Sari direct la conținut

Ce spune UE despre antrenarea soldaților ucraineni pe teritoriul Ucrainei. Borell: Eu eram deschis / De ce nu?

HotNews.ro
Ce spune UE despre antrenarea soldaților ucraineni pe teritoriul Ucrainei. Borell: Eu eram deschis / De ce nu?
Soldați ucraineni în timpul unei operațiuni. Foto: Justin TALLIS / AFP / Profimedia

Uniunea Europeană a respins cererea Kievului ca blocul să antreneze soldați ucraineni în interiorul țării devastate de război, dar îi va antrena cât mai aproape de teritoriul ucrainean, a declarat vineri șeful UE pentru politică externă Josep Borrell, relatează Reuters.

UE a antrenat aproximativ 60.000 de soldați ucraineni în interiorul UE de la invazia pe scară largă a țării de către Rusia în 2022 și va urmări să antreneze încă 15.000 până la sfârșitul anului, a spus Borrell.

Kievul a cerut UE să ia în considerare formarea în interiorul Ucrainei, argumentând că acest lucru ar fi mai rapid, mai rentabil și mai ușor din punct de vedere logistic decât în ​​interiorul UE.

Dar mai multe țări UE sunt reticente în a desfășura trupe în interiorul Ucrainei, exprimând îngrijorarea cu privire la siguranța lor și îndoiala că Ucraina ar proteja instructorii în detrimentul misiunii sale principale, aceea de a lupta cu Rusia. 

„Unele state membre erau pregătite, altele reticente”, a declarat Borrell reporterilor după o întâlnire a miniștrilor apărării din UE la Bruxelles.

„În cele din urmă, am decis că antrenamentul va fi cât mai aproape de Ucraina, dar nu pe teritoriul ucrainean”, a spus el.

Borrell a spus că este personal era deschis la ideea Kievului. “De ce nu? Ei ..(ar fi) mai aproape de mediul în care vor trebui să lupte. Ar putea fi mai potrivit.”

Dar desfășurarea unei misiuni militare a UE în Ucraina ar necesita acordul tuturor celor 27 de membri ai blocului.

Borrell a spus că a propus UE să înființeze o mică celulă de coordonare în Ucraina pentru a menține legătura cu forțele ucrainene și pentru a face activitatea UE „mai eficientă”.

INTERVIURILE HotNews.ro