Sari direct la conținut

Ce trebuie să știm despre "Versetele satanice" ale lui Salman Rushdie / Ce a stârnit furia musulmanilor radicali

HotNews.ro
Verstele satanice, Foto: Coperta carte
Verstele satanice, Foto: Coperta carte

Salman Rushdie, care a fost atacat vineri în timp ce susținea o conferință la New York, este unul dintre cei mai apreciați romancieri ai secolului XX, publicând cărți precum Midnight’s Children (care a câștigat trei premii Booker) și Shame. Dar scriitorul britanic de origine indiană a devenit celebru la nivel mondial în 1989, când cartea sa „Versetele satanice” a fost condamnată de liderul iranian Ayatollahul Rullolah Khomeini pentru blasfemie, scrie People.

Cartea prezintă o versiune ficțională a profetului Mahomed și o interpretare a Coranului care a provocat o mare agitație în comunitatea musulmană și a dus în cele din urmă la o condamnare din partea lui Khomeini, care a inclus o fatwa (o hotărâre privind legea islamică) prin care se cerea asasinarea sa, cu o recompensă pentru cel care o va executa.

Rushdie a fost nevoit să se ascundă în perioada imediat următoare și a trăit sub amenințarea cu moartea până în 1998, când guvernul iranian a declarat că nu va mai aplica fatwa (deși aceasta a rămas activă).

În momentul în care a fost emisă fatwa, Rushdie, el însuși musulman prin naștere, a declarat pentru Press Association din Marea Britanie: „Nu este adevărat că această carte este o blasfemie împotriva islamului. Mă îndoiesc foarte mult că Khomeini sau oricine altcineva din Iran a citit cartea sau ceva mai mult decât extrase selectate și scoase din context”.

În urma acestor evenimente, el a devenit un susținător declarat al libertății de exprimare.

Salman Rushdie, atacat pe scenă Foto: Joshua Goodman / AP / Profimedia

Pasajele incriminate

Intriga complexă și multistratificată a romanului se concentrează pe doi protagoniști, ambii musulmani indieni care trăiesc în Anglia. Gibreel Farishta este un actor de film de succes care a suferit recent o criză de boli mintale și care este îndrăgostit de o alpinistă engleză, Alleluia Cone. Saladin Chamcha este un actor de voce care a avut o ceartă cu tatăl său.

Gibreel și Saladin se întâlnesc într-un zbor de la Bombay (Mumbai) la Londra, iar avionul este deturnat de teroriști sikh. În timpul unei discuții, teroriștii detonează din greșeală o bombă, distrugând avionul deasupra Canalului Mânecii. Cartea se deschide cu Gibreel și Saladin, singurii supraviețuitori, căzând în Oceanul Atlantic.

Pe măsură ce Gibreel cade, el este transformat în îngerul Gabriel și are o serie de vise. Primul dintre ele este o istorie revizionistă a fondării islamului, iar aceste detalii sunt cele care i-au înfuriat pe mulți musulmani, potrivit Britannica.

Personajul bazat pe Mahomed se numește Mahound și încearcă să fondeze o religie monoteistă în orașul politeist Jahilia. Ca într-o legendă apocrifă, Mahound primește o viziune care permite venerarea a trei zeițe, dar, după ce își dă seama că revelația a fost trimisă de diavol, se dezice.

Un sfert de secol mai târziu, unul dintre discipolii săi încetează să mai creadă în religia lui Mahound, dar orașul Jahilia se convertește. Prostituatele dintr-un bordel iau numele soțiilor lui Mahound înainte ca bordelurile să fie închise. Mai târziu, Mahound se îmbolnăvește și moare, ultima sa viziune fiind cea a uneia dintre zeițe.

Liderul Suprem – Khomeini

Saladin este transformat în diavol în timp ce cade, iar mai târziu îi cresc coarne și picioare de capră cu copite despicate. Cei doi bărbați se târăsc pe coastă, iar Saladin este arestat ca imigrant ilegal.

După ce este spitalizat, el evadează, doar pentru a afla că soția sa are o aventură cu unul dintre prietenii săi. Nenorocirile sale continuă când își pierde locul de muncă. Cu toate acestea, furia sa împotriva lui Gibreel pentru că nu a intervenit atunci când a fost arestat îl transformă în cele din urmă pe Saladin înapoi în om.

Între timp, Gibreel se reîntâlnește cu Alleluia, dar un înger îi spune să o părăsească și să răspândească cuvântul lui Dumnezeu în Londra. El este lovit de mașina unui producător de film indian, care plănuiește un trio de filme religioase în care Gibreel va juca rolul unui arhanghel.

Mai târziu, Gibreel și Saladin se întâlnesc la o petrecere, iar Saladin decide să îl ucidă. Cu toate acestea, deși are diverse ocazii, nu-l ucide pe Gibreel și, în schimb, îl face să creadă că Aleluia are mai mulți iubiți.

În cele din urmă, Gibreel își dă seama că Saladin l-a păcălit și se hotărăște să-l ucidă. Cu toate acestea, când Gibreel îl găsește pe Saladin într-o clădire în flăcări, îl salvează…

După ce află că tatăl său este pe moarte, Saladin se întoarce la Bombay și se împacă cu el. El moștenește o sumă substanțială de bani și reia legătura cu o fostă iubită. Separat, Gibreel și Alleluia călătoresc și ei la Bombay, iar Gibreel, gelos, o ucide pe aceasta și apoi se sinucide.

O a treia linie de poveste este introdusă printr-un alt vis al lui Gibreel. Aceasta începe în satul Titlipur, unde locuiesc o tânără pe nume Ayesha și părinții ei adoptivi, Mirza Saeed Akhtar și soția sa, Mishal. Ayesha declară că îngerul Gabreel i-a dezvăluit că Mishal are cancer la sân, dar că, dacă întregul sat merge pe jos la Mecca, Mishal se va vindeca.

Pelerinajul este lung și anevoios, iar mulți pelerini mor pe drum. Alții își pierd credința. Când ajung la mare, Ayesha spune că mările se vor despărți pentru ei, dar nu se despart, iar pelerinii se îneacă.

Marianne Wiggins

Viața pe fugă a scriitorului Salman Rushdie îi distruge căsătoria cu Marianne Wiggins

Căsnicia scriitorilor Salman Rushdie și Marianne Wiggins a fost declarată șubredă încă dinainte ca ayatollahul Khomeini să-l condamne pe Rushdie la moarte pentru presupusele blasfemii din „Versetele satanice”, iar faptul că au fost împreună timp de șase luni în clandestinitate nu putut să o salveze.

În 1986, Wiggins, în vârstă de 41 de ani, născută în Lancaster, Pennsylvania îl cunoaște pe Rushdie, care avea atunci 42 de ani, un musulman de origine indiană,

S-au căsătorit în ianuarie 1988 și, deși au existat zvonuri de gelozie profesională de ambele părți, se pare că au fost suficient de mulțumiți pentru a-și dedica cărți unul altuia în cursul anului trecut. Romanul lui Wiggins, John Dollar, a fost inscripționat „Pentru iubitul meu Salman”; The Satanic Verses, pur și simplu „Pentru Marianne”.

Viața cuplului s-a transformat într-un coșmar la scurt timp după ce Versurile a fost publicat în Marea Britanie, în septembrie 1988. Musulmanii din întreaga lume au protestat, iar Khomeini a pronunțat sentința de condamnare la moarte a lui Rushdie pe 14 februarie.

Ziarele iraniene se bucură după rănirea gravă a lui Salman Rushdie Foto: Vahid Salemi / AP / Profimedia

„Gâtul diavolului, lovit de un brici”

Autoritățile iraniene nu au comentat încă în mod oficial tentativa de asasinare a intelectualului în vârstă de 75 de ani.

Urmând linia oficială, toate mass-media iraniene l-au descris pe Rushdie ca fiind un „apostat”, cu excepția Etemad, un ziar reformist.

Cotidianul de stat Iran a afirmat că „gâtul diavolului” a fost „lovit de un brici”.

„Nu voi vărsa nicio lacrimă pentru un scriitor care denunță musulmanii și islamul cu o ură și un dispreț infinit”, a scris într-un tweet Mohammad Marandi, un consilier al echipei de negociere din dosarul nuclear iranian.

„Rushdie este un pion al imperiului care pozează în romancier postcolonial”, a adăugat el.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro