Sari direct la conținut

Cei mai căutați artiști români ai momentului, în aceeași licitație, la Artmark

Cei mai căutați artiști români ai momentului, în aceeași licitație, la Artmark
Dresorul de păsări Foto: Artmark

Anunțăm deschisă expoziția dedicată Licitației de Artă Postmodernă și Contemporană. Evenimentul, programat pentru joi, 11 iulie, atât la Palatul Cesianu-Racoviță din București, cât și online, pe platforma Artmark Live, cuprinde o selecție de 180 de lucrări semnate de cei mai importanți și râvniți artiști de colecționari – de la postbelicii Ion Țuculescu, Corneliu Baba, Sorin Ilfoveanu, Ștefan Câlția sau Constantin Piliuță, la contemporanii Adrian Ghenie, Șerban Savu, Marius Bercea, Felix Aftene, George Mazilu sau Paul Baraka Marat.

Unul dintre artiștii ce reține atenția, recent de largă vizibilitate internațională, este Șerban Savu, cel care reprezintă anul acesta România la cea de-a 60-a Expoziție Internațională de Artă „La Biennale di Venezia” – unde participă cu proiectul „What Work Is” – „Ce este munca”. Sunt prezente în licitație două lucrări ale sale, „Three Graces by Night” (2014) și „Patrula” (2020) – ambele ilustrând personaje definite de statutul social și meserie, o temă recurentă în opera artistului. „Pictura «Patrula» reprezintă o scenă de gen aparent banală, în care doi polițiști descoperă la lumina lanternei un șarpe. Este unul din acele momente pe care îmi place să le numesc inițiatoare de mituri, un moment in care realitatea întâlnește ceva care poate să deturneze logica și astfel se poate iniția un parcurs imaginar”, spune chiar artistul.

De asemenea, în selecția licitației de artă postmodernă și contemporană sunt prezente și două lucrări realizate de unul dintre cei mai pregnanți și originali tineri artiști ai momentului, Paul Baraka Marat – „Florina Ioana, tu ești campioana” și „Furnicar” (2018) – artist care vara trecută a făcut subiectul unei controversate sancțiuni din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în urma expoziției realizate la Artsafari împreună cu pictorița Ondine Slimovschi („Nymphs & Zombies”).

            Cu mai multe lucrări este prezent în licitație Felix Aftene, azi consacrat și recent sărbătorit prin organizarea unei retrospective la Palatul Culturii din Iași, iar selecția de lucrări ce-i poartă semnătura în actuala expoziție și licitație cuprinde și o „Meditație (din ciclul «Mustața lui Dali»)”, realizată în 2017 și dedicată celebrului artist spaniol, precum și două dintre cele mai recente pânze ale sale, „Răpirea Europei” (2020) și „Dresorul de păsări” (2022-2023), populate de deja consacratele iconografic personaje-simbol ale artistului: îngerii și vestitorii.

Toate acestea se regăsesc în această perioadă la Galeriile Artmark, acest muzeu cu totul deosebit situat în Palatul Cesianu-Racoviță, în inima Capitalei, unde toate expozițiile pot fi vizitate zilnic, de luni până duminică, cu intrare liberă (în intervalul 10.00-20.00). Iar în serile în care au loc licitațiile Casei A10 by Artmark, toți vizitatorii sunt invitați să asiste la spectacolul oferit de astfel de evenimente care scot pe simeze obiecte de artă excepționale ce provin din colecții private și „ies”, deci, rareori la „întâlnirea” cu publicul. Toți iubitorii de artă, istorie ori obiecte de colecție pot licita fie direct, în timpul evenimentelor cu prezență fizică, fie online, pe platforma Artmark Live, dacă își fac cont, parcurgând câțiva pași simpli, pe site-ul artmark.ro.

Articol susţinut de A10 by Artmark