Sari direct la conținut

Cel mai bun prieten al omului e chiar mai asemănător cu el decât se credea anterior, potrivit cercetătorilor din Ungaria

HotNews.ro
Pui de caini Husky, Foto: Kostya Pazyuk / Alamy / Profimedia Images
Pui de caini Husky, Foto: Kostya Pazyuk / Alamy / Profimedia Images

Câinii sunt capabili să înțeleagă că unele cuvinte se referă la obiecte într-o manieră asemănătoare cu oamenii, a descoperit un mic studiu asupra undelor cerebrale ale celui mai bun prieten al omului, relatează Reuters.

Faptul că patrupedele noastre de companie pot recunoaște cuvinte precum „șezi” sau „aport” nu reprezintă nicio surpriză pentru stăpânii de câini. Însă noul studiu, care a analizat activitatea cerebrală a 18 câini, oferă dovezi că aceștia nu recunosc doar cuvinte asociate unor acțiuni, ci că pot „activa” o memorie cu un obiect când îi aud numele.

Studiul a fost efectuat la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta și publicat în revista Current Biology.

„Există de mult timp o dezbatere cu privire la abilitatea unui animal non-uman de a înțelege cuvintele în mod referențial”, afirmă Marianna Boros, unul dintre autorii studiului.

„Deși au existat relatări privind astfel de comportamente, ele au fost întotdeauna cazuri excepționale. Studiul nostru este primul care afirmă că aceasta este o capacitate la nivel de specie”, a adăugat ea.

În timpul studiului stăpânii câinilor au spus cuvintele pentru obiecte pe care animalele le cunoșteau. Apoi, în unele cazuri, ei au prezentat câinelui un obiect care s-a potrivit cu cuvântul, iar în altele un obiect diferit.

Cercetătorii maghiari au constatat că undele cerebrale ale câinilor arată diferit în cele două situații, un lucru care poate fi observat și la creierul uman.

„Câinii pot înțelege că cuvintele sunt pentru anumite lucruri (…) așa că ei activează reprezentări mentale și ei leagă înțelesul cuvântului de reprezentarea mentală și nu doar context”, explică Boros.

Cercetătorii intenționează ca în continuare să studieze dacă această capacitate de referință mentală este specifică doar câinilor sau este prezentă și la alte mamifere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro