Cel mai sângeros atac împotriva Israelului de la începutul conflictului din Gaza: 12 copii au fost uciși. Premierul Netanyahu promite răzbunare
Autorităţile israeliene au anunţat că atacul cu rachetă asupra unui teren de fotbal dintr-un sat din zona Înălţimilor Golan, ocupate de Israel, a ucis sâmbătă 12 copii, conform The Times of Israel, care citează Ministerul de Externe. A fost cel mai sângeros atac împotriva Israelului de la începutul conflictului din Gaza.
Israelul a acuzat de lovitură gruparea libaneză Hezbollah, care însă a negat orice responsabilitate.
Racheta a lovit un teren de fotbal în timpul unui meci
Racheta a lovit satul Majdal Shams, locuit de druzi. Bilanțul anunțat duminică de Israel era de 12 morți, fiind vorba despre copii.
Serviciile de ambulanţă au informat că există şi 13 răniţi. Un medic a declarat că echipele de prim-ajutor au găsit „o scenă îngrozitoare”, cu victime pe gazon.
Pe terenul de fotbal se aflau mulţi copii şi adolescenţi. „Jucau fotbal, au auzit sirenele şi au fugit să se adăpostească (…) ar fi trebuit să le ia cam 15 secunde. Dar n-au putut ajunge în adăpost, deoarece racheta a lovit între teren şi adăpost”, a relatat un martor ocular.
Momentul a fost filmat, iar înregistrarea a fost difuzată în mediile sociale. Se aude o sirenă, apoi o explozie puternică şi se vede cum se ridică fumul. Reuters a verificat şi a confirmat concordanţa între amplasamentul clădirilor şi drumului cu imaginile din satelit ale zonei, scrie Agerpres.
Hezbollah a comunicat într-o declaraţie scrisă că „rezistenţa Islamică nu are absolut nimic de-a face cu incidentul şi neagă categoric toate afirmaţiile false în această privinţă”. Gruparea susţinută de Iran anunţase anterior că a atacat cu rachete mai multe poziţii militare israeliene.
„Hezbollah va plăti un preţ greu, cum n-a mai plătit până acum”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat într-o convorbire telefonică cu liderul comunităţii druzilor din Israel că „Hezbollah va plăti un preţ greu, cum n-a mai plătit până acum”, scrie Reuters, conform Agerpres.
Și ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat sâmbătă seară că Israelul se apropie de un război total cu Hezbollah şi Liban, după acest atac.
„Atacul Hezbollah de astăzi a încălcat toate liniile roşii şi răspunsul va fi pe măsură. Ne apropiem de momentul unui război total împotriva Hezbollah şi a Libanului”, a declarat Katz pentru site-ul de știri Axios, conform Reuters.
La rândul ei, armata israeliană a anunţat sâmbătă că se pregăteşte să răspundă Hezbollah după atacul despre care a afirmat că este „cel mai sângeros” împotriva civililor din Israel după cel al Hamas de la 7 octombrie.
Israelul anunţă că a lovit peste noapte ţinte Hezbollah din Liban
De altfel, în cursul nopţii, avioanele de război israeliene au lansat lovituri aeriene împotriva ţintelor Hezbollah „adânc în interiorul teritoriului libanez şi în sudul Libanului”, au anunțat duminică Forţele de Apărare ale Israelului (IDF), conform The Times of Israel.
Potrivit IDF, au fost lovite inclusiv depozite de arme şi „infrastructură teroristă”.
Şeful Statului Major al Forţelor de Apărare ale Israelului, generalul-locotenent Herzi Halevi, a spus că armata îşi „sporeşte gradul de pregătire pentru următoarea etapă a luptelor din nord, în urma atacului asupra satului Majdal Shams.
„Ştim exact de unde a fost lansată racheta. Am examinat aici, pe zidul terenului de fotbal, rămăşiţele rachetei şi putem să spunem că este o rachetă Falaq (de fabricaţie iraniană – n.r.) cu un focos de 53 de kilograme. Aceasta este o rachetă Hezbollah. Şi oricine lansează o astfel de rachetă într-o zonă urbană vrea să ucidă civili, vrea să ucidă copii”, a spus Halevi.
„Când va fi necesar, vom acţiona ferm. Datoria noastră este să întoarcem locuitorii din nord în siguranţă la casele lor, în întregul nord, Galileea şi Înălţimile Golan. Este o zi grea, vom lucra pentru zile mai bune”, a adaugat Halevi.
Risc mare de escaladare
Aproximativ 20.000 de arabi druzi trăiesc în Înălţimile Golan, o zonă pe care Israelul a preluat-o de la Siria în 1967, în timpul Războiului de Şase Zile, şi a anexat-o în 1981. Considerată teritoriu ocupat în temeiul dreptului internaţional şi al rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, zona găzduieşte aproximativ 50.000 de colonişti israelieni şi de druzi. Majoritatea druzilor din zonă se identifică ca sirieni şi au respins ofertele de cetăţenie israeliană.
Israelul şi Hezbollah trag reciproc focuri de armă peste linia de demarcaţie de aproape 10 luni, cu o intensitate din ce în ce mai mare. Chiar înainte de atacul de sâmbătă, liderii regionali au avertizat că acest conflict ar putea escalada.
Tensiunile au crescut şi mai mult, după ce, în lunile mai și iunie, Israelul a ucis doi comandanţi de rang înalt ai Hezbollah – Sami Taleb Abdullah şi Muhammed Neamah Naser.