Sari direct la conținut

Cele 3 categorii de joburi pe care Inteligența artificială nu le va înlocui. Deocamdată

HotNews.ro
Chatbot, Foto: Anyaberkut, Dreamstime.com
Chatbot, Foto: Anyaberkut, Dreamstime.com

Pe fondul discuțiilor despre inteligența artificială care înlocuiește angajații, experții spun că există unele locuri de muncă pe care computerele nu le iau – cel puțin nu încă, scrie BBC

De la începutul revoluției industriale, au existat mereu amenințări că noile mașini – de la războaie mecanizate la microcipuri – ar lua locurile de muncă umane. În cea mai mare parte, oamenii au învins. Acum, spun unii experți, cu prezența AI la orizont, amenințarea este aproape: roboții chiar vin să ne ia unele locuri de muncă.

Un raport din martie 2023 de la Goldman Sachs a estimat că AI capabilă să genereze conținut ar putea face un sfert din toată munca realizată în prezent de oameni. În Uniunea Europeană și SUA, mai arată raportul, 300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute din cauza automatizării. Și asta ar putea fi îngrozitor, spune Martin Ford, autorul cărții Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything.

Din fericire, nu toate sunt vești proaste. Experții spun că există încă lucruri de care AI nu este capabilă – sarcini care implică calități „foarte” umane, cum ar fi inteligența emoțională și gândirea creativă.

„Cred că, în general, există trei categorii care vor fi relativ izolate în viitorul apropiat”, spune Ford. „Primul ar fi locurile de muncă care sunt cu adevărat creative: nu lucrezi cu formule ci vii cu adevărat cu idei noi sau construiești ceva nou.”

Asta nu înseamnă neapărat că toate locurile de muncă care sunt considerate „creative” sunt sigure. De fapt, lucruri precum designul grafic și rolurile legate de arta vizuală pot fi printre primele care AI o „preferă”; algoritmii de bază pot direcționa un bot să analizeze milioane de imagini, permițând AI să le stăpânească ți să le combine instant.

Dar există alte alte tipuri de creativitate, spune Ford: „în știință, medicină și drept… oameni a căror slujbă este să vină cu o nouă strategie juridică sau o nouă strategie de afaceri. Cred că acolo va continua să existe un loc pentru ființe umane”.

A doua categorie izolată, continuă el, sunt locurile de muncă care necesită relații interpersonale sofisticate. El indică asistente, consultanți de afaceri și jurnaliști de investigație. Acestea sunt locuri de muncă, spune el, „în care ai nevoie de o înțelegere foarte profundă a oamenilor. Cred că va trece mult timp până când AI-ul va avea capacitatea de a construi cu adevărat relații”.

A treia zonă sigură, spune Ford, „sunt locuri de muncă care necesită într-adevăr multă dexteritate și capacitate de rezolvare a problemelor în medii imprevizibile”. Multe locuri de muncă – gândiți-vă la electricieni, instalatori, sudori și altele asemenea –intră aici . „Acestea sunt genul de locuri de muncă în care ai de-a face cu situații noi de rezolvat timpul”, adaugă el. „Sunt probabil cel mai greu de automatizat. Pentru a automatiza astfel de locuri de muncă, ai avea nevoie de un robot science fiction. Ai nevoie de C-3PO de la Star Wars.”

Sursa foto: Anyaberkut, Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro