Ce se va intampla cu Valentin Sava jr.? Despre asistatii social
Valentin Sava jr. are 7 ani. Tatal sau, Valentin Sava sr., are 35 de ani si locuieste intr-unul din satele din zona de deal de pe valea Tazlaului. Casa, proprietate personala, veche si din paianta nu are decat current; fara apa, gaz sau canalizare. Desi sanatos tun, Valentin Sava sr. nu prea munceste, este un asistat social, fara perspective. Nu ii dorim lui Valentin jr, de 7 ani, sa ajunga la fel ca tatal sau peste 30 de ani. Intrebarea este cum sa ii salvam viitorul, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.
Cred ca pentru a sti despre viitor este necesar sa stim mai multe despre trecut.
In perioada interbelica, de mare dezvolare economica si culturala a Romaniei, 80% din forta de munca era ocupata in agricultura. In perioada comunista s-a incercat o industrializare a tarii, perioada ce s-a incheiat cu falimentul economic al tarii in 1989. In perioada 1944 – 1989, cu toata industrializarea fortata, forta de munca din agricultura s-a redus la 45%, in 2010 reprezinta 30%.
Comparativ, tari precum Franta sau Cehia, cu relief si densitate a populatiei similare cu a tarii noastre, populatia ocupata in agricultura este de 3%.
Problema este de productivitate. De la 80% la 3% este un drum lung, azi ne aflam la 30%; este o restructurare economica de mari proportii.
China trece printr-un process similar cu zeci, sute de milioane de oameni migrand de la sat la oras, de la sapa la fabrica.
Italia are sute, mii de sate nelocuite. Altele insa, de exemplu cele la nord de Milano sau Bergamo sau Brescia sunt pline de viata, camioane, fabrici, turism.
Bulgaria sau Rusia au peste 10% din sate nelocuite. Motivele tin nu numai de industrializarea fortata dar si de demografie, Bulgaria si Rusia au declin demograic inca de la inceputul anilor ’80.
Comunismul, din pacate, asa cum scria si Neagu Djuvara a produs o rana nu numai economica, dar mai ales sociala. Este usor sa construiesti o fabrica noua daca cea comunista a falimentat. Insa capitalul social (adica increderea pe care o avem unul in celalalt) a fost distrus si vor trece generatii ca acest capital social sa fie reconstruit.
Dupa 1990, dar mai ales dupa ce s-ar relaxat regimul vizelor si apoi au fost eliminate acum, peste 2 milioane de romani, in special din mediul rural au plecat la munca in Spania sau Italia.
Investitiile stralucitoare amintite de Claudiu in articolul precedent si anume Dacia sau Nokia sunt totusi in mediul rural. Aproape de orase mari, este adevarat, dar in mediul rural.
Inainte de a ma avanta in cititul viitorului, mai trebuie amintit ceva: de ce anume a avut loc industrializarea in Vestul Europei si de ce are loc acum in China? De ce populatia ocupata in agricultura scade de la 80-90% la 2-3%? De ce pleaca lumea de la sat (unde aerul e totusi mai curat, e mai liniste, e mai placut) catre oras unde stai unul peste altul sau unul intr-altul?
Raspunsul tine de natura umana: incercam sa ne fie mai bine. In plus, suntem inventivi: incercam sa inventam tot felul de lucruri care sa ne scuteasca de efort si sa avem cat mai mult timp la dispozitie pentru noi. Ne place sa fim comozi, preferam apa calda la robinet si canalizare in locului unui WC in fundul curtii. Chiar si Valentin Sava sr. cand a putut si-a cumparat frigider, televizor si si-a luat si antena de satelit. Poate si-ar lua si o masina. Daca ar fi locuri de munca in localitate care sa-i permita o casa mai buna si o masina, poate chiar si un lenes ca Valentin Sava sr. s-ar angaja.
Asadar, ce se va intampla peste 30 de ani si ce este de facut acum?
Peste 30 de ani probabil ca populatia ocupata in agricultura va fi de 3%. Este un process inevitabil fie ca se va obtine prin emigratie (inclusiv interna de la sat la oras) fie ca se va produce prin dezvoltare. Demografia va juca si ea un rol important iar peste 30 de ani, generatia celor care au acum 7 ani ca Valentin Sava jr. va fi coplesita de munca.
Imaginea satelor parasite este una dezolanta. Mergeti in judetul Sibiu sa vizitati satele parasite de nemti. Unele sate sasesti sunt bijuterii si au aparut initiative private (precum cea a a Fundatiei Eminescu, patronata de printul Charles sa le salveze. Insa trebuie sa fim realisti: multe sate vor disparea.
Ceea ce se poate face acum este o strategie a satului romanesc. Si avem:
– sate care pot fi salvate, de exemplu sate din zone de o frumusete rara cu potential turistic;
– sate din apropierea oraselor sau din apropierea unor resurse naturale
– si mai raman si satele ce vor continua sa se ocupe de agricultura
Resursele, putine, de care dispunem pot fi indreptate catre categoriile de sate de mai sus: in drumuri, canalizare, retele de gaz, internet, investitii ce vor stimula activitatile economice fie ca e vorba de investitii in industrie, turism sau agroturism. Diferentele sat – oras de nivel de trai dar si de perspectiva economica vor disparea. Evident, este oblogatoriu ca invatamantul sa functioneze la fel peste tot in tara, astfel incat Valentin Sava jr. sa poata avea aceleasi sanse ca orice alt baiat de 7 ani din Romania. La scoala poate citi carti, poate accesa internetul, poate pune intrebari invatatoarei, are sansa de a interactiona si cu altii, nu numai cu tatal sau.
Eu cred in Valentin Sava jr.
Comenteaza pe blogul Jeopardy.