Sari direct la conținut

Ce știm despre acordul de armistițiu acceptat de Hamas, dar respins de Israel

HotNews.ro
Tancuri israeliene în Gaza , Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Tancuri israeliene , Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Anunțul Hamas că acceptă o propunere de încetare a focului a venit după săptămâni de discuții mediate de Egipt și Qatar care dădeau semne că nu duc nicăieri, relatează BBC. Negocierile au fost dificile, implicând indirect nu doar Hamas și Israel, ci și SUA, Qatar și Egipt. Momentan textul acordului nu a fost făcut public, dar unii oficialii au vorbit despre prevederile menționate în acord.

În acest moment, nu este clar exact ce prevede acordul acceptat de Hamas, dar în ultimele zile mai multe relatări neconfirmate oficial au vorbit despre un acord în faze care ar duce la eliberarea a zeci de ostatici israelieni în schimbul unui număr mult mai mare de prizonieri palestinieni arestați de Israel.

Hamas a militat pentru încheierea completă a războiului, dar Israelul a precizat că este ceva ce nu poate accepta, deoarece ar permite Hamas să supraviețuiască.

Un oficial Hamas, Taher al-Nono, a declarat că acordul acceptat de grupare include o încetare a focului, reconstrucția Gazei, întoarcerea persoanelor strămutate și un schimb de prizonieri, potrivit Reuters. El nu a menționat nimic despre eliberarea ostaticilor care sunt ținuți în Gaza și care ar fi trebuit să parte a propunerii de încetare a focului.

Acord în trei faze

Propunerea acceptată este un acord în trei faze, fiecare cu o durată de 42 de zile, a declarat luni șeful adjunct al grupării care guvernează Gaza pentru Al Jazeera. Khalil Al-Hayya a explicat că prima fază prevede întoarcerea palestinienilor strămutați din Gaza la casele lor și permitea unui flux de ajutoare umanitare să intre în Gaza.

El a adăugat că 50 de prizonieri palestinieni vor fi eliberați pentru fiecare femeie captivă ținută de Hamas în Gaza, în prima fază. În a doua fază, Hamas va elibera prizonieri bărbați pentru un număr nedeterminat de prizonieri palestinieni.

A treia fază a acordului va include începerea implementării unui plan de reconstrucție pe o perioadă de trei până la cinci ani.

Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a vorbit cu șeful Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh, și a salutat acordul încheiat. „Am trimis răspunsul Hamas la planul propus de Egipt și Qatar de a opri atacurile regimului israelian, de a face schimb de prizonieri, de a ridica blocada umană. Acum mingea este în terenul advers. Suntem cinstiți în intențiile noastre.”

Israelul a respins acordul

Un oficial israelian a declarat că Hamas a aprobat o propunere egipteană „îndulcită” care nu este acceptabilă pentru Israel. „Acesta ar părea a fi un șiretlic menit să facă Israelul să arate ca partea care refuză un acord”, a spus oficialul israelian, care a vorbit sub condiția anonimatului cu Reuters.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că Israelul va continua să acționeze într-o „manieră operațională” în Fâșia Gaza, în ciuda faptului că Hamas a anunțat că a acceptat un acord de încetare a focului din Gaza, potrivit The Guardian.

Întrebat dacă notificarea de încetare a focului schimbă ceva, contraamiralul Daniel Hagari a spus că Israelul „explorează fiecare lucru pe care îl auzim”, referindu-se la acordul de încetare a focului.

Hagari a adăugat că oficialii israelieni „examinează fiecare răspuns în cel mai serios mod și epuizează orice posibilitate în ceea ce privește negocierile și returnarea ostaticilor”, în timpul unei conferințe de presă.

Dar Hagari a spus că Israelul va continua să acționeze într-o manieră operațională întrucât Israelul are dreptul să se apere.

„Explorăm fiecare lucru pe care îl auzim și epuizăm potențialul negocierilor pentru a aduce înapoi ostaticii și aceasta este misiunea noastră principală, să-i aducem acasă cât mai repede posibil, dar în paralel, continuăm să acționăm într-un mod operațional în Fâșia Gaza și vom continua să facem acest lucru”, a spus Hagari.

Anunțul Hamas privind un acord a venit la câteva ore după ce Israelul a ordonat evacuarea unor părți din Rafah, orașul din sudul Gazei care a servit ca ultimul sanctuar pentru aproximativ jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori ai Gazei. Israel afirmă că orașul servește drept bază Hamas, unde ar putea fi ținuți ostatici israelieni, și operațiunea lor nu va fi gata până nu va elimina luptătorii Hamas din acest oraș

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro