Cei doi voluntari americani care luptau pentru Ucraina și erau dați dispăruți, reținuți de separatiști la Donețk / Videoclipuri cu cei doi în captivitate
Cei doi voluntari americani care luptau pentru Ucraina au fost reținuți de separatiștii susținuți de ruși la Donețk, după ce au fost capturați săptămâna trecută, potrivit presei de stat ruse, scrie CNN.
Cetăţenii americani Alexander John-Robert Drueke, în vârstă de 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, şi Andy Tai Ngoc Huynh, în vârstă de 27 de ani, din Hartselle, Alabama, au fost intervievaţi vineri de postul rusesc RT într-un centru de detenţie din autoproclamata Republică Populară Doneţk. Cei doi americani dispăruseră în 9 iunie, în timpul unei bătălii la nord de Harkov.
Vineri, pe canale pro-ruse și pe rețelele de socializare au apărut scurte clipuri video cu cei doi americani reținuți într-o locație necunoscută.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat vineri pentru CNN că oficialii americani „au văzut fotografiile și videoclipurile cu cei doi cetățeni americani capturați de forțele militare ruse în Ucraina” și că „monitorizează îndeaproape situația”: „Suntem în contact cu autoritățile ucrainene, cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii și cu familiile celor doii”.
De asemenea, președintele Joe Biden a declarat vineri că a fost informat cu privire la situația celor doi americani dispăruți în Ucraina, îndemnându-și concetățenii să nu călătorească în această țară aflată în război de la invazia rusă.
Sâmbătă, a fost publicat un alt videoclip editat de peste 50 de minute cu Drueke și Huynh intervievați de HelmCast, un canal de YouTube naționalist sârb pro-rus.
În interviu, un bărbat poate fi auzit în spatele camerei dezvăluind locația, când spune „aici în Donețk”, în timpul unei întrebări adresate lui Drueke. Drueke este, de asemenea, întrebat în interviu dacă are vreo obiecție cu privire la modul în care a fost tratat de la capturarea sa și dezvăluie că a fost bătut.
CNN a ales să nu difuzeze videoclipurile deținuților americani, deoarece acestea îi arată pe bărbați vorbind sub constrângere.
Rusia are un moratoriu asupra pedepsei cu moartea, în timp ce Donețk folosește plutoane de execuție pentru a executa prizonierii condamnați, potrivit presei de stat ruse RIA Novosti, amintește CNN. Postul american amintește, de asemenea, că în 9 iunie un tribunal din Doneţk a condamnat la moarte doi cetăţeni britanici şi un cetăţean marocan voluntari în armata Ucrainei, după ce i-a acuzat că sunt „mercenari” pentru Ucraina.