Sari direct la conținut

CEO-ul Google News compară inteligența artificială cu un meci de fotbal: „Suntem abia în primele 5 minute” ale jocului

HotNews.ro
Inteligenţa artificială (AI), reglementată în Uniunea Europeană, Foto: Budrul Chukrut/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Inteligenţa artificială (AI), reglementată în Uniunea Europeană, Foto: Budrul Chukrut/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Shailesh Prakash, directorul general al Google News, a recunoscut joi că modelele actuale de inteligență artificială „nu sunt în niciun caz perfecte”, dar „fac progrese rapide”, la câteva săptămâni după ce grupul american a suspendat un instrument pentru inexactități istorice, potrivit AFP.

Pentru a ne da seama unde ne aflăm cu inteligența artificială, „să folosim o analogie cu fotbalul”: „un meci durează 90 de minute, aș spune că ne aflăm în primele 5 minute”, a spus el în timpul unui discurs la Festivalul Internațional de Jurnalism de la Perugia, în Italia.

„Așadar, este foarte devreme. Aceste modele fac progrese rapide. Ele nu sunt perfecte în niciun caz”, a adăugat Prakash, directorul general al Google News (serviciul online gratuit al Google care prezintă articole de presă de pe internet în mod automat).

În februarie, la scurt timp după lansarea Gemini, noua sa interfață de inteligență artificială generativă, Google a suspendat crearea de imagini cu persoane, în urma numeroaselor sesizări din partea utilizatorilor. O interogare despre un soldat german din 1943, de exemplu, a avut ca rezultat imagini cu soldați asiatici sau cu pielea închisă la culoare.

„Acest lucru este total inacceptabil și am greșit”, a declarat în replică directorul general al Google, Sundar Pichai.

Anul trecut, Google a declarat, de asemenea, că dezvoltă un nou instrument de inteligență artificială pentru a-i ajuta pe jurnaliști să își scrie articolele, în parteneriat cu mai multe nume mari din presă.

„Lucrăm din greu” și „sunt un optimist”, a declarat joi Prakash. „Noile instrumente ne vor permite să fim „mai creativi, mai ambițioși”, a spus el.

Șeful Google a explicat că lucrează în special la „etichetare”: va fi posibil să se consulte sursele AI pentru a verifica dacă nu a inventat elemente.

Așadar, „în cele din urmă, responsabilitatea vă aparține”, a insistat el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro