Sari direct la conținut

Cel mai cunoscut investitor din SUA nu va susține pe nimeni la alegerile prezidențiale. Cum și-a motivat Warren Buffett decizia

HotNews.ro
Casa Albă, Foto: Rob Mcleod / robertharding / Profimedia
Casa Albă, Foto: Rob Mcleod / robertharding / Profimedia

Cel mai cunoscut și puternic investitor din Statele Unite, Warren Buffett, nu îl susține nici pe republicanul Donald Trump, nici pe democrata Kamala Harris la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, el explicând cu doi ani în urmă de ce s-a răzgândit pe acest subiect, amintește Business Insider.

Buffett, acum în vârstă de 94 de ani, a dezvăluit la Adunarea Generală a Acționarilor din 2022 a Berkshire Hathaway, compania sa de investiții, de ce a decis să nu își mai exprime în public sprijinul pentru vreun candidat la alegerile ce au loc în Statele Unite.

Warren Buffett, Foto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia
Warren Buffett, Foto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

„Poți înfuria pe termen lung mult mai mulți oameni decât poți face temporar fericiți [oameni] prin a te exprima pe orice subiect”, a declarat el atunci.

În esență, el a explicat că nu vrea ca opiniile sale personale pe anumite subiecte care stârnesc polemici puternice să afecteze compania sa de investiții sau pe cele din portofoliul ei.

„Așadar, am dat înapoi decisiv. Nu vreau să spun nimic care să fie atribuit practic Berkshire și să avem pe altcineva care să suporte consecințele a ceea ce spun eu”, a subliniat el.

Kamala Harris și Donald Trump, „bătălia” pe miliardari

Cei de la Business Insider au amintit acum de comentariile lui Buffett în condițiile în care numeroși miliardari americani și-au exprimat candidatul favorit pentru prezidențiale și au donat milioane de dolari pentru campaniile lor.

O analiză publicată de Forbes pe 30 octombrie a identificat 83 de miliardari din SUA care au donat pentru campania Kamalei Harris, în timp ce echipa lui Trump a înregistrat donații de la 52 de miliardari americani.

„Miliardarii aplecându-se înspre Harris ar putea părea paradoxal, având în vedere că ea îl critică adesea pe Trump că militează pentru politici favorabile către miliardari – dar există motive practice pentru are ultra-bogații ar putea să o prefere pe Harris”, comentează Forbes.

O scrisoare semnată de peste 10 miliardari americani în luna septembrie a explicat că aceștia sunt încrezători că Harris „va continua să avanseze politici corecte și previzibile care susțin statul de drept, stabilitatea și un mediu de afaceri puternic”. Cu alte cuvinte, scrisoarea de susținere consideră că Harris va continua politicile previzibile ale administrației Biden, care au dus la o apreciere record a bursei americane în ultimii doi ani.

Însă decizia din 2022 a lui Buffett a fost considerată o surpriză, având în vedere că el și-a exprimat susținerea pentru mai mulți candidați ai Partidului Democrat la alegerile prezidențiale.

Warren Buffett a susținut anterior candidați democrați la președinția SUA

În 2011 el a organizat inclusiv strângeri de fonduri pentru campania lui Barack Obama și a sprijinit-o puternic pe Hillary Clinton în 2016, când l-a criticat dur pe Donald Trump pe tema afacerilor sale care au falimentat și a faptului că refuză să își publice declarațiile fiscale.

Trump își justifica la momentul respectiv refuzul prin faptul că era subiectul unui control din partea temutului Fisc american, IRS. „Am o veste pentru el, și eu voi fi controlat”, declara Buffett în timpul unui eveniment electoral organizat de Hillary Clinton la Omaha, în statul Nebraska. „Nu îți e frică decât dacă ai motive să îți fie teamă de ceva. Nu îi e frică de Fisc. Îi este frică de voi”, a spus el, în fața mulțimii.

„Având în vedere utilizarea crescută a reţelelor sociale, au existat numeroase afirmaţii frauduloase cu privire la aprobarea de către domnul Buffett a unor produse de investiţii, precum şi a unor candidaţi politici. Domnul Buffett nu aprobă în prezent şi nu va aproba în viitor produse de investiţii sau candidaţi politici”, a amintit în schimb acum Berkshire Hathaway noua poziție a miliardarului într-un comunicat publicat la sfârșitul lui octombrie.

În momentul redactării acestui articol compania de investiții a lui Buffett avea o capitalizare de 952 de miliarde de dolari pe bursa de la New York, fiind a 7-a cea mai valoroasă companie din Statele Unite. Berkshire era depășită în clasament doar de marii giganți tech din Silicon Valley, ca Apple, Microsoft, Nvidia sau Amazon.

Spre comparație, cea mai puternică bancă de investiții de pe Wall Street, JPMorgan Chase, avea o capitalizare de 622 de miliarde de dolari, ocupând a 12-a poziție în clasament. Berkshire Hathaway are de asemenea 400.000 de angajați.

Potrivit Bloomberg, averea personală a lui Buffett se ridică la 143 de miliarde de dolari, el fiind al 10-lea cel mai bogat om din lume. Însă în mediul de afaceri el este mai cunoscut pentru strategia sa de investiții cumpătate, cu rezultate pe termen lung.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro