Sari direct la conținut

Cea mai sângeroasă lună de război pentru Rusia. Cifra dramatică a pierderilor zilnice ale Moscovei în Ucraina, dezvăluită de oficialii SUA

HotNews.ro
Război în Ucraina, Foto: Filippo Carlot / Panthermedia / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: Filippo Carlot / Panthermedia / Profimedia

Septembrie a fost cea mai sângeroasă lună de război pentru forțele ruse din Ucraina, au declarat oficialii americani citați de New York Times, ofensiva costisitoare din est aducând numărul de morți și răniți ai Rusiei la peste 600.000, de la începutul războiului.

Evaluările americane spun că pierderile Rusiei în războiul din Ucraina se ridică până acum la 615.000 de oameni – 115.000 de morți și 500.000 de răniți.

Autoritățile de la Kiev nu divulgă cifrele privind pierderile, dar un oficial american citat de New York Times a estimat că Ucraina a suferit aproximativ jumătate din pierderile Rusiei, adică peste 57.500 de morți și 250.000 de răniți.

Oficialul a spus de asemenea că luna septembrie a fost cea mai costisitoare lună pentru forțele Moscovei. Analiștii militari americani și britanici plasează numărul victimelor rusești din septembrie la o medie de peste 1.200 pe zi, depășind ușor media zilnică din luna mai.

În ciuda pierderilor, Rusia recrutează între 25.000 și 30.000 de soldați noi pe lună – aproximativ la fel de mulți ca cei care părăsesc câmpul de luptă, au declarat oficialii americani.

Acest lucru a permis armatei sale să continue să trimită val după val de trupe în estul Ucrainei, unde speră să copleșească apărarea și să străpungă liniile de tranșee.

Un mod de a purta războiul

Oficialii americani spun că numărul mare de victime rusești este rezultatul unui război de uzură, în care fiecare tabără încearcă să o epuizeze pe cealaltă prin pierderi maxime, în speranța de a distruge capacitatea și voința inamicului de a continua.

În ultimele luni, trupele ruse au înregistrat câștiguri constante în regiunea Donbas din estul Ucrainei, au declarat oficialii americani.

„Este un mod de război rusesc, în sensul că ei continuă să arunce o mulțime (de soldați) pentru a rezolva problema”, a declarat oficialul militar american de rang înalt pentru cotidianul american.

„Și cred că vom continua să vedem pierderi mari de partea ucraineană”, a spus el.

„Un mediu bogat în ținte” pentru forțele ucrainene.

Oficialii americani au declarat că președintele rus încearcă să evite o mobilizare în masă, care ar fi profund nepopulară pe plan intern.

În schimb, Rusia a oferit bonusuri considerabile și alte salarii majorate pentru soldații voluntari pentru a evita o mobilizare majoră, au declarat oficialii americani.

„Urmărim foarte îndeaproape cât timp poate menține această poziție”, a declarat un oficial de rang înalt al Pentagonului.

Pierderile rusești au crescut și în alte momente, în special în timpul asalturilor asupra orașului Avdiivka din acest an și Bahmut din 2023. Dar asalturile asupra acestor orașe s-au întins pe parcursul mai multor luni.

Mișcările din septembrie au inclus asalturile din regiunea Donețk, precum și apărarea în fața incursiunii ucrainene în regiunea Kursk din sudul Rusiei. Mișcările din Donețk au implicat perioade intense de atacuri rusești, cu mici unități de infanterie, care au creat ceea ce un înalt oficial al Pentagonului a numit „un mediu bogat în ținte” pentru forțele ucrainene.

INTERVIURILE HotNews.ro