Sari direct la conținut

Ceartă în Coaliție pe împărțirea posturilor: UDMR a boicatat ședința în care Parlamentul a votat noii șefi ai ANRE. „PNL și PSD au decis să ia tot” – VIDEO

HotNews.ro
Ciolacu, Ciuca și Hunor în Parlament , Foto: Inquam Photos / George Calin
Ciolacu, Ciuca și Hunor în Parlament , Foto: Inquam Photos / George Calin

​Parlamentarii UDMR nu au participat, miercuri, la ședința de plen în care a fost votată noua conducere a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Liderii UDMR au fost deranjați că au fost excluși din conducerea instituției, după ce PSD și PNL și-au asigurat posturile cheie.

UPDATE Camera Deputaţilor şi Senatul au votat, în plenul reunit, pentru numirea lui George Niculescu în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, fiind 256 de voturi „pentru” şi 24 de voturi „împotrivă”.

Gabriel Andronache a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al ANRE, cu 263 de voturi „pentru” şi şase voturi „împotrivă”. De asemenea, Sorin Bumb şi Cornelia Sulger au fost numiţi în cele două funcţii vacante de membru în Comitetul de reglementare al ANRE. Bumb a primit 260 de voturi „pentru” şi 80 „împotrivă”, iar Cornelia Sulger a avut 244 de voturi „pentru” şi 96 de voturi „împotrivă”. Votul a fost secret cu bile.

„În multe momente delicate nu a fugit ca alţii”

Liderul grupului UDMR de la Camera Deputaților, Csoma Botond, a anunțat, înainte de ședința de plen, că s-a luat „această decizie poltică” de a nu participa la vot.

  • „La votul privind ANRE nu vom participa pentru că noi credem că e o situaţie injustă. Am avut un om competent la ANRE, nu am propus un politruc, este un om profesionist şi în acelaşi timp şi curajos.
  • În multe momente delicate nu a fugit ca alţii, a dat declaraţii, a discutat cu presa, cu opinia publică şi este şi un profesionist şi credem că locul lui ar fi fost acolo. Din acest motiv nu vom lua parte la acest vot”, a declarat liderul deputaţilor UDMR.

Întrebat dacă UDMR va cere un alt post în coaliţia de guvernare în locul celui de la ANRE, Csoma Botond a spus: „Nu vom cere niciun alt post, nu suntem vânători de funcţii şi recompense. Credem că Nagy-Bege Zoltan şi-a făcut treaba foarte bine, credem că locul lui ar fi fost în continuare acolo”.

Și senatorul Lorant Antal a anunțat că UDMR a decis să boicoteze ședința pentru conducerea ANRE.

  • „Nu am participat la ședința de ieri din motivul că PNL și PSD au decis să ia toate locurile vacante. PNL a ținut mortiș să ia și funcția de presedinte și de vicepreședinte și s-a renunțat la un specialist, cel care a comunicat cu publicul în criza.
  • Noi nu am participat la ședinta de ieri, nu participăm nici la votul de azi. PNL și PSD au decis sa ia tot. Asta nu are legătură cu funcționarea coaliției”, a spus senatorul UDMR.

Reacția lui Ciucă

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, nu a vrut să comenteze anunţul UDMR că nu participă la votul din Parlament, spunând doar că este decizia parlamentarilor de la UDMR: „Este decizia dumnealor”.

El a făcut aceste declarații după şedinţa grupurilor parlamentare ale PNL. Potrivit unor surse liberale, în ședință Ciucă le-a cerut liberalilor mai multă disciplină în ceea ce priveşte prezenţa la voturile finale din Parlament, arătând că urmează o perioadă cu proiecte fundamentale pentru România, motiv pentru care este esenţială implicarea şi concentrarea atenţiei tuturor parlamentarilor.

Reamintim că marți, în urma unei ședințe desfăsurate la guvern, liderii Coaliției, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au decis favoriții pentru șefia Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Astfel, PNL va lua funcția de președinte, iar PSD funcția de vicepreședinte al instituției.

Favorit pentru funcția de președinte ANRE este actualul secretar de stat din ministerul Energie George Niculescu iar pentru funcția de vicepreședinte ANRE, în locul lui Zoltan Nagy-Bege (UDMR) și-a depus candidatura și este susținut de PSD Gabriel Andronache, un apropiat de social-democratului Mihai Tudose.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro