Sari direct la conținut

Ce spune un membru CSM despre legile Big Brother, dreptul de initiativa legislativa pentru Inalta Curte si CSM si despre prezenta Procurorului General in CSAT

HotNews.ro
Oana Schmidt-Haineala (foto arhiva), Foto: Agerpres
Oana Schmidt-Haineala (foto arhiva), Foto: Agerpres

Fostul sef al CSM, Oana Schmidt Haineala, in prezent membru in Consiliu, a pledat, intr-un interviu acordat Ziare.com, pentru adoptarea legilor Big Brother, s-a declarat de acord cu acordarea dreptului de initiativa legislativa Inaltei Curti si CSM si a apreciat ca fiind „o necesitate” cooptarea Procurorului General in CSAT. Ultimele doua sunt propuneri lansate de presedintele Klaus Iohannis, fiind criticate de experti in drept ca fiind neconstitutionale pe motiv ca se incalca separatia puterilor in stat.

Despre legile Big Brother

  • „Cred ca problema acestor legi trebuia rezolvata inca de la publicarea deciziilor CCR, adica din toamna. Este necesar sa avem legi in acest domeniu, pentru a preveni si combate fapte grave – cum ar fi cele de coruptie, actele de terorism si criminalitate organizata, dar si alte infractiuni, cum ar fi cele contra vietii – legi care sa permita accesul la o serie de date sub controlul unui magistrat, legi care sa respecte Constitutia si normele internationale. Este de dorit ca la inceputul sesiunii parlamentare din februarie aceste acte normative sa fie puse in dezbatere.”

Despre dreptul de initiativa legislativa acordat Inaltei Curti si CSM

  • „Dreptul de initiativa legislativa nu inseamna ca CSM sau orice alta institutie din sistemul judiciar ar putea legifera, adica ar si adopta legi, ordonante etc, asa cum am vazut ca s-a comentat pe alocuri, ci doar ca daca, prin revizuirea Constitutiei, s-ar acorda acest drept, CSM ar putea transmite Parlamentului sau Guverului proiecte de legi, respectiv de alte acte normative, care ar trece apoi prin toata procedura de dezbatere publica, verificare, adoptare in forma initiala sau cu amendamente. Cred ca acordarea unei astfel de prerogative ar ajuta si ar spori independenta sistemului judiciar”.

Despre prezenta Procurorului General in CSM

  • „Referitor la posibilitatea includerii sefului Ministerului Public printre membrii CSAT, sincer, mie, ca procuror, mi se pare o necesitate. Daca ne uitam la atributiile CSAT, observam ca privesc inclusiv analiza si promovarea strategiei de ordine publica si siguranta nationala a Romaniei, ceea ce presupune inclusiv identificarea sectoarelor vulnerabile si combaterea acestor vulnerabilitati. Or, in conditiile in care coruptia si evaziunea fiscala au fost identificate drept astfel de vulnerabilitati si combaterea lor nu se poate realiza decat prin intermediul Ministerului Public, nu vad ce este deplasat in prezenta procurorului general in CSAT.”
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro