Sari direct la conținut

Peste 100 de morți după o busculadă la o adunare religioasă din India – UPDATE

HotNews.ro
Peste 100 de morți după o busculadă la o adunare religioasă din India – UPDATE
Decese în urma unei busculade la o adunare religioasă din India, FOTO: Hindustan Times / Imago Stock and People / Profimedia

Cel puțin 116 persoane, dintre care multe victime sunt femei și copii, au fost ucise marți într-o busculadă în timpul unei adunări religioase hinduse din nordul Indiei, au declarat autoritățile, într-una dintre cele mai grave tragedii din ultimii ani, relatează Reuters.

UPDATE Numărul morților a crescut la cel puțin 116, după busculada care a avut loc în timpul unei adunări religioase.

Cel puțin 87 de persoane au murit marți în timpul unei busculade care a apărut în timpul unei adunări religioase ce a avut loc în statul Uttar Pradesh, cel mai populat din India, relatează televiziunea locală NDTV, citată de Reuters.

Tragedia a avut loc într-un sat din districtul Hathras aflat la aproximativ 200 de kilometri sud-est de capitala New Delhi, autoritățile afirmând că o mulțime mare de oameni s-a strâns aici la apelul unui lider religios local.

Manish Chikara, purtătoarea de cuvânt a poliției locale, a declarat că autoritățile locale au confirmat până acum 60 de victime, dar că numărul ar putea crește. NDTV, una dintre cele mai mari televiziuni din India, a confirmat însă că cel puțin 87 de persoane au murit, bilanț confirmat și de alte surse.

Imagini șocante apărute pe rețelele de socializare arată cum corpuri neînsuflețite au fost întinse unele lângă altele în fața unui spital local.

„Incidentul a avut loc din cauza supraaglomerării într-un moment în care oamenii încercau să plece de la locul întâlniri”, a declarat Ashish Kumar, administratorul districtului, în fața reporterilor.

Un martor a declarat pentru canalul India Today că busculada a avut loc la sfârșitul adunării religioase.

„Pe măsură ce am încercat să ieșim către un câmp, s-a iscat brusc o agitație și nu am știut ce să facem”, a declarat martorul. „Afară, drumul a fost construit la înălțime și un canal era dedesubt. Oamenii au început să cadă unul după altul în el. Unii oameni au fost striviți”, a mai relatat acesta.

https://twitter.com/the_hindu/status/1808120380336312465

Uttar Pradesh este cel mai populat stat din India, peste 200 de milioane de persoane trăind aici. Ministrul-șef al regiunii, Yogi Adityanath, a declarat că a fost demarată o investigație.

„Au fost transmise instrucțiuni oficialilor responsabili în vederea desfășurării pe picior de război a misiunilor de ajutorare și salvare și de a oferi tratament adecvat celor răniți”, a mai transmis acesta într-un mesaj publicat pe „X”, fosta rețea de socializare Twitter.

Accidentele mortale nu sunt neobișnuite la lăcaşurile de cult din India în timpul marilor festivaluri religioase.

Cel puţin 112 persoane au fost ucise în 2016 după o explozie uriaşă cauzată de un foc de artificii interzis la un templu care marca noul an hindus. Explozia a zguduit clădiri de beton şi a declanşat un incendiu la un complex de temple din statul Kerala, unde se adunaseră mii de persoane.

Alţi 115 credincioşi au murit în 2013 în urma unei busculade care s-a produs pe un pod din apropierea unui templu din Madhya Pradesh. Până la 400 000 de persoane erau adunate în zonă, iar busculada s-a produs după ce s-a răspândit un zvon conform căruia podul era pe cale să se prăbuşească.

De asemenea, 224 de pelerini au murit şi alţi peste 400 au fost răniţi într-o busculadă produsă în 2008 la un templu de pe un deal din oraşul nordic Jodhpur.

INTERVIURILE HotNews.ro