Sari direct la conținut

Cel mai cunoscut dezertor al armatei ruse a mințit pentru a fi evacuat în Occident / Decizia luată de cei care l-au ajutat să fugă

HotNews.ro
Fostul parașutist Pavel Filatiev care a criticat public invazia, Foto: Joel Saget / AFP / Profimedia Images
Fostul parașutist Pavel Filatiev care a criticat public invazia, Foto: Joel Saget / AFP / Profimedia Images

Grupul pentru drepturile omului Gulagu.net a anunțat că nu va mai evacua din Rusia persoane care au legături cu forțele armate și de securitate după ce a fost indus în eroare de parașutistul Pavel Filatiev, cel mai cunoscut dezertor din armata rusă, relatează Meduza.

Anunțul a fost făcut miercuri de către Vladimir Osecikin, fondatorul Gulagu.net, acesta afirmând că decizia a fost luată în urma unei „experiențe negative” legate de Filatiev, pe care organizația sa l-a ajutat să fugă din Rusia în Franța.

Osecikin afirmă că fostul parașutist rus a recunoscut într-un interviu acordat cotidianului suedez Dagens Nyheter la sfârșitul lunii februarie că „a ascuns informații față de noi și față de mass-media cu privire la omorârea unor ucraineni la a căror capturare a participat”.

Potrivit articolului apărut în presa din Suedia, Filatiev le-a spus jurnaliștilor că „unii dintre prizonierii pe care i-am capturat au fost împușcați sau spânzurați mai târziu”. El a subliniat însă că el personal nu a asistat la crime și că a aflat despre ele doar de la alți militari ruși.

Fostul parașutist a dezertat după 2 luni de lupte în Ucraina

Filatiev este de departe cel mai cunoscut dezertor din armata lui Vladimir Putin, acordând numeroase interviuri presei occidentale după ce a fost ajutat să fugă din țară.

El a vorbit în acestea despre lipsa de dotare a forțelor armate ruse, precum și jafurile și crimele comise de militarii lui Putin în Ucraina. El a speculat inclusiv că liderul de la Kremlin ar putea fi dispus să folosească arme nucleare în Ucraina.

Filatiev a scris și o carte despre experiența sa în armata rusă și luptele la care a participat în Ucraina. Osecikin afirmă că fostul parașutist a intenționat inițial să doneze Ucrainei veniturile obținute din vânzarea cărții, dar că s-a răzgândit între timp.

Cei de la Gulagu.net au ajutat mai mulți dezertori ai forțelor armate ruse să fugă din țară după declanșarea războiului din Ucraina, printre aceștia numărându-se și Andrei Medvedev, fostul comandant al mercenarilor Wagner care a ajuns în Norvegia.

Poți citi AICI un interviu realizat de HotNews.ro cu Vladimir Osecikin, fondatorul Gulagu.net.

Urmărește ultimele evoluții din a 399-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro