 20 mai, acesta a căzut complet în mâinile rușilor, după ce ultimul grup de luptători ucraineni din uzina Azovstal s-a predat.

„Unii oameni, pentru propria liniște și viață confortabilă, trădează foarte repede”

Imagini din Mariupol trimise de la fața locului de rudele lui Timofei

HotNews.ro a ținut legătura cu Nadejda și cu fiul acesteia, iar zilele trecute am stat de vorbă cu fiul, Timofei Livutin, care urmărește îndeaproape ce se întâmplă în orașul natal.

„Noi nu avem unde să ne întoarcem în Mariupol. Sigur, inclusiv, din punct de vedere ideologic, din cauza postărilor (n.r.- pe Facebook) mamei mele. Ce ne așteaptă acolo? Tortură, bătaie de joc. Acolo te trădează chiar și ai tăi.

Unii foști colegi, care se dădeau patrioți, acum organizează acolo activitatea unui post TV local, de propagandă. Unii oameni pentru propria liniște și viață confortabilă trădează foarte repede. Știți că nu doar Stalin împușca oameni, existau și cei care trădau, au fost peste un milion astfel de cazuri”, a povestit Timofei care înainte de război era jurnalist, la fel ca și mama sa.

Între timp, Mariupol rămâne distrus, iar de sub dărâmături sunt scoase în continuare corpurile neînsuflețite ale civililor.

„Multe din rudele mele care au plecat Mariupol la începutul războiului au decis să se întoarcă. Ei până acum încearcă să curețe dărâmăturile. Străzile centrale au fost curățate.

Acolo au fost organizate „dansuri pe oase”, adică o sărbătoare „a unității popoarelor ruse” sau ceva de genul ăsta. O astfel de sărbătoare a fost organizată chiar în fața teatrului distrus (n.r.- pe 16 martie, Teatrul Dramatic din Mariupol a fost bombardat de armata rusă, deși în fața clădirii era scris cuvântul „copii”. Peste o mie de locuitori, civili, se adăposteau în teatru)”, mai povestește Timofei.

Tânărul mai spune că, potrivit ultimelor cifre, numărul locuitorilor din Mariupol care ar fi murit în război ar depăși 80 de mii, mulți fiind surprinși între dărmăturile clădirilor.

„Rușii anunță că reconstruiesc casele, dar în realitate se construiesc doar trei blocuri de cinci etaje, care sunt filmate de drone și promovate peste tot. De fapt, sunt doar trei „cutii nenorocite”. Și atât. Acolo nu sunt locuri de muncă. Oamenii se angajează să curețe dărâmături, câteodată sunt plătiți cu mâncare”, explică Timofei situația actuală din Mariupol.

Campanie de strângere de fonduri pentru soldații care spionează armata rusă

Imagini din Mariupol trimise de la fața locului de rudele lui Timofei

Fiul Nadejdei ne-a povestit și despre unii dintre ucrainenii care luptă în zonă și care se află într-o situație periculoasă. Aceștia sunt dislocați în regiunea Donețk, într-un punct strategic de care depinde dacă armata rusă va putea sau nu să înainteze spre vestul Ucrainei.

Este vorba despre o subdiviziune de eclerori (soldați trimiși în recunoaștere) care studiază pozițiile și mișcările inamicului pentru a elabora strategii de apărare și, eventual contraofensivă.

Timofei Livutin spune că partenerii externi ajută armata ucraineană, însă uneori este nevoie și de susținerea civililor, mai ales în condițiile în care armata ucraineană a început contraofensivă.

În acest sens, el spune că a lansat pe Facebook o campanie de donații pentru a strânge 4 mii de dolari cu care să fie cumpărat un automobil pentru militarii ucraineni, cu care aceștia să se deplaseze prin punctele strategice și să-și transporte drona și tehnica necesară. Pentru a avea un preț accesibil, automobilul urmează să fie adus din Polonia.

„Condițiile sunt mult mai complicate și necesitățile mai mari. Dacă e să fim sinceri confruntarea e de „unu la trei”, unde “unu” este țara care se apără și cealaltă țara care atacă. Pentru ca ei (n.r.- eclerorii) să fi mai mobili, să urmărească toate mișcările rușilor este nevoie de acest automobil”, explică Timofei.

Fiul Nadejdei spune că îi cunoaște personal pe militarii pe care vrea să-i ajute, unul dintre aceștia fiind chiar soțul acelei tinere din Mariupol a cărei imagine a făcut înconjurul lumii, fiind fotografiată pe fundalul unei maternități bombardate.

Timofei (dreapta) împreună cu unul dintre militarii ucraineni. FOTO: Timotei Livutin/ Arhiva personală

„Este un caz particular. E cu totul altceva când îi cunoști personal pe cei care au nevoie de ajutor pe front. Este vorba despre Iulia care a născut chiar în timpul bombardamentelor pe băiețul Nichita.

Ne cunoaștem cu Iulia din copilărie. Mama mea a botezat-o pe ea. Iar soțul ei se află acum pe front. Și anume el are nevoie de acest ajutor.

El m-a sunat și mi-a spus că a aflat de la Iulia că fac voluntariat. Am spus că până acum am ajutat refugiații și nu pe cei de pe front. Acum cred că a venit timpul să-i ajut pe ei”, a spus Timofei.

Mașina pe care militarii din Mariupol au folosit-o anterior a explodat pe o mină lăsată de ruși.

„Este o practică a rușilor. Acum ei își părăsesc pozițiile și lasă locurile minate. Peste tot – orașele în care au fost, câmpurile pe care au trecut. Când se simt neputincioși, încep să tragă în infrastructură critică, lasă localități fără electricitate. Este o continuare a unei tactici teroriste pe care au aplicat-o de la începutul acestui război”, susține bărbatul.

Mai multe detalii despre campania lui Timofei pentru ajutorarea militarilor ucraineni pot fi găsite pe contul acestuia de Facebook.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro