Sari direct la conținut

Cea mai mare bancă europeană, pierdere importantă pe bursă / Noua verigă slabă?

HotNews.ro
Deutsche Bank, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Deutsche Bank, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Îngrijorările legate de sistemul bancar au persistat vineri pe piețele europene, unde cea mai mare bancă germană, Deutsche Bank, s-a prăbușit cu 8,5%, după o creștere bruscă a costurilor de asigurare împotriva riscului de neplată. Gigantul german a declarat că va răscumpăra 1,5 miliarde de dolari din obligațiunile Tier 2 scadente în 2028, potrivit AFP și Reuters.

Piețele au scăzut cu 1,74% la Paris, 1,66% la Frankfurt și 1,26% la Londra, după ce în prima parte a săptămânii au fost pe verde în urma preluării Credit Suisse de către rivalul său UBS.

O scădere puternică a acțiunilor bancare a afectat vineri indicii europeni, pe măsură ce îngrijorările legate de stabilitatea sectorului financiar s-au intensificat, iar Deutsche Bank s-a prăbușit pe măsură ce costul asigurării datoriilor băncii germane împotriva riscului de neplată a crescut la un nivel record de peste patru ani, potrivit Reuters.

„Deutsche Bank a luat locul Credit Suisse, într-adevăr, ca fiind următoarea verigă slabă, probabil pe nedrept”, a declarat David Goebel, director asociat de strategie de investiții la Evelyn Partners.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 1,4%, dar a înregistrat totuși o creștere săptămânală susținută de o revenire puternică la începutul acestei săptămâni.

Acțiunile UBS Group AG și Credit Suisse AG au scăzut cu 3,6% și, respectiv, 5,2%, după ce Bloomberg News a relatat că acestea se numără printre băncile analizate în cadrul unei anchete a Departamentului de Justiție al SUA (DOJ), care verifică dacă profesioniștii din domeniul financiar au ajutat oligarhii ruși să se sustragă sancțiunilor.

Băncile europene au scăzut cu 3,8% și erau pregătite pentru a treia săptămână de scăderi, după ce eșecul creditorilor americani de talie medie și turbulențele de la Credit Suisse au evidențiat riscurile tot mai mari pentru bănci în urma înăspririi condițiilor financiare.

Raiffeisen Bank International din Austria a scăzut cu 7,9%, după ce Reuters a relatat că Banca Centrală Europeană a presat banca să își desființeze afacerile foarte profitabile din Rusia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro