Sari direct la conținut

Ce spune autopsia în cazul morții lui Hvaldimir – „beluga spion” găsită decedată în apele Norgeviei / A fost sau nu împușcată?

HotNews.ro
Ce spune autopsia în cazul morții lui Hvaldimir – „beluga spion” găsită decedată în apele Norgeviei / A fost sau nu împușcată?
​Beluga Hvaldimir. Sursa foto: OLIVIER BORDE / Bestimage / Profimedia

Hvaldimir, beluga despre care s-a presupus, mai în glumă, mai în serios, că este folosită de Rusia pentru spionaj după ce în urmă cu 5 ani a fost găsită purtând un ham ciudat, avea un băț blocat în gură, iar moartea sa nu a avut legătură cu activitatea umană, a declarat luni poliția, relatează Reuters.

Cadavrul lui Hvaldimir – o combinație a cuvântului norvegian pentru balenă și prenumele președintelui rus Vladimir Putin – a fost văzut în urmă cu o săptămână plutind în mare de un tată și un fiu care pescuiau în sudul Norvegiei.

Animalul a devenit un subiect de presă de când a fost descoperit în largul coastei arctice a Norvegiei, în 2019, purtând un ham cu ceea ce părea a fi o cameră mică, iar pe curelele din plastic scria ”Equipment St.Peterburg” în engleză.

Norvegia și Rusia împărtășesc o graniță maritimă în Arctica, ceea ce duce la glume că balena era un spion rus.

A fost sau nu a fost împușcat Hvaldimir?

Poliția norvegiană a deschis o anchetă după ce două grupuri pentru drepturile animalelor au depus o plângere cu privire la moartea animalului.

O autopsie a arătat că un băț de 35 cm lungime și 3 cm lățime era blocat în gura balenei, a declarat poliția într-un comunicat.

„Autopsia a arătat că stomacul său era gol. În plus, majoritatea organelor cedaseră”, a spus poliția.

„Nu există nimic în investigațiile care au fost efectuate care să stabilească că activitatea umană a dus direct la moartea lui Hvaldimir”.

Drept urmare, poliția nu va investiga mai departe, au adăugat ei.

Grupurile pentru drepturile animalelor au susținut că balena a fost împușcată. Luni, poliția a declarat că Hvaldimir a suferit unele răni, dar că acestea erau „complet superficiale”, adăugând că „nu există dovezi care să sugereze că Hvaldimir a fost împușcat”.

INTERVIURILE HotNews.ro