Sari direct la conținut

„Cealaltă Ucraină”: Cine sunt membrii partidului din umbră pe care Rusia vrea să îl instaleze la Kiev

HotNews.ro
Putin la Kremlin in 2020 alaturi de Viktor Medvedciuk (dreapta) si Viaceslav Volodin, presedintele Dumei de Stat, Foto: Russian Government / Alamy / Profimedia Images
Putin la Kremlin in 2020 alaturi de Viktor Medvedciuk (dreapta) si Viaceslav Volodin, presedintele Dumei de Stat, Foto: Russian Government / Alamy / Profimedia Images

Jurnaliștii de investigație asociați Radio Europa Liberă (RFE) au aflat cine sunt membrii mișcării „Cealaltă Ucraină”, partidul politic din umbră creat de politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk pentru a înlocui guvernul de la Kiev, relatează Meduza.

Jurnalişti de la proiectul „Schemes: Investigating Ukraine” au descoperit că printre noii asociați ai lui Medvedchuk se numără comentatori politici de la canalele TV pro-ruse din Ucraina care au fost deja închise, deputați ai consiliilor locale din „Platforma de opoziție – Pentru viață, partidul politic fondat de Medvedciuk în 2018 în Ucraina, și politologi ucraineni acuzați de trădare și separatism.

Niciunul dintre membrii partidului creat acum de Medvedciuk nu se mai află în Ucraina, unii dintre ei părăsind țara după declanșarea invaziei rusești.

Potrivit jurnaliștilor de investigație de la RFE, strategul politic Andrei Mișin, care a lucrat cu Medvedciuk timp de ani de zile, a părăsit Ucraina în luna ianuarie a acestui an, reușind să treacă granița în ciuda restricțiilor în vigoare în timpul legii marțiale care a fost introdusă de președintele Volodimir Zelenski în prima zi a războiului și prelungită apoi în mod repetat de parlamentul de la Kiev.

Jurnalistul Denis Zharkikh, care a fost anchetat de parchetul general al Ucrainei, a reușit și el să părăsească nestingherit țara în septembrie 2022, în timpul legii marțiale.

Printre asociații lui Medvedciuk se numără și persoane acuzate în Ucraina de infracțiuni deosebit de grave.

Ucraineni acuzați de trădare, racolați de partidul creat la Moscova

De exemplu, jurnalistul Volodimir Skaciko este căutat de SBU din 2019 sub suspiciunea de încălcare a integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei, în timp comentatorul politic Yurii Dudkin a fost inculpat într-un caz de înaltă trădare și încălcare a egalității cetățenilor de asemenea din 2019.

Se crede că Dudkin a reușit să fugă din Ucraina în luna iunie a anului trecut.

Foști deputați ai parlamentului ucrainean din partea partidului „Platforma de opoziție – Pentru viață” care în prezent se află în Rusia nu au anunțat public deocamdată că s-au alăturat noului proiect politic al acestuia în condițiile în care RFE notează că partidul nu a fost înregistrat oficial la Moscova.

Printre aceștia se numără foștii deputați ucraineni Taras Kozak, Ilia Kiva și Oleg Voloșin.

RFE notează de asemenea că partidul pare mai degrabă un proiect online ai cărui membri folosesc rețelele sociale pentru a disemina informații care sunt transmise de mass-media controlată de Kremlin.

Viktor Medvedciuk, recuperat de Rusia în schimbul militarilor ce au apărat Mariupolul

Viktor Medvedciuk a fost cel mai faimos politician pro-rus din Ucraina, fiind poreclit „nașul lui Putin” după ce președintele rus a relatat că este nașul uneia dintre fiicele sale.

Medvedciuk a fost plasat în arest la domiciliu de către autoritățile ucrainene în 2021, într-un dosar în care este acuzat de trădare.

El a reușit să scape din arest după începerea războiului, fiind prins de forțele de securitate ucrainene în data de 12 aprilie în timp ce se pregătea să fugă din țară.

Partidul său „Platforma de opoziţie-Pentru viaţă” avea aproximativ 30 de membri în parlamentul ucrainean înainte de a fi interzis de Kiev în martie 2023.

Medvedciuk, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, a fost sancționat de către Statele Unite încă din 2014 „pentru că a amenințat pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei și pentru subminarea instituțiilor și proceselor democratice ale Ucrainei”.

El a fost predat Rusiei de către Kiev în luna septembrie a anului trecut, ca parte a unui schimb de prizonieri în care Ucraina i-a primit pe eroii de la uzina Azovstal din Mariupol.

Urmărește ultimele evoluții din a 428-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro