Sari direct la conținut

Cel mai exuberant palat mediteranean din Cotroceni, cândva reședința celui mai bogat brutar din București

Fațadă Anton Curagea. Arhiva PMB / Foto credit: Arh. Mădălin Ghigeanu., Foto: arh. Madalin Ghigeanu
Fațadă Anton Curagea. Arhiva PMB / Foto credit: Arh. Mădălin Ghigeanu., Foto: arh. Madalin Ghigeanu

Casa lui Carol Gagel, un palat mediteranean cu elemente de arhitectură gotic-venețiană, se află la intersecția străzii Doctor Lister cu strada Carol Davila.

De fapt, nu trebuie să știi adresa ca să-l găsești. Te găsește el. Într-o plimbare prin Cotroceni, clădirea monument istoric atrage privirea, din orice parte ai veni.

Despre familia Gagel știm că a venit din Germania, iar când s-a născut Otto Gagel, în anul 1890, tatăl sau, Frederick Gagel, avea 22 de ani, iar mama sa, Charlotte Konnerth avea 17.

Carol Gagel, cel care apare în documente drept proprietar al Palatului cu arhitectură în stil matur mediteranean, a fost cel mai probabil fratele său.

Mai știm că Fabrica de produse de panificație Otto Gagel se afla pe strada Puțul cu apă rece și oferea cele mai bune produse de panificație din București, renumiți fiind biscuiții Otto Gagel. Era inclusiv furnizorul Casei Regale a României .

După ce fabrica a fost naționalizată, s-a numit „Steagul Roșu”.

Descoperă, pe B365.ro, un proiect excepțional, o clădire emblematică pentru arhitectura mediteraneană a Bucureștiului, opera a doi mari arhitecți, prea puțin cunoscuți pentru cât de minunat au construit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro