Sari direct la conținut

Ce spune ministrul ucrainean al Apărării despre posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească o armă nucleară

HotNews.ro
Oleksii Reznikov, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Oleksii Reznikov, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a vorbit miercuri despre posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei în contextul „avertismentelor” repetate ale Rusiei privind faptul că Kievul ar avea o bombă murdară, relatează Reuters.

„Opinia mea personală este că Putin nu va folosi arme nucleare”, a declarat Reznikov în timpul unui briefing cu presa când a fost întrebat despre subiect.

Vladimir Putin a avertizat că va apela la arsenalul nuclear al Rusiei în caz de necesitate atât în timpul discursului său de pe 21 septembrie, când a anunțat mobilizarea parțială, cât și în timpul celui susținut pe 30 septembrie, când a proclamat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate.

Însă avertismentele sale au provocat noi îngrijorări după ce ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a început duminică să își sune omologii din mai multe țări să le spună că Ucraina se pregătește să detoneze o „bombă murdară”, un tip de armă care conține atât explozibili convenționali, cât și materiale radioactive.

Șoigu a vorbit din nou despre acest lucru miercuri în timpul unor conversații avute cu ministrul Apărării din India și cel din China.

Cum explică Oleksii Reznikov retorica rușilor cu „bomba murdară”

Într-un interviu acordat televiziunii conservatoare Fox News marți seara, Reznikov a afirmat că aceste avertismente ale ministrului rus al Apărării au scopul de a opri furnizarea de arme și să pregătească o scuză pentru o eventuală operațiune de tip „steag fals” a Moscovei.

„Acest lucru este absurd și complet fals. Aceasta este o nouă etapă în campania de informare rusă împotriva lumii civilizate”, a subliniat el. Reznikov a confirmat și în timpul interviului acordat marți că nu se așteaptă la utilizarea armelor nucleare de către Rusia acum.

Comentariile sale vin în contextul în care Rusia a demarat miercuri exerciții ale forțelor sale de descurajare nucleară, acestea fiind supravegheate personal de Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a ordonat punerea în „alertă maximă” a acestor forțe încă din data de 27 februarie.

Ipoteza potrivit căreia declarațiile Moscovei privind existența unei „bombe murdare” pe care Ucraina s-ar pregăti să o detoneze pe propriul teritoriu sunt de fapt o tentativă de a descuraja Occidentul din a oferi în continuare sprijin Kievului este susținută și de Institutul pentru Studiul Războiului într-o evaluare publicată la începutul săptămânii.

ISW nota luni că aceste avertismente „sunt probabil menite să intimideze statele occidentale să reducă sau să limiteze sprijinul acordat Ucrainei, în condițiile în care Rusia se confruntă cu eșecuri militare continue și cu o probabilă pierdere a părții vestice a orașului Herson până la sfârșitul anului”.

Urmărește ultimele evoluții din a 245-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro