Cel mai destept contract din istorie
Prin contractul incheiat de Bogdan Buzaianu pe cand era patronul Energy Holding, compania are garantate venituri de peste 3 miliarde de dolari. „Evenimentul zilei” dezvaluie in exclusivitate cel mai „destept” contract de preluare de energie incheiat vreodata in Romania: contractul dintre Energy Holding, compania lui Bogdan Buzaianu, si Hidroelectrica, firma statului.
1.300.000.000 de dolari. Aceasta este valoarea maxima la care poate ajunge supercontractul de preluare de energie electrica pe care Hidroelectrica l-a incheiat in 2004 cu Energy Holding, firma controlata atunci, la vedere, de Bogdan Buzaianu.
Veniturile care poate fi obtinute in urmatorii zece ani de pe urma acestui contract sunt uriase: aproximativ 3,2 miliarde de dolari, suma echivalenta cu 10% din datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung.
Clauzele si termenii intelegerii juridice sunt de-a dreptul naucitori: firma privata are asigurat pe urmatorii zece ani un procent variabil din productia totala de energie a Hidroelectrica, situat intre 25% si 35%, la un pret de numai 24,57 de dolari pe megawatt (MWh).
Primul punct forte pentru Energy Holding este pretul, situat la jumatate din pretul mediu ponderat al contractelor bilaterale incheiate in 2006. Cel de-al doilea, cantitatea de energie pe care o vor prelua de la Hidroelectrica.
Actele aditionale
Reteta contractului dintre Energy Holding si Hidroelectrica este simpla. Firma privata cumpara o cantitate uriasa de energie de la firma de stat cu un pret situat la jumatate din cel al pietei. Mai departe, Energy Holding revinde energia la un pret de pana la trei ori mai mare, in buzunare ramanandu-i un profit urias.
Contractul dintre Energy Holding – reprezentata de directorul general Bogdan Buzaianu – si Hidroelectrica – reprezentata de directorul general Traian Oprea – poarta numarul 33 CE si a fost semnat in ianuarie 2004.
Intelegerea juridica este valabila pentru zece ani si expira la finele lui 2013. Documentul prevede ca in fiecare an sa se stabileasca printr-un act aditional atat pretul pentru urmatoarele 12 luni, cat si cantitatea de energie pe care Energy Holding urmeaza sa o preia de la Hidroelectrica. Nici suma si nici cantitatea nu variaza semnificativ.
Bogdan Buzaianu a iesit din Energy Holding, potrivit Registrului Comertului, in februarie 2005, locul sau fiind luat de un off-shore din Cipru. In acest moment, Buzaianu sustine sus si tare ca nu mai are de-a face cu firma pe care a infiintat-o.
Astfel, pentru anul 2006, s-a incheiat pe 12 ianuarie actul aditional nr. 11. „Pentru cantitatea de energie electrica tranzactionata intre parti, pretul este de 24,57 dolari/MWh si nu include componenta de tarif de introducere a energiei electrice in reteaua de transport”, se precizeaza in Anexa 1 a actului aditional.
Valori incredibile
Cheia acestui contract este, fara indoiala, pretul. De la OPCOM, operatorul pietei de energie electrica din Romania sau asa-numita bursa a energiei, am aflat ca pretul mediu ponderat pentru contractele bilaterale incheiate in 2006 a fost de 162,09 lei, echivalentul a 57,7 dolari. Reiese ca Hidroelectrica a vandut cu 33,1 dolari sub pretul pietei stabilit pe bursa de energie.
Clauzele sunt facute in asa fel incat pretul nu se va modifica foarte mult in cei sapte an ramasi.
Cantitatea de energie aferenta lui 2006 pe care Hidroelectrica a cedat-o catre Energy Holding a fost de 5.298.339 de MWh. Un calcul simplu arata ca firma infiintata de Bogdan Buzaianu a preluat, in 2006, energie electrica de 130 de milioane de dolari.
Clauzele contractului arata, de asemenea, ca nici cantitatea de energie pe care firma infiintata de Bogdan Buzaianu o va prelua de la Hidroelectrica nu se va modifica semnificativ in perioada derularii contractului.
De aici reiese ca valoarea energiei pe care o va prelua Energy Holding de la cel mai mare producator de energie din Romania poate ajunge la 1,3 miliarde de dolari pe zece ani.
Ceea ce face din Energy Holding „cel mai destept” intermediar din Romania este pretul pe care compania il practica pentru a revinde curentul preluat de la Hidroelectrica. Potrivit informa-tiilor de pe piata energiei, acest pret porneste de la 60 de dolari pe MWh si poate depasi 85 de dolari pe MWh.
In aceste conditii, veniturile pe care firma infiintata de Bogdan Buzaianu le poate obtine sunt de 3,2 miliarde de dolari (la un pret mediu de 60 de dolari).
Parteneri cheie
Asii hidro
In momentul semnarii contractului, directorul Hidroelectrica era Traian Oprea, promovat din pozitia de director adjunct la mijlocul anului 2003. Oprea a semnat in locul lui Eugen Pena, seful de atunci al firmei de stat, primul contract al lui Holding APS, firma devenita ulterior Energy Holding, cel din 2002.
Traian Oprea a fost sprijinit politic de PSD la instalarea in functie, iar schimbarea guvernarii de la sfarsitul lui 2004 i-a adus sprijin din partea PNL. Traian Oprea nu a fost nici suspendat, nici schimbat din functie dupa ce DNA l-a trimis anul trecut in judecata pentru o frauda de 1,8 miliarde de euro, suma cu care a fost pagubita Hidroelectrica.
Directorul Hidroelectrica refuza de mai bine de trei luni sa stea de vorba cu „Evenimentul zilei”, dar si sa raspunda solicitarilor facute de ziar in baza legii liberului acces la informatiile de interes public.
Un alt pion important pe harta contractului Energy Holding – Hidroelectrica este Nicolae Opris, actualul director al Autoritatii Natioanle pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). In 2002, Opris era sef Serviciu marketing-furnizare in Hidroelectrica si a semnat si el contractul cu Holding APS. Intrebat despre contextul semnarii contractului de vanzare-cumparare dintre Hidroelectrica si Holding APS, Opris ne-a declarat: „Statutul pe care il am acum nu imi permite sa comentez despre o alta societate din sector, chiar daca am fost angajatul ei la un moment dat”.
Nicolae Opris conduce in prezent institutia care ar trebui sa faca ordine pe piata energiei si mai ales in privinta preturilor energiei electrice.
Destept Inca din 2002
Documentul „stramos”
Contractul din 2004 al Energy Holding are un „stramos„, care dateaza din 2002. In 3 septembrie 2002 s-a incheiat contractul nr. 17 CE intre Hidroelectrica si Holding APS, denumirea anterioara a societatii Energy Holding.
Documentul a fost semnat in numele Hidroelectrica de Traian Oprea, adjunctul de atunci, si nu de Eugen Pena, directorul general. In fata semnaturii lui Oprea nu exista semnul distinct care arata ca semnatura a fost pusa in numele lui Pena. „Nu imi aduc aminte nimic de acest contract. Putea sa semneze in locul meu numai in lipsa mea din localitate sau putea sa o faca abuziv. E un contract de care eu nu am habar”, ne-a declarat Pena.
Din partea Holding APS, contractul a fost semnat de Adrian Chebutiu, fostul administrator al companiei, cel despre care mai multe surse ale EVZ sustin ca este cumnatul lui Bogdan Buzaianu. Dupa retragerea din firma lui Buzaianu, in 2003, Chebutiu a devenit directorul UCM Resita. Chebutiu nu a putut fi contactat telefonic. UCM Resita a fost preluata tot in 2003 de grupul elvetian INET AG, reprezentat de Beat Corpataux, vechiul partener de afaceri din Elvetia al lui Buzaianu. Presa a speculat ca in spatele INET se afla tot Buzaianu.
Pretul „corect”
Contractul din 2002 avea o valabilitate de cinci ani, insa in 2004 s-a transformat in cel cu numarul 33 CE. Prin anexele acestuia s-a stabilit ca Holding APS sa preia de la Hidroelectrica 430.000 de MWh pe an, la pretul de 23,99 dolari pe MWh. Valoarea intelegerii juridice aferenta lui 2002 a fost de 10,3 milioane de dolari.
Dupa schimbarea denumirii companiei din Holding APS in Energy Holding, in aprilie 2003, s-a incheiat un act aditional, semnat de insusi Bogdan Buzaianu, care la acea vreme nu era doar patronul firmei, ci si administrator. Documentul stabilea si un nou pret, de numai 22,01 de dolari pe MWh. Astfel, valoarea contractului de preluare de energie s-a modificat cu numai 200.000 de dolari in plus, ajungand la 10,5 milioane de dolari. Smecheria este simpla: cantitatea de energie s-a marit, iar pretul s-a micsorat, astfel incat Buzaianu a cumparat mult mai mult curent la aproximativ acelasi pret.
Hidrocomplicitati
Cine se afla in spatele intelegerii?
In ciuda clauzelor oneroase si a pierderilor implicite, Hidroelectrica a semnat supercontractul in 2004, in perioada mandatului de ministru al economiei al lui Dan Ioan Popescu (DIP). La baza intelegerii juridice dintre cele doua parti sta un lung sir de complicitati, de natura politica, dar si economica, care aduna laolalta personaje extrem de importante.
Hidroelectrica este companie de stat, aflata in subordinea Ministerului Economiei. In 2004, ministrul economiei era Dan Ioan Popescu. Despre DIP s-a spus ca avea un control deplin asupra sectorului economic si ca nicio decizie importanta nu se lua fara stirea si aprobarea sa.
Dan Ioan Popescu sustine ca nu stie nimic despre contractele incheiate de Hidroelectrica cu Energy Holding pentru ca nu intra in sfera lui de atributii.
A renuntat la cetatenie
Bogdan Buzaianu (38 de ani) a plecat in Elvetia la inceputul anilor ‘90. Acum este cetatean elvetian si recent a facut cerere de renuntare la cetatenia romana. Buzaianu renunta la cetatenie la scurt timp dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora contractele de incredintare directa pentru retehnologizarea Portilor de Fier I si II fac obiectul unui dosar la DNA. El a fost consultantul si lobbystul firmei Sulzer Hydro/Va Tech Hydro, cea care a primit modernizarea hidrocentralelor.
Buzaianu s-a dovedit un adevarat maestru in gestionarea relatiilor personale cu Dan Ioan Popescu. In 2003, in plina guvernare PSD, DIP i-a fost nas de cununie. Fostul ministru ne-a spus ca are o parere foarte buna despre Buzaianu, care este un bun specialist in ceea ce face, insa a refuzat sa discute despre natura relatiilor sale cu fostul patron de la Energy Holding.
Insistentele noastre din ultimele doua luni de a da de Bogdan Buzaianu au esuat, in ciuda faptului ca i-am transmis mai multe mesaje, inclusiv prin intermediul fostului sau partener – avocatul Doru Bostina -, ca dorim sa-i luam declaratii despre afacerile sale cu energie.
Pe 5 martie, acesta a trimis o scrisoare conducerii elvetiene a ziarului, in care se plangea ca articolele din EVZ sunt indreptate impotriva sa si ca nu i-am solicitat un punct de vedere.
Numarul 17 CE
Date valabile in contractul din 2002-2004
Pret……………………Cantitate……….Valoare…………….In dolari
23,99 dolari/MWh ……430.000 MWh ……10.300.000 USD ……2002 USD
24,1 dolari/MWh ……..480.000 MWh ……11.500.000 USD ……partial 2003 USD
22,01 dolari/MWh ……480.000 MWh ……10.500.000 USD ……partial 2003 USD