Sari direct la conținut

CEDO condamna Romania pentru incalcarea prezumtiei de nevinovatie in cazul Mihailesti

HotNews.ro

Unul dintre cei trei condamnati pentru accidentul de la Mihailesti din 2004 a fost despagubit de CEDO, dupa ce s-a plans de incalcarea prezumtiei de nevinovatie in procesul sau, prin declaratiile facute de fostul presedinte Traian Basescu si de o judecatoare, scrie Mediafax.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a judecat, marti, plangerea lui Ionel Ionut Neagoe, administratorul uneia dintre societatile de transport implicate in accidentul de la Mihailesti, condamnat in 2008 la patru ani de inchisoare pentru ucidere din culpa.

Cei trei inculpati in dosarul privind tragedia din mai 2004, cand 18 oameni au murit langa localitatea buzoiana Mihailesti, iar alte 13 persoane au fost ranite, au fost condamnati, definitiv, pe 3 martie 2008, la cate patru ani de inchisoare cu executare, de Curtea de Apel Galati.

Ion Gherghe, directorul Combinatului Chimic Doljchim, Mihai Guna si Ionel Neagoe, administratorii celor doua societati de transport implicate in accident, Ney Transport SRL si respectiv Mihtrans SRL, fusesera condamnati tot la cate patru ani de inchisoare cu executare si de Judecatoria Focsani. Ei au facut apel si au fost achitati de Tribunalul Vrancea. In urma recursului facut de procurori si de 37 de parti civile din dosar, Curtea de Apel Galati a decis condamnarea.

Pe 7 octombrie 2007, dupa decizia Tribunalului Vrancea, presedintele de atunci, Traian Basescu, declara: „Va dati seama ca este dificil pentru un presedinte sa contrazica o decizie a instantei, dar am inteles ca nu este definitiva si irevocabila. Este o cale de atac si cred ca obligatia pe care o au cei care au facut plangere este sa mearga mai departe. Nu pot discuta hotararea judecatoreasca, dar pare nedreapta, cand transportul se facea in conditii ilegale, fara acte, fara masina bine pusa la punct. Mi se pare nedrept”.

Pe 29 februarie 2008, Curtea de Apel Galati anunta ca se va pronunta pe 3 martie 2008 in cazul Mihailesti. Presedintele curtii, Gina Ignat, in calitate de purtator de cuvant, declara jurnalistilor ca „probabil, completul Curtii de Apel va modifica sentinta tribunalului”.

„Presupun ca e vorba de o condamnare a inculpatilor si de confirmare a sentintei Judecatoriei Focsani”, mai spunea judecatorul.

Ionel Ionut Neagoe a facut plangere la CEDO pe 16 mai 2008, invocand incalcarea dreptului sau la prezumtia de nevinovatie, prevazut in articolul 6, alineatul 2, din Conventia europeana a drepturilor omului, prin declaratiile presedintelui si judecatoarei.

Curtea a respins plangerea in ceea ce priveste declaratia lui Traian Basescu, pentru ca Neagoe depasise termenul de sase luni pentru inaintarea ei.

In schimb, referitor la declaratia magistratului, judecatorii de la CEDO au apreciat ca aceasta nu s-a limitat la a informa asupra procesului, ci a inclus o opinie personala privind vinovatia inculpatului.

Curtea a subliniat ca trebuie facuta distinctia intre a exprima direct suspiciuni despre o persoana si a exprima public o opinie personala privind vinovatia sa. Totodata, CEDO arata ca afirmatiile judecatoarei au incurajat opinia publica sa il considere pe Neagoe vinovat, iar faptul ca el a fost gasit, in cele din urma, vinovat, nu schimba cu nimic faptul ca avea dreptul la prezumtia de nevinovatie.

Astfel, CEDO a decis ca statul roman sa ii plateasca lui Neagoe 3.600 de euro cu titlul de prejudiciu moral.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro