Cele mai vechi dovezi despre un pat confortabil din iarbă datează de acum 200.000 de ani
Arheologii din Africa de Sud au analizat resturile dintr-o peșteră numită Border Cave și au ajuns la concluzia că oamenii de acum 200.000 de ani s-au străduit să-și confecționeze un fel de ”așternuturi” din ierburi cât mai confortabile posibil, punând și straturi de cenușă, dar arzând și frunze care puteau alunga insectele. Exagerând puțin, putem vorbi despre niște ”saltele” vegetale foarte complexe pentru acele timpuri. Cele mai vechi paturi din ierburi găsite până acum aveau 77 de milenii vechime.
Sit-ul Border Cave din provincia sud-africană KwaZulu-Natal este o ”mină de aur” pentru arheologi, fiindcă au fost descoperite multe lucruri despre oamenii care au trăit acolo în Epoca de Piatră. Cel mai recent, analizele microscopice și spectroscopice au scos la iveală resturile unor așternuturi făcute din ierburi uscate, acum 200.000 de ani.
Oamenii au pus cel puțin două tipuri de ierburi, au adăugat și straturi de cenușă, iar straturile au încorporat și resturi pietroase, resturi de os și granule de ocru (argila folosită la fabricarea unor vopsele).
Cenușa ar putea să fi fost pusă contra insectelor târâtoare (care nu se pot mișca ușor prin acele particule fine), iar în lemnul ars pentru realizarea acestor așternuturi au fost arse și frunze de camfor, a căror menire s-ar putea să fi fost tot de a alunga insectele.
Au fost descoperite și fragmente mici și ascuțite de unelte de piatră, semn că oamenii stăteau pe aceste ”așternuturi” și când lucrau.
Studiul a fost publicat în revista Science
Surse: Le Monde, Science News